FOTO ⟩ Iemūžināti pārsteidzoši dzīvnieku un dabas attēli

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: © Wei Fu, Wildlife Photographer of the Year

Lauvene, kas plosa savu medījumu, gepardi dubļainā upē un gekona cīņa par dzīvību, mēģinot izrauties no čūskas nāvējošā apskāviena - tās ir tikai dažas no fotogrāfijām, kas ieguvušas atzinību pirms ikgadējā dabas foto konkursa "Wildlife Photographer of the Year" uzvarētāju atklāšanas.

Šogad Londonas Dabas vēstures muzeja rīkotajā konkursā tika pieteikti 50 000 attēli. Fotogrāfi - gan profesionāļi, gan amatieri - pārstāvēja 95 valstis. Uzvarētāji tiks paziņoti virtuālā ceremonijā 12. oktobrī. Līdz tam piedāvājam apskatīt augstu novērtējumu saņēmušās fotogrāfijas katrā kategorijām, kurām līdz uzvarai pietrūka pavisam mazliet. 

Foto: © Gheorghe Popa, Wildlife Photographer of the Year

Šī krāšņā kompozīcijā patiesībā slēpj drūmu patiesību par Geamanas ieleju Rumānijā. Lai arī fotogrāfs Georgs Popa jau vairākus gadus ar dronu iemūžina reģiona mainīgo ainavu, tik izteiksmīgas krāsas un formas viņš redzēja pirmoreiz.

20. gadsimta 70. gadu beigās no ielejas tika padzīti vairāki simti ģimeņu, lai tur meklētu varu un zeltu. Kādreiz pasakaini skaistā ieleja kļuva par atkritumu dīķi, kurā metālu atlikumi sajaukušies ar cianīdu. Gadu gaitā tur uzkrājušies vairāki miljoni tonnu toksisko atkritumu. 

Foto: © Lara Jackson, Wildlife Photographer of the Year

Koši sārtā asiņu krāsa liecina par pieredzes trūkumu - jaunā lauvu mātīte savu medījumu sākusi tiesāt, kamēr tas vēl bija dzīvs. Pieturot antilopi gnu ar ķepu, lauvene Tanzānijas nacionālajā parkā uzmeta ciešu skatienu fotogrāfei Larai Džeksonei, kura atradās drošībā īpaši aprīkotā automašīnā.

"Viņa jau bija diezgan labi paēdusi,"

stāsta fotogrāfe. "Iespējams, ka iepriekšējā naktī bija medījusi. Taču viņa neatteicās no vieglas maltītes." 

Foto: © Buddhilini de Soyza, Wildlife Photographer of the Year

2020. gada janvārī Talekas upes krastos Kenijā ļoti stipri lija par spīti tam, ka nebija lietus sezona. Netipiskās lietusgāzes - pie kurām, domājams, vainojamas klimata pārmaiņas - izraisīja spēcīgākos plūdus, kādus vietējie spēj atcerēties.

Gepardi ir ļoti labi peldētāji, lai gan ūdenī dodas nelabprāt, taču cerība atrast medījumu otrā upes krastā ņēma virsroku. Budilini de Soiza fotogrāfijas iemūžinājusi gepardu grimases, pretojoties stiprajām straumēm un izvairoties no ūdens šaltīm. Visi gepardi veiksmīgi nokļuva krastā un uzreiz devās medībās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu