Bijusī Francijas veselības ministre apsūdzēta par pandēmijas pārvaldību

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: By Alexandros Michailidis

Bijusī Francijas veselības ministre Agnese Buzīna piektdien tika apsūdzēta saistībā ar viņas īstenoto Covid-19 pandēmijas pārvaldību.

Buzīna tiek apsūdzēta "citu cilvēku dzīvību apdraudēšanā", bet viņai nav izvirzīta apsūdzība otrā iespējamā likumpārkāpumā - "katastrofas neapturēšanā", paziņoja Republikas tiesas prokurors.

Bijusī ārste Buzīna, kas varēs pārsūdzēt apsūdzību, piektdien bija klāt tiesas sēdē un sacīja, ka atzinīgi vērtē "lielisku iespēju izskaidroties un noskaidrot patiesību".

Viņa sacīja, ka "neļaus diskreditēt valdības rīcību vai manu kā ministres rīcību, kad mēs izdarījām tik daudz, lai sagatavotu mūsu valsti globālai veselības krīzei, kas vēl turpinās".

Buzīnas apsūdzēšana ir trieciens prezidentam Emanuelam Makronam, kura rīcībai šīs veselības krīzes pārvaldībā tiks pievērsta īpaša uzmanība vēlēšanu kampaņā nākamgad.

Buzīna atkāpās no veselības ministra amata pērnā gada februārī dažas nedēļas pēc pirmo Covid-19 gadījumu apstiprināšanas Francijā. Viņa tikusi kritizēta un izsmieta par saviem sākotnējiem paziņojumiem par Covid-19.

Buzīna 2020.gada janvārī paziņoja, ka "praktiski nav nekāda riska" ievazāt Covid-19 Francijā no Ķīnas pilsētas Uhaņas. Vēlāk viņa izteicās, ka "koronavīrusa izplatīšanās risks iedzīvotāju vidū ir ļoti mazs".

Mēnesi pēc tam, kad viņa atkāpās no ministra amata, lai kandidētu Parīzes mēra vēlēšanās, Buzina apgalvoja, ka "cunami vēl nav atnācis".

Buzīna, kas ir vēža un transplantāciju speciāliste, vēlāk parlamentārā izmeklēšanā apgalvoja, ka esot jau janvārī brīdiinājusi prezidentu Makronu un toreizējo premjerministru Eduāru Filipu par Covid-19 potenciālo "bīstamību".

Republikas tiesa tika izveidota 1993.gadā ministru tiesāšanai, lai uzlabotu viņu atbildību par savām darbībām. Pirms tam valdīja uzskats, ka ministru kabineta locekļi un locekles spēj izvairīties no tiesiskas vajāšanas par savu darbību amatā.

Izmeklēšana notiek arī pret ekspremjeru Filipu un pašreizējo veselības ministru Olivjē Verānu.

Buzīna ir aizgājusi no politikas un janvārī sāka darbu Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ģenerāldirektora Tedrosa Adhanoma Gebreiesusa kabinetā. Arī PVO vadītājs ir kritizēts par savu reakciju uz Covid-19 pandēmiju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu