VIDEO ⟩ Atklāta jauna shēma, kā cilvēki mēģina tikt pie Covid-19 sertifikāta nevakcinējoties (37)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Aizvien parādās mēģinājumi ar viltu iegūt Covid-19 sertifikātu. Vakcinācijas veicēji pamanījuši kādu jaunu shēmu. Ir ļaudis, kuri bieži ierodas vakcinācijas centros, aizpilda papīrus, bet tieši pirms potēšanas nozūd cerot, ka sertifikāts tomēr tiks izveidots, vēsta "TV3 Ziņas".

Kā piemēru, kur šādā veidā cilvēki mēģina iegūt Covid-19 sertifikātu, neveicot vakcinēšanos, "TV3 Ziņas" min tirdzniecības centru "Akropole", kur izvietots viens no daudzajiem vakcinācijas punktiem Rīgā. To, ka šādas situācijas ir novērotas ne reizi vien, apstiprina arī paši vakcinācijas veicēji – "Veselības centrs 4" (VC4), kas strādā konkrētajā tirdzniecības centrā.

VC4 Vakcinācijas projekta vadītāja Džeina Mežale atzīst, ka "mums ir bijuši gadījumi, kad cilvēks piereģistrējas un beigās ir komentāri, ka jādodas, zvana vai pēkšņi ir izsaukums vai kaut kas, un viņš dodas projām. Šādi gadījumi parādās ik pa brīdim, bet arī tādu ļoti lielu pieaugumu vismaz mēs savos vakcinācijas punktos nenovērojam."

Tomēr iespēju, ka šādi izdosies tikt pie kārotā sertifikāta, vakcinācijas centrs pilnībā noliedz.

Vakcinācijas kabinetos viss process esot vienvirziena ar vairākiem posmiem. Un ja izpaliek noslēdzošais – potes saņemšana, sertifikāts netiek izveidots.

"Ja cilvēks ierodas vakcinācijas centrā, pie reģistratora viņš reģistrējas, tiek ievadīts datu sistēmā, un, ja tajā brīdī cilvēks izlemj, ka viņš tomēr nevakcinēsies un dodas projām, operators nekavējoties šo reģistrāciju anulē,

attiecīgais vakcinācijas fakts, teiksim tā, nepastāv. Respektīvi, cilvēks, kurš nav saņēmis vakcināciju pret Covid-19, pie sertifikāta viņam piekļūt nebūs iespējams”, norāda "Veselības centra 4" pārstāve Džeina Mežale.

Cits, vēl viens vakcinācijas veicējs "Veselības centru apvienība" šādas shēmas neesot novērojusi. Tomēr par tām ir zināms arī Nacionālajam Veselības dienestam (NVD).

NVD Vakcinācijas projekta nodaļas vadītāja Eva Juhņēviča norāda, ka šī ir absolūti un pilnīgi maldu shēma, kas primāri apdraud sabiedrības drošību un otrām kārtām šādai maldu shēmai nav nekāda rezultāta, jo jebkurā gadījumā cilvēks, šādi rīkojoties, nevar iegūt sertifikātu, ja nav notikusi vakcinācija. Juhņēviča arī aicina šādu sertifikātu iegūšanas veidu nemēģināt īstenot, lai netērētu savu vakcinācijas sniedzēju laiku.

Tikmēr Valsts policijā norāda, ka arī tā turpina saņemt informāciju par iespējamiem vakcinācijas sertifikātu viltošanas gadījumiem un katrs signāls tiekot rūpīgi pārbaudīts. Turklāt likumsargu novērojumi liecina, ka aktivizējušies arī krāpnieki, kuri piedāvā internetā iegādāties Covid-19 vakcinācijas sertifikātus. Taču šie piedāvājumi ir krāpšanas mēģinājumi, jo QR kodi nav viltojami.

Valsts policijā arī turpinās izmeklēšana uzsāktajos kriminālprocesos par fiktīvu vakcinācijas veikšanu, kur noziedznieku grupas par summām no 200 līdz 400 eiro imitēja vakcinācijas faktu. Šādā veidā sertifikātus bija ieguvuši vairāki simti cilvēku. Nacionālais Veselības dienests norāda, ka līdz šim anulēti tikai 18 šādi iegūtie vakcinācijas apstiprinājumi.

Komentāri (37)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu