Talibi pieprasa Afganistānas studentēm valkāt nikābus un mācīties nošķirti no vīriešiem (7)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Vladimir Zhoga/Shutterstock.com

Talibi pieprasījuši Afganistānas privātajām universitātēm un koledžām nodrošināt, ka sievietes ierodas mācību iestādēs tērptas nikābos un apmetņos, kas nosedz visu augumu, un viņas tiek mācītas nošķirti no vīriešiem.

Talibi pieprasījuši, lai lekcijas studentēm pasniedz tikai sievietes vai, ja tas nav iespējams, vecāki vīrieši ar pareizu morālo stāju.

Talibu izglītības pārvaldes rīkojumi attieksies uz privātajām koledžām un universitātēm, kuru skaits Afganistānā strauji pieauga pēc iepriekšējā talibu režīma krišanas 2001.gadā.

Pirmajā talibu valdīšanas laikā sievietēm un meitenēm lielākoties tika liegta izglītība, jo meitenēm bija aizliegts mācīties vienā klasē ar puišiem un viņas drīkstēja iziet no mājas tikai kāda ģimenes vīrieša pavadībā.

Arī šoreiz talibi pieprasījuši koledžās un universitātēs nodrošināt sievietēm un vīriešiem mācības atsevišķās klasēs vai, ja tas nav iespējams, tad nošķirt pretējā dzimuma pārstāvjus ar aizkaru. Sievietēm lekcijas būs jābeidz piecas minūtes agrāk nekā vīriešiem, lai izvairītos no sastapšanās pie izejas, un studentēm būs jāuzkavējas savās uzgaidāmajās telpās, lai vīrieši varētu pirmie pamest mācību iestādi.

Talibi nav pieprasījuši studentēm valkāt parandžas, bet nikābs tāpat efektīvi aizsedz visu seju, atstājot neaizklātas tikai acis.

Pēdējos gadus parandžas un nikābi lielākoties bija pazuduši no Kabulas ielām, bet joprojām ir sastopami mazākās pilsētās un laukos.

Privātās skolas plāno atsākt mācības pirmdien.

Kādas universitātes profesors ziņu aģentūrai AFP sacīja, ka talibu prasības būs grūti izpildīt, jo skolai nav pietiekami daudz sieviešu mācībspēku un klašu, lai nošķirtu studentes. Taču viņš atzinīgi vērtēja talibu lēmumu atļaut meitenēm un sievietēm studēt.

Līdz talibi augustā sagrāba savā varā Afganistānu, sieviete studēja kopā ar vīriešiem un apmeklēja seminārus, ko vadīja vīrieši. Pēdējo 20 gadu laikā Afganistānā strauji pieauga studēt gribētāju skaits, sevišķi sieviešu vidū.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu