Digitālais Covid-19 sertifikāts ⟩ Derīguma termiņš un gadījumi, kad tas var būt atsaukts

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Digitālais Covid-19 sertifikāts.
Digitālais Covid-19 sertifikāts. Foto: Veselības ministrijas attēls.

Nacionālais veselības dienests (NVD) aicina iedzīvotājus, kuri jau ir izveidojuši un izmanto savu digitālo Covid-19 sertifikātu par vakcināciju, laboratoriskā testa rezultātu vai Covid-19 pārslimošanu, sekot līdzi tā derīguma termiņam. Tas palīdzēs izvairīties no situācijas, kad, apmeklējot pasākumu, saņemot pakalpojumu vai citā sertifikāta uzrādīšanas gadījumā, tas tiks atzīts par nederīgu.

Vakcinācijas sertifikāts

Vakcinācijas sertifikātam ir jāņem vērā diena, no kura tas tiek atzīts par derīgu. Ja sertifikātu plānots izmantot Latvijas Republikas teritorijā, tas būs derīgs 16. dienā pēc vakcinācijas, ja saņemta Jannsen 1. pote vai Comirnaty (Pfizer), Spikevax (Moderna) 2. pote. Savukārt Vaxzevria (AstraZeneca) gadījumā sertifikāts būs derīgs pēc 1. potes saņemšanas – no 22. līdz 90. dienai – vai uzreiz pēc 2. potes* saņemšanas.

*ārstniecības iestāde par vakcināciju faktu datus E-veselībā ievada 48 stundu laikā.

Ieceļojot Latvijas Republikā no ārvalstīm, vakcinācijas sertifikāts būs derīgs tikai tādā gadījumā, ja ir saņemta Jannsen 1. pote vai Comirnaty, Spikevax (Moderna), Vaxzevria (AstraZeneca) 2. pote un pēc vakcinācijas ir pagājušas vismaz 15 dienas, t.i. sertifikāts būs derīgs 16. dienā pēc vakcinācijas.

Pārslimošanas sertifikāts

Atbilstoši Eiropas Komisijas pieņemtajam lēmumam pārslimošanas sertifikāts turpmāk ir pieejams izveidei ne ātrāk kā 11. dienā pēc pozitīva laboratoriskā testa rezultāta (SARS-Cov2 RNS). Iepriekš Latvijas Republikā šādu sertifikātu tīmekļvietnē www.covid19sertifikats.lv varēja izveidot ātrāk, bet par derīgu tas kļuva 11. dienā.

Ņemot vērā iepriekš minēto, NVD aicina iedzīvotājus, kuriem jau ir izveidoti pārslimošanas sertifikāti, pieslēgties tīmekļvietnē www.covid19sertifikats.lv un izveidot tos no jauna.

Pārslimošanas sertifikāta derīguma termiņš ir 180 dienas no pozitīva testa rezultāta noteikšanas.

Laboratoriskā testa rezultāta sertifikāts

Covid-19 laboratoriskā testa rezultāta sertifikāts ir derīgs sākot no testa parauga paņemšanas brīža. Testa parauga ņemšanas laiks sertifikātā ir norādīts pēc GMT/UTC +0 laika joslas. Derīguma termiņš ir atkarīgs no testa veida un valstī noteiktajām prasībām testa uzrādīšanai noteiktos gadījumos (piemēram, kultūras pasākuma apmeklēšanai, pakalpojuma saņemšanai u.c.). Ātrais antigēna tests var būt derīgs 6 vai 24 stundas, savukārt SARS CoV-2 RNS (NAAT) tests var būt derīgs 48 vai 72 stundas.

Sava digitālā Covid-19 sertifikāta derīgumu var pārbaudīt, izmantojot tīmekļvietnes www.covid19sertifikats.lv pogu “Verificēt sertifikātus” (izvēloties vēlamo pielietošanas gadījumu). Pret datora vai viedierīces kameru ir jāvērš sertifikāta QR kods un tas tiks noskenēts. Pēc skenēšanas tiks atspoguļots paziņojums par to, vai sertifikāts ir derīgs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu