VIDEO ⟩ Latviete divus gadus tiesājas ar vīru ASV, beidzot bērni atgriezušies pie mātes (9)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Ir ļoti maz atbalsta instrumentu, kas varētu palīdzēt sievietēm, kuras ārzemēs piedzīvojušas emocionālu un fizisku vardarbību un cīnās par tiesībām viņu bērniem atgriezties Latvijā. Visbiežāk, sievietei nonākot šādā situācijā, viņa ir viena un nepasargāta pret svešas valsts tiesu varu, vēstī raidījums "Panorāma".

Latvijai formāli nav tiesību iejaukties citas valsts tiesvedībā. Arī Daina Russo divus gadus cīnījusies, lai panāktu, ka viņas bērns varētu no Amerikas Savienotajām Valstīm doties uz Latviju.

Dainas Russo acīs asaras. Līdz pat iekāpšanai lidmašīnā viņa nebija droša, vai trijotne varēs aizbraukt no ASV. Šķirtais vīrs visu laiku mainīja domas.

"Tiklīdz kāds strīds vai kas, viņš principā mani ar bērniem šantažēja. Kā kaut kas nepatika," 

pastāstīja Daina. Bijušais vīrs norādījis, ka viņa ar bērniem uz Latviju nevarēšot doties.

Viss sākās pirms diviem gadiem. Daina vēl nebija škīrusi laulību oficiāli, bet ar vīru vienojusies, ka bērni skolas laikā dzīvo Latvijā, savukārt vasarā - ASV.

Viss bijis labis līdz kādu reizi bērni ar vecmāmiņu devušies uz ASV, bet Daina lidojusi vēlāk. Kad viņa ieradās ASV, sievietei izsniedza tiesas orderi par aizliegumu tuvoties dēlam un meitai.

"Tu esi šoka stāvoklī, un šādā situācijā tev pietrūkst informācijas, pietrūkst saprašanas, pieredzes. Un tu iekrīti, uzticoties vietējam advokātam, kurš apsolīja, ka pāris mēnešu laikā tas tiks sakārtots, bērni atgriezīsies Latvijā un laulība tiks šķirta,"

atceras sieviete. Tomēr tā viss nav noticis. Amarikāņi savas valsts patrioti, uzskata vislabākā vieta, kur atrasties ir ASV.

Daina Russo vērsās Latvijas vēstniecībā, taču saņēma atbildi, ka Latvija ģimenes strīdos neiejaucas un nav resursu, lai palīdzētu.

"Man nācās uz gadu bērnus atstāt, jo es tiesiski neko nevarēju izdarīt," atklāj Daina.

Beigās strīdu izdevās atrisināt, abām pusēm labprātīgi vienojoties.

Video: Raidījums "Panorāma" sižets

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu