Gandrīz puse aptaujāto Latvijas vecāku atzinuši, ka bērnus digitālajā laikmetā audzināt ir grūtāk (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: McKaela Taylor/unsplash

Gandrīz puse jeb 46% Latvijas vecāku atzinuši, ka bērnus digitālajā laikmetā audzināt ir grūtāk nekā laikā, kad viņi paši auga, liecina jaunais SKDS pētījums, vēstī raidījums "900 sekundes".

Galvenie iemesli, kādēļ vecāki uzskata, ka bērnu audzināšana digitālajā laikmetā ir grūtāka – tehnoloģiju un sociālo mediju nelabvēlīgā ietekme (69%), ir nemitīgi jādomā, kā piedāvāt bērniem aktivitātes ārpus digitālās vides (58%), un ir atšķirīgas vērtības un uzskati (58%).

Raksturojot pozitīvās iemaņas, aptaujātie vecāki galvenokārt uzskata, ka tagadējiem jauniešiem, salīdzinot ar viņiem pašiem, nav aktīvāks dzīvesveids (64%) un nav dažādu praktisku iemaņu, piemēram, ēst gatavošana (43%).

Tomēr vecāki uzskata, ka mūsdienu jauniešiem ir labākas svešvalodu zināšanas (76%), prasme ātrāk apgūt jaunas lietas (62%) un lielāka atvērtība pasaulei, jaunām lietām – 53%.

Vecāku vērtējumā galvenie iemesli, kādēļ bērnu audzināšana digitālajā laikmetā ir vieglāka, ir vairāki – ir attīstījusies ikdienas dzīves organizācija, tagad daudzas lietas ir vieglāk un ātrāk paveikt (72%), bērniem tagad ir daudz plašākas izglītības un izklaides iespējas (67%) un, pateicoties internetam, tagad ir pieejama plašāka informācija par bērnu audzināšanu (53%).

59% vecāku uzskata, ka bērns laiku internetā pavada bezjēdzīgi, skatoties video saturu "YouTube" vai kādā citā platformā. Savukārt 46% vecāku atzīst, ka bērni bezjēdzīgi pavada laiku internetā, spēlējot datorspēles.

Tikai 8% vecāku uzskata, ka viņu bērns internetā bezjēdzīgi laiku netērē. Vienlaikus ir jāatzīmē, ka tikai aptuveni puse no aptaujātajiem vecākiem pēdējā gada laikā ir kādu ilgāku brīdi sēdējuši bērnam līdzās un vērojuši, ko viņš vai viņa dara internetā.

Vecākiem visvairāk pretenziju ir pret to, ka bērni lieto viedtelefonus un spēlē video spēles, bet vismazāk iebildumu ir pret to, ka laiks tiek pavadīts pie televizora ekrāna.

Video: TV3 raidījuma "900 sekundes" sižets

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu