Gandrīz katram no mums ir bijuši gadījumi vai dzirdēti stāsti no paziņām par to, ka sociālajos tīklos pēkšņi parādījās reklāma, par ko mēs esam tikai iedomājušies vai tikko runājuši ar draugiem, radot sajūtu, ka mobilais telefons mūs noklausās vai pat redz. Vai mobilie telefoni mūs patiešām var izspiegot un zināt, ko mēs domājam un darām? To centāmies noskaidrot, uzrunājot CERT.LV kiberdrošības ekspertu.

Mobilie telefoni teorētiski var mūs izspiegot, bet...

Eksperts norāda - realitātē ir daudzas nianses, kas padara liela mēroga izsekošanu dārgu, nepraktisku un neefektīvu, tāpēc uz šo jautājumu nav vienkāršas atbildes.

Ja runājam nedaudz plašāk - mums vajadzētu saprast, ko tieši domājam ar izsekošanu. Kas varētu mūs izsekot?

Ir tādas aplikācijas, kuras paši izvēlamies instalēt un, piemēram, dot pieeju savai lokācijai. Tad ir personalizētas reklāmas sociālajos tīklos, kas varbūt gluži neskaitās izsekošana, jo personalizācijai tiek izmantota informācija, ko cilvēki paši par sevi atklāj šajās platformās. Lielākus privātuma riskus rada tādas aplikācijas un interneta vietnes, kas ne tikai izmanto savu lietotāju informāciju reklāmas personalizēšanai, bet arī nodod šo informāciju trešajām pusēm – partneriem un reklāmu tīkliem. Tad bez tā visa ir vēl arī zagļi, krāpnieki, hakeri.

Arī valstu līmenī jūs var izsekot, piemēram, specdienesti. Ir daud

Arī valstu līmenī jūs var izsekot, piemēram, specdienesti. Ir daudz potenciālu ”kibertelpas spēlētāju”, par kuriem varētu uzdot šo jautājumu – vai mani izseko? Vai viņiem ir iespējams mani izsekot?"

Tie pilnīgi noteikti ir adekvāti, normāli jautājumi! Telefons, ko mēs ikdienā izmantojam, būtībā sastāv no daudziem un dažādiem komponentiem (gan "dzelžu" līmenī, gan programmatūras), kur par katru atbildīga ir kāda cita organizācija. Līdz ar to ir ļoti grūti atbildēt uz šo jautājumu viennozīmīgi. Par katru no nosauktajām grupām var atsevišķi iedziļināties, un tur ir tā lielā problēma.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp