"Tokyo city" nodokļu parādi ⟩ Darbu apturējuši visi restorāni un piegādes dienests (23)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Restorāns "Tokyo city".
Restorāns "Tokyo city". Foto: Ieva Čīka/LETA

No nedēļas sākuma, 6. septembra, darbu apturējuši visi "Tokyo city" restorāni un piegādes dienests, jo pret to "negaidīti ir vērsies Valsts ieņēmumu dienests (VID)", informē SIA "Tokyo city" izpilddirektore Gaļina Gaile.

Pēc Gailes teiktā, VID, nespējot piedzīt nodokļu parādus no trīs uzņēmumiem - SIA "Resto Court", SIA "Stollons" un SIA "Restograd", kas tika likvidēti 2019. gadā un kuri Latvijā iepriekš bija analoģiskas franšīzes ņēmēji, nolēmis šo kompāniju parādu 10,5 miljonu eiro apmērā piedzīt no "Tokyo city". Uzņēmuma ieskatā tas darīts nepamatoti.

Gaile norādīja, ka uzņēmums "Tokyo city" Latvijas tirgū darbojas kopš 2017. gada nogales un līdz 2021. gadam nekad iepriekš no VID nebija saņēmis nevienu brīdinājumu vai oficiālu pieprasījumu, kas liecinātu par šāda parāda esamību.

Vienlaikus šā gada 9. augustā "Tokyo city" saņēma VID lēmumu par piespiedu nodokļu parādu piedziņu, ko valsts institūcijai iepriekš nebija izdevies piedzīt no minētajiem trim franšīzes uzņēmumiem. VID ieskatā šo uzņēmumu nodokļu pārņēmējam ir jābūt "Tokyo city". Dažu dienu laikā pēc lēmuma pieņemšanas tika bloķēti uzņēmuma galvenie norēķinu konti, faktiski apturot "Tokyo city" saimniecisko darbību.

Sarunas ar VID pārstāvjiem par situācijas risinājumu ilgušas trīs nedēļas. VID piedāvājis divus variantus - tiesiskās aizsardzības procesu (TAP) vai arī labprātīgās nomaksas grafiku. Pārrunu laikā ik dienu tiek aprēķināti papildu soda procenti 5000 eiro apmērā, sacīja Gaile.

Viņa teica, ka uzņēmumam procesuāli neesot tiesību vērsties tiesā līdz VID ģenerāldirektores atbildes saņemšanai uz "Tokyo city" sūdzību.

"Cenšoties rast kaut kādu pozitīvu risinājumu, kas ļautu saglabāt uzņēmumu un vairāk nekā 250 darba vietas, bijām spiesti noslēgt vienošanos ar VID par nodokļu parādu labprātīgas nomaksas grafiku, lai uzņēmums vispār spētu izdzīvot līdz tiesai.

Tomēr VID mūsu labprātīgas nomaksas grafikā norādītās summas nosauca par nepietiekamām, pie tam atsakoties nosaukt summas, kuras VID būtu gatavs izskatīt," sacīja Gaile.

Viņa uzsvēra, ka tad, ja šāda situācija turpināsies, līdz "taisnīgas tiesas brīdim" uzņēmumam nebūs nekādu iespēju saglabāt kompāniju un darba vietas tās darbiniekiem.

Gaile arī atzīmēja, ka savas pastāvēšanas laikā "Tokyo city" valsts budžetā nodokļos ir iemaksājusi vairāk nekā sešus miljonus eiro, tajā skaitā ik mēnesi darbaspēka nodokļos tiek samaksāti vairāk nekā 120 000 eiro.

Līdzīgi kā daudzi nozares pārstāvji, uzņēmums piedzīvoja īpaši smagu periodu Covid-19 ierobežojumu dēļ, tāpēc "Tokyo city" izmantoja arī iespēju saņemt valsts atbalstu un nodokļu maksājumu atvieglojumus. No valsts institūcijām netika saņemti nekādi pārmetumi vai atteikumi, kas ļautu domāt, ka uzņēmums būtu rīkojies nepareizi. Uz šādu atbalstu varēja pretendēt tikai tie uzņēmumi, kuri līdz ierobežojumiem godprātīgi bija nomaksājuši visus nodokļus.

Kopējais valsts atbalsts sasniedza gandrīz vienu miljonu eiro. Ja VID rīcības dēļ uzņēmums būs jāslēdz, "Tokyo city" ieskatā tas nozīmē, ka visa valsts sniegtā palīdzība galarezultātā būs bijusi bezjēdzīga, jo uzņēmums tāpat vairs nepastāvēs un darba vietas tiks likvidētas.

Jau vēstīts, ka VID, veicot nodokļu administrēšanas pasākumus, konstatējis uzņēmumu pāreju starp vairākiem Rīgā strādājošiem uzņēmumiem, tādēļ pieņemts lēmums par nodokļu maksājumu piedziņu vairāk nekā 10 miljonu eiro apmērā, aģentūrai LETA 3.septembrī pavēstīja VID pārstāvji.

Konstatējot, ka laika periodā no 2017. gada 22. novembra līdz 2018. gada 30. aprīlim notikusi uzņēmumu pāreja, atbilstoši likuma "Par Valsts ieņēmumu dienestu" 10. panta otrās daļas piekto punktu un likuma "Par nodokļiem un nodevām" 26. panta pirmo un trešo daļu, pieņemts lēmums par nokavēto nodokļu maksājumu piedziņu bezstrīda kārtībā vairāk nekā 10 miljonu eiro apmērā.

"TV3 ziņas" vēstīja, ka nodokļus nav maksājuši uzņēmumi, kuri saimniekojuši "Tokyo City" ēstuvēs. Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka šis restorānu tīkls jau pirms dažiem gadiem nonāca tiesībsargājošo iestāžu redzeslokā par aplokšņu algu maksāšanu.

Uzņēmuma pāreja ir komercsabiedrībā izmantojamo resursu (darbinieku, mantas/aktīvu un citu) pārnešana uz citu komercsabiedrību, turpinot iepriekš veikto saimniecisko darbību, bet jau bez parādu saistībām. Faktiski uzņēmumu pāreja ir visu uzņēmumā ietilpstošo lietu un vērtību pāreja citas komercsabiedrības īpašumā vai lietošanā, kuras ir nepieciešamas patstāvīgās saimnieciskā darbības turpināšanai, saglabājot iepriekšējo identitāti.

Atbilstoši likumam "Par Valsts ieņēmumu dienestu" uzņēmums lēmumu par nokavēto nodokļu maksājumu piedziņu var apstrīdēt VID ģenerāldirektoram septiņu dienu laikā no tā paziņošanas dienas.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "Tokyo city" reģistrēts 2017.gada oktobrī, un tā pamatkapitāls ir 2800 eiro. Uzņēmums pieder Krievijas pilsonim Aleksejam Sluzovam. 2020. gadā kompānija strādāja ar 7,059 miljonu eiro apgrozījumu un 473 580 eiro peļņu. Uzņēmuma mājaslapā publiskotā informācija liecina, ka kopumā ir četri "Tokyo city" restorāni.

Komentāri (23)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu