"Mēs spriedīsim par talibiem pēc viņu darbībām, nevis vārdiem." ASV bažījas par jaunās valdības sastāvu (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Protests pret Pakistānu Kabulā.
Protests pret Pakistānu Kabulā. Foto: Reuters/ScanPix

Otrdien, 7.septembrī, ASV paziņoja, ka bažījas par talibu iecelto Afganistānas valdību, bet spriedīs par to pēc tās darbībām.

"Mēs atzīmējam, ka paziņotais vārdu saraksts sastāv tikai no indivīdiem, kas ir "Taliban" locekļi vai to tuvi sabiedrotie, un tajā nav sieviešu. Mēs arī bažījamies par dažu indivīdu piederību un izdarīto,"

sacīja ASV Valsts departamenta preses sekretārs Katarā, kur ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens piedalās sarunās par Afganistānu.

"Mēs saprotam, ka talibi ir to stādījuši priekšā kā pagaidu [ministru] kabinetu. Tomēr mēs spriedīsim par talibiem pēc viņu darbībām, nevis vārdiem."

Valsts departaments kārtējo reizi aicināja talibus ļaut droši aizbraukt ASV pilsoņiem, kā arī tiem afgāņiem, kas to vēlētos.

Blinkens otrdien preses konferencē Katarā pavēstīja, ka talibi atkārtoti apliecinājuši, ka ļaus afgāņiem brīvi pamest valsti.

Otrdien tika ziņots, ka talibi par jaunās Afganistānas pagaidu valdības vadītāju iecēluši talibu veterānu mullu Mohammadu Hasanu Ahundu, kurš pirmā talibu režīma laikā pagājušajā gadsimta deviņdesmitajos gados bija Kandahāras provinces gubernators un tuvu stāvoša persona "Taliban" līdzdibinātājam mullam Omaram. Ahunds ir ANO sankciju sarakstā.

Par valdības vadītāja vietnieku iecelts "Taliban" līdzdibinātājs mulla Abdulgani Baradars, kuru Pakistāna atbrīvoja ASV spiediena ietekmē, lai viņš piedalītos sarunās par ASV spēku izvešanu.

Iekšlietu ministra postenī iecelts grupējuma "Haqqani" līderis Siradžudins Hakani, kurš arī pildīs valdības līdera vietnieka amatu. ASV ir atzinušas "Haqqani" par teroristu grupējumu un piedāvājušas miljoniem dolāru par informāciju, kas ļautu viņu aizturēt.

Talibi pēc varas sagrābšanas solīja izveidot iekļaujošu valdību, kurā būtu pārstāvētas dažādās Afganistānas etniskās grupas, taču izskatās, ka viņi no šīs solījuma ir atkāpušies. Visi ieceltie valdības locekļi pieder pie kustības "Taliban" un lielākā daļa pieder paštunu ciltij.

Talibi arī solīja iekļaut valdībā sievietes, bet nebija nekādu reālu izredžu, ka sievietes varētu ieņemt augstus amatus. Sieviešu lietu ministrija pagaidām ir aizliegta.

"Mēs esam likuši saprast mūsu gaidīto, ka afgāņu tauta ir pelnījusi iekļaujošu valdību," sacīja Valsts departamenta preses sekretārs.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu