Zinātnieki Ēģiptē identificējuši sena četrkājaina vaļa atliekas (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Ēģiptē zinātnieki identificējuši jaunu četrkājainu vaļu sugu, kas uz planētas mitinājusies pirms aptuveni 43 miljoniem gadu.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā "Proceedings of the Royal Society B", rakstīts, ka "phiomicetus anubis" amfībijas fosilija tika atrasta Ēģiptes Rietumu tuksnesī, kur kādreiz pastāvējis sens ezers. Dzīvnieka galvaskauss atgādina ēģiptiešu mirušo dievu ar šakāļa galvu Anubisu, tāpēc tas nodēvēts dieva vārdā.

Moderno vaļu senči radās no briedim līdzīgiem zīdītājiem, kas uz sauszemes dzīvoja aptuveni 10 miljonus gadu.

Foto: Reuters/ScanPix

"Phiomicetus anubis" svēra aptuveni 600 kilogramus un bija trīs metrus garš. Tam bija ārkārtīgi spēcīgi žokļi, ar kuriem tas veikli varēja notvert un nogalināt medījumu. Valis spēja gan uzturēties ūdenī, gan staigāt pa sauszemi.

""Phiomicetus anubis" ir atslēga uz jaunu vaļu sugu. Tas ir kritisks atklājums Ēģiptes un Āfrikas paleontoloģijā," ziņu aģentūrai "Reuters" teica pētījuma galvenais autors Abdulla Gohars.

Lai arī šī nav pirmā reize, kad paleontologi ir atraduši vali ar četrām kājām, jaunatklātais īpatnis tiek uzskatīts par senāko zināmo vaļa amfībiju, kas atrasta Āfrikā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu