Latvijā atklāta vēl nezināma ala Mazsalacas pusē (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Kartējot Eiropas Savienības nozīmes biotopus, uzskaitot Latvijas alas un atsegumus, Dabas aizsardzības pārvaldes eksperts, ģeologs Dainis Ozols šovasar atklājis nezināmas alu sistēmas, vēstī raidījums "Aculiecinieks".

Ala netika atrasta nevis tāpēc, ka neviens to nebija pamanījis, bet tāpēc, ka tā nesen ir izveidojusies, norāda eksperts. Jaunatklātajai alu sistēmai var piekļūt ar laivu."

Mazsalacas pusē Bezdelīgu klintīs ir divas alas. Viena atklāta jau sen. Otra pamanīta tikai šogad. Ozols rāda A4 lapu ar plānu:

"Šeit tek Salacas upe, un šī daļa jau sen bija zināma kā plaisas ala. Un burtiski pēdējo divu gadu laikā ir pavērusies no jauna cita ala! Nosaucām to par Cauro alu."

Jaunatrastās alas eju garums esot pāri par 20 metriem. Sākumā pieci metri jālien uz vēdera un tad jau var piecelties Tā ir jaunākā ala, kas atrasta skaitīšanas laikā un tiešām neeksistēja kā tāda pieejama vieta pirms tam.

Speciālists norāda, ka alas dalās īstajās un neīstajās:

"Īstā ir tāda, kur ieeja ir šaurāka un tad seko platāka vieta. Neīstā – kur ieeja ir platāka un tālāk seko šaurums. Lai alu skaitītu kā biotopu, tai jābūt vismaz trīs metrus garai"

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu