Patlaban reģionālajos autobusu maršrutos nav paredzēti speciāli reisi tikai pasažieriem ar Covid-19 sertifikātiem (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Annie Spratt/Unsplash

Patlaban reģionālajā autobusu maršrutu tīklā netiek izskatīta iespēja ieviest speciālus reisus, kuros varētu uzņemt tikai pasažierus ar potēšanās, pārslimošanas sertifikātiem vai negatīvu Covid-19 testu, skaidro Autotransporta direkcijas (ATD) valdes priekšsēdētājs Kristiāns Godiņš.

Kā skaidroja ATD pārstāvis, ja reģionālajos maršrutos transporta vadītājam būs jāpārbauda arī sertifikāts vai negatīvs Covid-19 testa rezultāts visiem pasažieriem, reisa izpildes laiks varētu būtiski palielināties. Autobusa vadītājs ne tikai vada transportlīdzekli, bet nodrošina arī biļešu tirdzniecību, kas reizēs, kad autobusā tiek uzņemts lielāks pasažieru skaits, var paildzināt reisa izpildes laiku.

Līdztekus ATD valdes priekšsēdētājs norādīja, ka valstspilsētām, autobusu pārvadātājiem, kuri nodrošina pārvadājumus komerciālajos maršrutos, kā arī AS "Pasažieru vilcienam" ir iespēja izlemt, vai ieviest speciālos reisus, kuros tiktu uzņemti tikai pasažieri ar vakcinācijas un pārslimošanas sertifikātiem vai negatīvu Covid-19 testu.

Tāpat viņš sacīja, ka šis lēmums valstspilsētām un pārvadātājiem, kuri apkalpo komerciālos maršrutus, ar ATD nav jāsaskaņo.

Pēc Godiņa sacītā, ņemot vērā, ka no 1. septembra tika atjaunotas mācības klātienē un, sākoties rudenim, reģionālo maršrutu autobusos pārvadāto pasažieru skaits ik gadu pieaug, salīdzinot ar vasaras mēnešiem, kopumā ATD atzinīgi vērtē to, ka valdība ieklausījās un pārskatīja sabiedriskā transporta piepildījuma ierobežojumus.

"Saglabājoties iepriekšējai kārtībai, mēs, visticamāk, regulāri saskartos ar situācijām, ka pasažieri tiek atstāti pieturās," komentēja Godiņš.

Jau ziņots, ka valdība otrdien valdībā apstiprināti grozījumi Epidemioloģiskās drošības pasākumos Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai, kas paredz, ka sabiedriskajā transportā pasažieru skaita maksimālā ietilpība palielināta līdz 80% līdzšinējo 65% vietā, savukārt komerciālo maršrutos pārvadātājiem, kā arī valstspilsētu pārvadātājiem būs ļauts organizēt pārvadājumus, kuros uzņems pasažierus tikai ar sadarbspējīgiem Covid-19 sertifikātiem.

Satiksmes ministrijā (SM) skaidroja, ka maksimālās ietilpības palielināšana saistīta ar skolnieku mācību atsākšanos klātienē no 1. septembra, kas būtiski ietekmēs pasažieru plūsmas apmērus. Savukārt, ievērojot pašreiz noteiktos ierobežojumu attiecībā uz pārvadājamo pasažieru apjomu sabiedriskajos transportlīdzekļos, SM prognozē būtisku pasažieru plūsmas pieaugumu, kas var radīt pārvadātājiem problēmas ar visu pasažieru nogādāšanu nepieciešamajā galapunktā.

Valdībā apstiprinātie grozījumi nosaka, ka sabiedriskā transporta pārvadātājs organizē iekāpšanu un izkāpšanu tā, lai pasažieru skaits transportlīdzeklī nepārsniedz 80% no tā ietilpības, vai 85% no tā ietilpības, ja nepieciešams uzņemt pasažierus pieturvietās ārpus reģionālās nozīmes maršrutu galapunktiem.

Kā skaidroja ministrijā, sākoties jaunajam mācību gadam, sagaidāms ievērojams pasažieru plūsmas pieaugums - līdz 50% autobusu satiksmē un līdz 15% vilcienu satiksmē. Tāpēc sabiedriskā transportā noteikta papildu vēdināšana - izmantojot automātiskās ventilācijas sistēmas vai atverot lūkas un logus, katrā pieturvietā atverot visas durvis pasažieru iekāpšanas pusē, kā arī, ja laikapstākļi ir piemēroti, ik pēc 30 minūtēm pieturvietās atverot durvis uz piecām minūtēm. Lai informētu pasažierus par nepieciešamību vēdināt transportlīdzekli, pārvadātājam transportlīdzekļa salonā jāizvieto informācija par aizliegumu pašrocīgi aizvērt logus.

Vienlaikus grozījumi paredz rast iespēju valstspilsētu maršrutu tīklā, reģionālās nozīmes komerciālajos reisos un vilcienu maršrutos pārvadātājiem pārvadāt pasažierus, kuriem ir sadarbspējīgie testēšanas pārslimošanas vai vakcinācijas sertifikāti.

Komerciālajos maršrutos pārvadātājiem būs ļauts organizēt arī braucienus, kuros transportlīdzeklī tiek uzņemti tikai pasažieri ar sadarbspējīgu testēšanas, vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu.

Līdz šim prasību par maksimālo ietilpību bija jāievēro arī komercreisu pārvadātājiem. Savukārt līdz ar grozījumiem attiecīgo prasību var neievērot, ja transportlīdzeklī tiek uzņemti tikai pasažieri ar sadarbspējīgu testēšanas, vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu. Pasažieri un transportlīdzekļa vadītājs šajos reisos varēs arī nelietot mutes un deguna aizsegus.

Pašreiz komerciālie reisi tiek veikti maršrutā Rīga-Daugavpils, taču tuvākajā laikā ATD plāno ieviest komerciālos reisus arī Pierīgā.

Attiecībā uz pasažieru pārvadājumiem ar vilcieniem, grozījumi paredz noteikt, ka vilcienu maršrutos, kuros biļetes tiek pārdotas ar numurētām sēdvietām, pārvadātājs var organizēt pārvadājumus atsevišķos vagonos, ievērojot prasību par nepieciešamiem sertifikātiem.

Lai nodrošinātu pēc iespējas vienmērīgāku pasažieru plūsmu sabiedriskajā transportā, arī pakalpojumu pasūtītājs valstspilsētās - Daugavpilī, Jelgavā, Jēkabpilī, Jūrmalā, Liepājā, Ogrē, Rēzeknē, Rīgā, Valmierā un Ventspilī - varēs noteikt reisus, kuros pasažierus var uzņemt tikai ar sadarbspējīgu sertifikātu, kas ietver arī negatīva Covid-19 testēšanas sertifikātu.

Noteikts, ka sabiedriskajā transportā tā vadītājs vai konduktors informēs par mutes un deguna aizsega pareizu lietošanu un atteiks pakalpojuma sniegšanu, ja persona nelieto mutes un deguna aizsegu vai lieto to neatbilstošā veidā.

Valdībā apstiprinātās izmaiņas arī paredz, ka transportlīdzeklī, taksometrā vai vieglajā automobilī, ar kuru veic pasažieru komercpārvadājumus, transportlīdzekļa vadītājiem, kuri neatrodas no pasažieriem pilnībā nodalītā kabīnē, kā arī pasažieriem joprojām jālieto mutes un deguna aizsegi. Savukārt ar grozījumiem papildus noteikts, ka transportlīdzekļa vadītājam vai konduktoram jāinformē par mutes un deguna aizsega pareizu lietošanu un jāatsaka pakalpojuma sniegšana, ja persona to nelieto vai lieto neatbilstošā veidā.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu