Apstiprināti Varakļānu novada domes un Rēzeknes novada domes vēlēšanu rezultāti

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Pašvaldību vēlēšanas Varakļānu kultūras namā
Pašvaldību vēlēšanas Varakļānu kultūras namā Foto: Edijs Pālens / LETA

Varakļānu novada un Rēzeknes novada pašvaldību vēlēšanu komisijas apstiprinājušas 11. septembra pašvaldības domes vēlēšanu rezultātus, informēja Centrālās vēlēšanu komisijas Informācijas nodaļas vadītāja Laura Zaharova.

Atbilstoši Varakļānu novada vēlēšanu komisijas apkopotajiem rezultātiem piecu procentu barjeru iekļūšanai Varakļānu novada domē ir pārvarējuši un deputātu mandātus ieguvuši trīs kandidātu saraksti - "Latvijas Zemnieku savienība", Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" un "Latvijas attīstībai".

Varakļānu novada domē strādās 15 deputāti.

Savukārt Rēzeknes novada domē iekļuvuši seši deputātu kandidātu saraksti - Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK", Politiskā partija "Latvijas reģionu apvienība", Jaunā konservatīvā partija, "Jaunā vienotība", "Kustība "Par"", Latgales partija, "Latvijas attīstībai", "Saskaņa" un Zaļo un Zemnieku savienība.

Rēzeknes novada domē bija jāievēl 19 deputāti.

Centrālajai vēlēšanu komisijai iesūtītā informācija liecina, ka Varakļānu novada domes vēlēšanās piedalījušies kopumā 1512 vēlētāji jeb 59,43% no novada balsstiesīgajiem pilsoņiem, bet Rēzeknes novada domes vēlēšanās - 6465 vēlētāji jeb 25,92% balsstiesīgo.

11.septembra vēlēšanām vēlētāju sarakstos Varakļānu novadā bija reģistrēti 2544 vēlētāji, bet Rēzeknes novadā - 24 946 pilsoņu.

Varakļānu novadā iespēju nobalsot iepriekš izmantoja 657 jeb 25,83% vēlētāju, bet Rēzeknes novadā - 2312 jeb 9,27% balsstiesīgo pilsoņu.

Vēlētāju aktivitāte vēlēšanu dienā Varakļānu novadā bija 855 vēlētāji jeb 33,61%, bet Rēzeknes novadā - 4153 vēlētāji jeb 16,65% no balsstiesīgajiem.

Iespēju nobalsot atrašanās vietā Varakļānu novadā izmantojuši 100 vēlētāju, bet Rēzeknes novadā 234 vēlētāji.

Salīdzinājumam iepriekšējās pašvaldību vēlēšanās 2017. gadā Rēzeknes novada teritorijā ietilpstošajās pašvaldībās vēlēšanās nobalsoja 40,54% vēlētāju, savukārt Varakļānu novadā – 51,98% balsstiesīgo.

Kandidātu sarakstu iesniedzējiem, kā arī pieteiktajiem kandidātiem ir tiesības gan vēlēšanu iecirkņa komisijas, gan pašvaldības vēlēšanu komisijas un Rēzeknes novada pašvaldības vēlēšanu komisijas lēmumu par vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu triju darbdienu laikā pēc tā pieņemšanas dienas apstrīdēt Centrālajā vēlēšanu komisijā.

Centrālajai vēlēšanu komisijai sūdzība jāizskata un lēmums jāpieņem triju dienu laikā.

Atbilstoši Varakļānu novada domes un Rēzeknes novada domes vēlēšanu likumam pirmajai jaunievēlētās domes sēdei Varakļānu novadā un Rēzeknes novadā jānotiek 1.oktobrī.

Jaunievēlētos deputātus uz pirmo domes sēdi uzaicina attiecīgās pašvaldības vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs.

Varakļānu pašvaldības vēlēšanās pārliecinoši uzvarējis līdzšinējā priekšsēdētāja Justa saraksts

Par Justa vadīto LA sarakstu Varakļānos nobalsojuši 64,73% vēlētāju, par Latvijas Zemnieku savienību (LZS) - 20,32%, par Latvijas Reģionu apvienības un Nacionālās apvienības (LRA/NA) apvienoto sarakstu - 9,86%, bet par "Apvienību Iedzīvotāji" - 3,77%, un tā domē nav iekļuvusi.

Aģentūras LETA aprēķini liecina, ka LA Varakļānu domē iegūs desmit vietas, LZS - trīs, bet LRA/NA saraksts - divas.

Pēc CVK sniegtās informācijas, no LA saraksta domē ievēlēti Justs, Anita Saleniece, Jānis Erels, Gunārs Gabrišs, Aina Jaunzeme, Dace Ozoliņa, Līga Upeniece, Viktors Vilkaušs, Nauris Lazda un Līna Nagle.

LZS Varakļānu domē pārstāvēs Janīna Grudule, Jānis Mozga un Ivars Gruduls, bet LRA/NA - Māris Višķers un Ieva Zepa.

Šogad pašvaldību vēlēšanās Varakļānu novadā tika sasniegta augstākā vēlētāju aktivitāte 2021.gada pašvaldību vēlēšanās Latvijā - sestdien uz vēlēšanu iecirkņiem bija devušies 59,39% no balsstiesīgajiem novada iedzīvotājiem.

Vēlēšanas Rēzeknes un Varakļānu novados notika trīs mēnešus vēlāk nekā citās pašvaldībās, jo novadu aprises ietekmēja Satversmes tiesas lēmums, kas liedza Varakļānus pievienot Rēzeknes novadam.

Iepriekšējās pašvaldību vēlēšanās 2017.gadā Varakļānos piedalījās trīs vēlētāju apvienību saraksti, bet uzvarēja Justa vadītais saraksts "Vienoti novadam", iegūstot sešas deputātu vietas no deviņām. "Strādāsim kopā" ieguva divus deputātu mandātus, bet "V55" - vienu. Šogad vēlēšanās vēlētāju apvienības piedalīties vairs nevarēja, tāpēc to līderi ir iekļāvušies nacionāla mēroga partijās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu