Vakcinācija Latvijā turpinās nemainīgi zemā tempā (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vakcinācijas centrs "ATTA centrs" Krasta ielā.
Vakcinācijas centrs "ATTA centrs" Krasta ielā. Foto: Paula Čurkste/LETA

Lai arī Covid-19 izplatība Latvijā atsākusi strauji augt un palielinās slimnīcās nonākušo pacientu skaits, vakcinācija pret Covid-19 Latvijā turpinās nemainīgi zemā tempā, vidēji dienā vakcinējot ap 5000 cilvēku. 

Vakar potes pret Covid-19 saņēmušas 4985 personas, tostarp pirmo porti - 2430 cilvēki, bet vakcinēšanas procesu pabeidza 2555 cilvēki, tostarp 135 cilvēki sapotēti ar "Johnson&Johnson" vakcīnu, kam nepieciešama tikai viena deva, liecina NVD dati. Šie dati gan vēl var mainīties, jo daudzas vakcinācijas iestādes datus par vakcinētajiem sistēmās ievada ar vairāku dienu nobīdi.

Vakcināciju vakar veikušas 219 iestādes, bet visplašāk to veikusi "Veselības centru apvienība" un "Veselības centrs 4". Vakcinācija gan ar pirmo, gan ar otro poti visbiežāk veikta ar "Pfizer" vakcīnu, kas arī kopumā ir līdz šim Latvijā visplašāk lietotā vakcīna pret Covid-19.

Šīs nedēļas piecās darbadienās Latvijā potes pret Covid-19 ir saņēmuši ap 26 000 cilvēku, kas tikai nedaudz apsteidz cilvēku skaitu, kāds augstākās vakcinēšanās aktivitātes laikā pavasarī dažkārt tika sapotēts vienas dienas laikā. Šonedēļ darbadienās savakcinēti vidēji 5200 cilvēki dienā, kas aptuveni atbilst vidējiem vakcinēšanās aktivitātes rādītājiem jūlijā un augustā, taču trīskārt atpaliek no vakcinēšanās aktivitātes pavasarī un vasaras sākumā.

Līdz šim visaugstākie vakcinēšanās rādītāji bijuši nedēļā no 24.maija, kad vidēji dienā tika vakcinēti ap 16 700 cilvēki. Savukārt vienā dienā vakcinēto skaita rekords līdz šim fiksēts 28.maijā, kad potes saņēma ap 24 700 cilvēki. Pavasarī vakcināciju skaits vienas dienas laikā pārsniedzis 20 000 vēl aptuveni 15 dienas. No 10.maija četras nedēļas pēc kārtas Latvijā katru nedēļu tika vakcinēti vairāk nekā 100 000 cilvēku, bet kopš vasaras sākuma šie rādītāji strauji samazinājās.

Līdz šim kopumā vakcīnas pret Covid-19 pirmo devu Latvijā saņēmuši ap 766 000 jeb ap 40,7% no visiem valsts iedzīvotājiem. No tiem otro devu saņēmuši ap 675 000 iedzīvotāju, bet vēl ap 112 000 cilvēku ir saņēmuši "Johnson&Johnson" potes, kam nepieciešama tikai viena deva, līdz ar to vakcinācijas procesu pabeigušo kopskaits sasniedzis 787 000 jeb 41,8% no visiem valsts iedzīvotājiem.

Lietošanai Eiropas Savienībā pašlaik ir apstiprinātas četras vakcīnas pret Covid-19 - "Pfizer"/"BioNTech", "Moderna", "AstraZeneca" un "Johnson&Johnson" jeb "Janssen", taču "AstraZeneca" vakcīnu zemā pieprasījuma dēļ Latvijā faktiski vairs nelieto. 2020.gada decembrī kā pirmos Latvijā pret Covid-19 sāka vakcinēt lielo slimnīcu darbiniekus, bet masveidīgāka iedzīvotāju vakcinēšana sākās marta izskaņā. Latvijā vakcīnas pret Covid-19 iedzīvotājiem ir pieejamas no 12 gadu vecuma.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu