VIDEO ⟩ Latvijas Valsts radio un televīzijas centra apkārtnē neatļauti izmantoti droni (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Parilov/Shutterstock

Gan Valsts policija (VP), gan arī Civilās aviācijas aģentūra (CAA) vērš uzmanību uz to, ka bezpilota gaisa kuģis nav rotaļlieta, kuru var lietot jebkur. Par droniem ir satraukts arī Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC), jo Zaķusalas televīzijas torņa tuvumā pārgalvīgu pilotu netrūkst.

LTV "Dienas ziņas" vēsta, ka droni Zaķusalā var ietekmēt raidītājus, antenas, kā arī televīzijas un radio aparatūru. Pat mazākā kļūme to darbībā var radīt vairāku tūkstošu eiro zaudējumus, tādēļ televīzijas torņa tuvumā Zaķusalā izmantot dronus bez īpaša saskaņojuma ir aizliegts.

LVRTC valdes priekšsēdētājs Edmunds Beļskis Latvijas televīzijai norāda, ka ir nācies saskarties gan ar maziem, rūpnieciski ražotiem droniem, ko var turēt divās plaukstās, gan arī ar paštaisītiem lidaparātiem, piemēram, 2019.gadā vadību zaudēja kāds paštaisīts drons, ko vadīja cilvēks, kurš nebija Latvijas valsts piederīgais. Šādos gadījumos tiekot iesaistīta gan Valsts policija (VP), gan arī drošības iestādes, jo mērķi šādu dronu izmantošanai var būt visdažādākie.

Neraugoties uz daudziem ierobežojumiem un brīdinājumiem, tomēr atrodas pārgalvīgi piloti, kuri ir gatavi riskēt, lai iemūžinātu kādu objektu, piemēram, televīzijas torni no citas perspektīvas. Civilās aviācijas aģentūrā norāda, ka pašlaik Latvijā drona pilotēšanas eksāmenu nokārtojušas gandrīz 2000 personas.

Drona izmantošanu tādos objektos kā televīzijas tornis ļoti ietekmē torņa radītais magnētiskais lauks. Tā ietekmē lidaparāts var kļūt nevadāms.

Pēdējo četru mēnešu laikā Valsts policija ir saņēmusi iedzīvotāju ziņojumus par 28 gadījumiem, kad viņu privātajās teritorijās veikti aizdomīgi bezpilota gaisa kuģu lidojumi. Policija plāno iegādāties iekārtas, lai spētu identificēt bezpilota gaisa kuģu pilotus pēc drona sērijas numura.

Latvijā ir noteiktas zonas, kurās lidojumi ar droniem ir iespējami tikai ar speciālām atļaujām. Kā viens no risinājumiem, lai nepieļautu lidošanu gar kritiskās infrastruktūras objektiem, ir sistēma, kas neļauj dronam fiziski pacelties pirms nepieciešamo dokumentu iesniegšanas. Šāda sistēma jau darbojas lidostas "Rīga" teritorijā, bet tuvāko gadu laikā tā var parādīties arī citu objektu tuvumā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu