Iespējams, Krievija nespēs piegādāt Eiropai apsolīto gāzes apjomu, vēstī "Bloomberg"

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Schutterstock.com

Iespējams, Eiropai nebūs laika uzpildīt savas gāzes rezerves pirms ziemas, jo "Gazprom" ir uzdots iesūknēt rekordlielu gāzes daudzumu krātuvēs Krievijā. Tā, balstoties uz uzņēmuma datiem, vēsta aģentūra "Bloomberg".

Lai līdz ziemas sākumam sasniegtu 72,6 miljardus kubikmetru lielu iekšējo rezervju apjomu, ko no "Gazprom" pieprasa enerģētikas ministrs Nikolajs Šulginovs, uzņēmumam katru dienu jāpapildina rezerves par 280 miljoniem kubikmetru. Tie ir aptuveni 80% no ikdienas gāzes piegādes Rietumeiropai, norāda "Bloomberg".

Gāzes rezerves Eiropā neparastās ziemas dēļ patlaban šajā gada laikā ir zemākajā līmenī vairāk nekā pēdējo desmit gadu laikā. Šā iemesla dēļ Eiropai, pēc "Bloomberg" aprēķiniem, nav pietiekami daudz laika, lai palielinātu savus krājumus pirms apkures sezonas.

ICIS gāzes analītiķis Tomass Mazecs-Mansers sacīja, ka, lai papildinātu savas rezerves, "Gazprom" ir jādod priekšroka vietējām piegādēm, nevis Eiropas nodrošināšanai ar gāzi.

"Ir tikai loģiski, ka "Gazprom" vispirms piepilda savas iekšējās krātuves un tikai pēc tam nosūta vairāk gāzes uz Eiropu, ņemot vērā cenu pieaugumu," 

sacīja "Inspired Energy" direktors Niks Kempbels.

Augusta beigās gāzes cenas Eiropā pirmo reizi vēsturē palielinājās virs 600 dolāriem par 1000 kubikmetriem. Saskaņā ar "Gas Infrastructure Europe" datiem, 30. augustā Eiropas pazemes gāzes krātuves bija piepildītas par 66,3%, bet pērn tajā pašā laikā šis rādītājs pārsniedza 90%.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu