Meitene, kas baidījās no injekcijām. Elizabete Holmsa jeb "Stīvs Džobss svārkos" ļoti vēlājās mainīt pasauli, bet nu viņu tiesā par krāpšanu (8)

Foto: AFP / Scanpix
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Pirms septiņiem gadiem Holmsa kļuva par jaunāko sievieti - miljardieri pasaulē, bet nu viņai draud līdz 20 gadu cietumsods. Pret jauno sievieti celta apsūdzība par krāpšanu un investoru mānīšanu. Holmsas uzņēmums izstrādāja universālu ierīci slimību diagnosticēšanai, taču pēc vairāku gadu gaidīšanas, atklājās, ka tā ir tikai skaista kaste, vēsta medijs "BBC News".

Elizabete Holmsa sapņoja, ka viņas izgudrojums uz visiem laikiem mainīs medicīnas nozari, tādējādi viņai pat izdevās pārliecināt investorus un nodibināt savu uzņēmumu "Theranos". Nu Kalifornijas tiesā sāk izskatīt apsūdzību pret Elizabeti Holmsu un viņas partneri Ramešu Balvani. Tiesa gan, tiesas process jau ir atlikts četras reizes: trīs reizes Covid -19 pandēmijas dēļ un pēc tam Holmsas grūtniecības dēļ. Tiek lēsts, ka tiesas process ilgs apmēram trīs mēnešus.

37 gadus vecajai Elizabetei Holmsai, ko 2010. gada sākumā pat nodēvēja par "Stīvu Džobsu svārkos", draud brīvības atņemšana līdz 20 gadiem.

Holmsas bizness beidzās 2015. gadā pēc tam, kad "The Wall Street Journal" tika publicēta žurnālista Džona Keriru rakstu sērija. Viņš vairākus gadus pētīja uzņēmuma "Theranos" darbību un spēja pierādīt, ka uzņēmums ārkārtīgi slepenos un pret saviem darbiniekiem vērstos skarbos apstākļos, izstrādā nenozīmīgu lietu.

2018. gadā Džona Keriru uzrakstīja arī grāmatu "Sliktas asinis" par "Theranos" darbību. Grāmata kļuva par bestselleru. Tāpat tika izveidota dokumentālā filmu. Savukārt tapšanas stadijā ir arī mākslas filma par "Theranos" vēsturi. Filmā Elizabeti Holmsu atveidos "Bada spēļu" zvaigzne un Oskara balvas ieguvēja Dženifera Lorensa.

Medicīnas "iPad"

Elizabete Holmsa dzimusi un augusi Vašingtonas metropolē federālās amatpersonas un ASV Kongresa darbinieces ģimenē.

Viņas oficiālā biogrāfija vēsta, ka jau no agras bērnības Holmsa sapņojusi izmainīt pasauli. "Viss, ko es patiešām vēlos, ir atklāt kaut ko jaunu," viņa rakstīja vēstulē tēvam deviņu gadu vecumā.

Holmsa ar izcilību pabeidza vidusskolu, iestājās prestižajā Stenfordas universitātē, bet 19 gadu vecumā pameta studijas. 2003. gadā viņa nodibināja jaunuzņēmumu ar nosaukumu "Theranos" (uzņēmuma nosaukumā apvienoti vārdi "terapija" un "diagnostika").

Viņas ideja bija ārkārtīgi ambicioza: izveidot ierīci, kura tikai ar vienu asins pilienu varēs noteikt plašu diagnožu spektru.

Holmsa bija paudusi, ka ļoti baidās no potēm un šļircēm, tāpēc arī sev izvirzīja uzdevumu - diagnosticēt slimības ar asins pilienu, kas paņemts no pirksta.

Holmsa nekad nav slēpusi, ka viņas elks ir kompānijas "Apple" dibinātājs Stīvs Džobss. "Theranos" sāka izstrādāt "medicīnas iPad", kas būtu nosaukts par godu izgudrotājam Tomasam Edisonam. Turklāt apgalvoja, ka drīz šī ierīce parādīsies katrā mājā.

2007. gadā Holmsa pieņēma darbā vairākus cilvēkus no Stīva Džobsa kompānijas, uzticot viņiem asins analīzes aparāta dizaina izveidi. Holmsa plānoja, ka ierīcei būs skārienjutīgs ekrāns, kas līdzināsies "iPhone". Tādēļ viņa nolīga pazīstamo Silīcija ielejas industriālo dizaineri Īvu Beharu.

Par uzņēmumu jau sāka runāt tirgū un Holmsa pat pilnībā mainīja savu vizuālo tēlu. Viņa pat sāka atdarināt Stīva Džobsa stilu. Intervijās jaunā uzņēmēja apgalvoja, ka viņas izstrādātā analīžu sistēma ļaus agrīnā stadijā atklāt HIV infekciju un dažādas audzēja formas.

2013. gadā Holmss parakstīja līgumus par viņas jaunradīto Edisona ierīču uzstādīšanu tādos Amerikas aptieku tīklos kā "Walgreens" un "Safeway". Un sarunās ar šo aptieku tīklu īpašniekiem viņa pirmo reizi nerunāja patiesību, apgalvojot, ka šī diagnostikas sistēma jau izmantota ASV armijā. Lai gan patiesībā viņi vienkārši tika iepazīstināti ar šīs ierīces darbību. Tāpat arī Holmsa apgalvoja, ka šī ierīce ļaus diagnosticēt letālas slimības vēl pirms ārstu apskates, lai arī viņai nebija nekādu pierādījumu.

"Mēs radīsim pasauli, no kuras neviens pārāk agri neatvadīsies," viņa toreiz teica.

Prezidenti, valsts sekretāri un miljardi

Tikai dažu gadu laikā "Theranos" ieapaidīgajā investoru sarakstā bija mediju magnāts Rūperts Merdoks, kas ieguldīja 125 miljonus dolāru, bijušais ASV prezidents Bils Klintons, Betsija Devosa (vēlāk ieņēma ASV izglītības sekretāres amatu) un viņas ģimene ieguldīja 100 miljonus dolāru.

Uzņēmuma direktoru padomē darbojās bijušie ASV valsts sekretāri Džordžs Šulcs un Henrijs Kisindžers, kā arī ģenerālis Džeimss Matiss, kurš ASV prezidenta Donalda Trampa vadības laikā vadīja Pentagonu.

Kad Devosu ģimene uzņēmumā "Theranos" ieguldīja 100 miljonus dolāru, tās kopējās investīcijas pārsniedza 900 miljonus dolāru. 2009. gadā uzņēmējs Ramešs Balvani kļuva par uzņēmuma "Theranos" vadītāju. Kā vēlāk kļuva zināms, Holmsai ar Balvani sākās intīmas attiecības, taču investori par to netika informēti. Pēc līgumu parakstīšanas ar aptieku tīklu "Walgreens" un "Safeway" sākuma kapitāls sasniedza 9 miljardus ASV dolāru.

Holmsa kļuva par jaunāko sievieti vēsturē, kas pati nopelnījusi vairāk kā 1 miljardu dolāru.

Viņas fotogrāfijas rotāja vadošo ASV biznesa izdevumu "Forbes" un "Fortune" vākus. Žurnāls "Time" viņu nosauca par vienu no 100 ietekmīgākajiem cilvēkiem ASV.

Asinis un nervi

"The Wall Street Journal" žurnālists Džons Keriru izpētījis "Theranos" darbību kopš 2000. gadiem. Sākumā ziņkāres, bet pēc tam arvien lielāka izbrīna vadīts. Kā vēlāk viņš rakstīja savā grāmatā "Sliktas asinis" - no sarunām ar bijušajiem un esošajiem darbiniekiem (daži no viņiem bija tik ļoti nobijušies, ka tikšanās tika organizētas lielā slepenībā) Keriru uzzināja, ka "Theranos" vadošie darbinieki ir iebiedēti, ar viņiem manipulē un izsaka draudus. Viņi tika atlaisti un līgums tika pārtraukts ar stingriem nosacījumiem, ka jebkura publicitāte viņus sagraus.

Bet pats galvenais – "Theranos" nekas no tā neizdevās. Lai noteiktu ticamu diagnozi, ar vienu asins pilienu bija par maz. Tika manipulēts ar pētījuma rezultātiem un nepatiesā informācija nonāca pie investoriem.

2013. gada 23. maijā 67 gadus vecais bioķīmiķis Īans Gibons, galvenais "Theranos" tehnoloģijas izstrādātājs izdarīja pašnāvību. Nākamajā dienā viņam vajadzēja ierasties tiesā, aizstāvot savu tehnoloģiju.

"Theranos" beigas

Saskaņā ar "The Wall Street Journal" veikto izmeklēšanu, kas tika publicēta 2015. gada rudenī, "Theranos" izstrādātajai ierīcei tika atklāti nepatiesi rezultāti, kas izraisīja virkni aplamu diagnožu. Pacientiem tika kļūdaini diagnosticēts HIV un audzējs. Sekoja jaunas tiesas prāvas.

Viens no publikācijas avotiem bija bijušā ASV valsts sekretāra Džordža Šulca mazdēls Tailers Šulcs, kurš darbojās uzņēmuma direktoru padomē. Viņš bija pirmais, kas apgalvoja, ka "Theranos" piedāvātā tehnoloģija vienkārši nestrādā.

2016. gada novembrī aptieku tīkls "Walgreens" iesniedza prasību tiesā pret "Theranos", apsūdzot uzņēmumu līguma noteikumu pārkāpšanā un pieprasot atgriezt 140 miljonu dolāru.

2017. gadā process beidzās ar izlīgumu, saskaņā ar to, Holmsai bija jāatmaksā mazāk par 30 miljoniem ASV dolāru.

2018. gada martā Elizabete Holmsa paziņoja par uzņēmuma slēgšanu un panāca izlīgumu ar ASV Vērtspapīru un biržas uzraudzības komisiju (SEC). Viņai tas izmaksāja 500 000 dolāru un desmit gadu aizliegumu ieņemt vadošus amatus valsts uzņēmumos.

Bet jau 2018. gada vasarā Kalifornijas Ziemeļu apgabala prokuratūra pēc pašas veiktās izmeklēšanas par "Theranos" darbībām izvirzīja apsūdzību Holmsai un viņas partnerim Balvani par krāpšanu. Līdz tam laikam pāris jau bija izšķīries un abi labprātīgi padevās ASV Federālajam izmeklēšanas birojam (FIB). Viņi tika atbrīvoti pret drošības naudu.

Holmsa un Balvani savu vainu neatzīst un saskaņā ar aģentūras "Bloomberg" avotiem kļuvis zināms, ka Holmsa tiesas laikā plāno apgalvot, ka Balvani pierunājis viņu krāpties, izdarot uz viņu morālu un pat fizisku spiedienu.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu