Lietuvā ir aizdomas par koordinētiem nemieriem bēgļu nometnēs (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Jānis Škapars

Šonedēļ gandrīz vienlaicīgi saasinājās situācija nelegālo robežšķērsotāju izmitināšanas vietās Latvijā un Lietuvā. Arī iepriekš novērotas sakritības, kas Lietuvas iekšlietu dienestiem likušas bažīties par to, ka protesti tiek koordinēti no ārpuses un tie varētu būt saistīti. Tomēr Latvijas Valsts drošības dienestā (VDD) uzskata – pagaidām bažām nav pamata.

augustā, kad lieli policijas resursi bija novirzīti vakcinācijas pretinieku nemieriem, sākās dumpošanās arī bēgļu izvietošanas centros. Lietuvas iekšlietu nozares vadība neslēpa bažas, ka notikumi varētu būt savstarpēji saistīti.

Lietuvas iekšlietu ministre Agne Bilotaite norādīja: “Mēs redzam zināmus notikumus migrantu izmitināšanas centros, kas varētu būt noteiktu spēku koordinēti. Tā ir uzkurināšana un zināmas provokācijas. Arī vakar notikušais – šie protesti, kas spieda iekšlietu dienestus mobilizēt resursus un atsaukt spēkus no citām vietām –, noved pie secinājuma – kāds apzināti meklē iespējas destabilizēt situāciju valstī."

Latvijā patlaban VDD neredz pamatu bažām par to, ka patvēruma meklētāju dumpošanās tiek koordinēta no ārpuses. Tāpat dienestā neuzskata, ka nemieri varētu būt saistīti ar Lietuvā notikušajiem vai ar drošības dienestu spēku pārorganizēšanu, piemēram, saistībā ar vakcinācijas pretinieku rīkotajām protesta akcijām.

"VDD vērtējumā ar sabiedriskās kārtības ievērošanu saistītie incidenti nelegāli robežu šķērsojušo personu izmitināšanas vietās Lietuvā un Latvijā nav savstarpēji saistīti. Tāpat šobrīd dienestam nav pamata uzskatīt, ka notikušie incidenti patvēruma meklētāju centrā "Mucenieki" būtu tieši saistāmi ar publiski izziņotajām protesta aktivitātēm pret saslimstības mazināšanas nolūkā ieviestajiem drošības pasākumiem," norādīja dienestā.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu