Ekonomikas ministrija cīnīsies pret pircēju maldināšanu ar mākslīgi "uzpūstām" atlaidēm

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Bikeworldtravel/Shutterstock.com

Ekonomikas ministrijas izstrādātos grozījumus Ministru kabineta noteikumos par kārtību, kādā nosaka preču un pakalpojumu cenas, lai novērstu gadījumus, kad tirgotāji mākslīgi paceļ cenas īsu brīdi pirms atlaižu piemērošanas, lai akcija izskatītos lielāka, atzinīgi vērtēja Latvijas Universitātes (LU) Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes asociētā profesore Jeļena Šalkovska.

Ekonomikas ministrijas Iekšējā tirgus departamenta direktors Didzis Brūklītis skaidroja, ka grozījumi Ministru kabineta noteikumos tiek gatavoti saistībā ar izmaiņām Eiropas direktīvā. Tā nosaka vairākas izmaiņas, piemēram, netaisnīgu līguma noteikumu un negodīgas komercprakses regulējumu, kā arī izmaiņas cenu norādīšanā.

Brūklītis sacīja: "Esam sagatavojuši grozījumus Ministru kabineta noteikumos par kārtību, kādā norādāmas preču un pakalpojumu cenas. Pirms cenu samazinājuma būs jānorāda viszemākā cena, kāda bijusi mēnesi iepriekš, respektīvi, būs jānorāda zemākā cena 30 dienu periodā, kas bijusi pirms atlaižu izsludināšanas. Nebūs vairs iespēju mākslīgi pacelt šo cenu taisni pirms atlaidēm un tad izsludināt atlaides."

Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) pārstāve Sanita Gertmane sacīja: "Cilvēki grib konsultēties par gadījumiem, kad tiešām uzskata, ka cena nav bijusi pietiekami godīgi norādīta vai bijušas kaut kādas negodīgas atlaides. Pārsvarā tas, protams, ir kaut kādas dārgākas preces – elektropreces, viedierīces, mobilie tālruņi.

Šī gada laikā līdz 1. augustam esam snieguši 116 konsultācijas par šādiem jautājumiem un arī saņemti 8 iesniegumi. Šajā gadījumā direktīva detalizētāk paskaidro nianses, kas jāievēro, piedāvājot atlaides.

Sākotnējā norādāmā cena jānorāda ne mazāk kā 30 dienas pirms atlaižu cenas, lai novērstu to, ka īsu brīdi pirms atlaides piešķiršanas cena tiek mākslīgi paaugstināta un pēc tam piešķirta liela atlaide," skaidroja Gertmane.

Vienlaikus LU Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes asociētā profesore Jeļena Šalkovska uzsvēra, ka likumdošanai jāaizsargā pircēji no negodīgiem tirgotājiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu