VIDEO ⟩ ReTV: "Knapi paspēju!" Sieviete par mata tiesu izglābjas no krītoša koka, kas uzkrita mājas balkonam (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: ReTV Ziņas

Cik nopietni mēs uztveram sinoptiķu brīdinājumus par stipru vēju? Kāds notikums Jēkabpilī pierāda, ka vētras laikā droši nevar justies pat uz sava mājas balkona. Kas notika? Skaidro raidījums "ReTV Ziņas".

Aculiecinieka fiksētā fotoattēlā redzams, ka Jēkabpilī uz daudzdzīvokļu mājas stāva balkona uzkritis koks.

Brīdī, kad ieradāmies notikuma vietā, ugunsdzēsēji koku jau bija novākuši un sazāģējuši, bet sieviete, kuras dzīvokļa balkons tika sabojāts, vēl nespēja atgūties pēc pārdzīvotā.

"Stāvēju uz balkona, gribēju pakārt veļu – izmazgāju sīkumus. Uznāca vējš. Stiprs vējš. Skatos – krīt. Muku iekšā istabā. Knapi paspēju. Un tikai šķembas lidoja man aizmugurē. Tā tas viss arī notika," stāstīja Valentīna Kuzņecova, mājas iedzīvotāja.

Kundzei paveicās, ka viņa paspēja laicīgi izglābties, jo viss esot noticis diezgan ātri. Par laimi, arī dzīvoklī nekādu bojājumu neesot, bet ir bojāts balkons. Bojājumi konstatēti arī vēl vienam balkonam.

Tā kā māju apsaimnieko namu pārvalde, arī remontu nodrošinās namu pārvalde. Uzņēmumā secina, ka balkonu betona plāksnes nav skartas, bojātas ir tikai margas.

"Darbi varētu sākties tad, kad mēs saņemsim materiālus, bet tas atkarīgs no tā, cik ātri mēs tos saņemsim. Tie varētu būt daži mēneši, varbūt vairākas nedēļas. Darbus varētu veikt vai nu mēs, vai arī mūsu apakšuzņēmējs," pauda Iveta Skolniece, SIA "JK Namu pārvalde" sabiedrisko attiecību speciāliste.

Notikums aktualizējis nepieciešamību izvērtēt pilsētā augošo koku stāvokli.

"Tās saknes jau viņam bija sapuvušas, to vēju tikai mazdrusciņ vajadzēja palīdzēt, lai viņš uzkristu.

Un vispār - šitā situācija ar tādiem lieliem kokiem, ar tādām kļavām pie mājas ļoti bīstama. Iedzīvotāji gribētu tās nozāģēt, lai nerada bīstamības situācijas vairāk. Koks var uzkrist gan bērniem, gan mašīnām, garāmgājējiem. Visiem var uzkrist," pauda Valentīna Kuzņecova.

Jēkabpils novada pašvaldībā skaidro, ka par savā teritorijā esošajiem kokiem jāatbild zemes īpašniekam vai apsaimniekotājam.

Ja kāda koka stāvoklis šķiet bīstams, jāvēršas ar iesniegumu pašvaldības Koku novērtēšanas komisijā, kas apseko objektu un lemj par zāģēšanas atļaujas iesniegšanu.

Par kokiem pie konkrētās daudzdzīvokļu mājas atbildīgs ēkas apsaimniekotājs - SIA "JK Namu pārvalde".

"Šim apsaimniekotājam koks jāapseko. Ja ir bīstams, tādā gadījumā jāgriežas koku novērtēšanas komisijā. Mums namu pārvaldē teica, ka par šo konkrēto koku namu pārvalde esot vērsusies Koku novērtēšanas komisijā pirms aptuveni diviem gadiem, bet tā arī koks netika nozāģēts. Es to apstākli noskaidroju, jā, tik tiešām tā bija. Vai tas bija pirms diviem vai vairāk gadiem, šķiet, vairāk bija to gadu, bet tajā laikā šis koks netika atzīts par bīstamu. Iet laiks, vajadzēja vērsties atkārtoti acīmredzot, vēlreiz prasīt atļauju zāģēt," pauda Raits Sirmovičs, Jēkabpils novada pašvaldības Pilsētvides departamenta direktors.

Ja iedzīvotājiem ir bažas par kāda koka stāvokli, jāvēršas pie attiecīgā zemes īpašnieka vai apsaimniekotāja. Savukārt zemes īpašniekiem un apsaimniekotājiem aicinājums regulāri apsekot savā teritorijā esošos kokus.

Video: "ReTV Ziņas" sižets

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu