"Jau tagad redzam, ka nevaram būt tam gatavi..." Cipule komentē medicīnas sistēmas gatavību Covid-19 uzliesmojumam (7)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktore Liene Cipule.
Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktore Liene Cipule. Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas medicīnas sistēma nevar būt gatava vēl lielākam Covid-19 saslimstības pieaugumam, kāds tas bija iepriekšējā lielā viļņa laikā pagājušajā ziemā, otrdien intervijā Latvijas Televīzijā vērtēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) vadītāja Liene Cipule.

"Spiediens pašreiz uz mediķiem un nozari ir ārkārtīgi liels - gan no sabiedrības, gan politiķiem, gan veselības nozares vadības, jo mums ir jāpauž gatavība [pārvarēt vēl lielāku saslimstību]," sacīja Cipule.

Viņa situāciju salīdzināja ar zirgu, kurš noskrējis lielus gabalus, bet viņam liek skriet vēl. "Mūsu sistēma nav atpūtusies, atguvusies pēc iepriekšējā viļņa. Mēs visu vasaru esam strādājuši ļoti sarežģītos apstākļos tajos profilos, kas bija jāsakārto, jo sabiedrības veselība stipri cieta no iepriekšējiem lēmumiem, kad nebija pieejama diagnostika un ārstēšana.

Un pašreiz uz šī fona mums tiek teikts, ka jābūt gataviem jaunam un vēl lielākam pacietu skaitam, bet mēs jau tagad redzam, ka nevaram būt tam gatavi," teica Cipule.

NMPD vadītāja pauda viedokli, ka mediķiem būtu jābūt tai riska grupai, kurai veic revakcināciju pret Covid-19. Vienlaikus viņa uzsvēra, ka šādos jautājumos būtu jāpaļaujas uz ekspertu viedokli.

Līdzīgu viedokli raidījumā pauda arī Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) valdes loceklis Haralds Plaudis.

Tāpat viņš pastāstīja, ka RAKUS mēdzot nonākt arī personas, kuras ir vakcinētas pret Covid-19, tomēr, pēc Plauža teiktā, tie pārsvarā esot bijuši cilvēki ar vairākām nopietnām blakus slimībām un Covid-19 ir veicinājis to saasinājumu.

RAKUS esot bijuši arī pret Covid-19 vakcinēto personu nāves gadījumi, kuri vēl esot jāizmeklē, lai pārliecinātos par pacientu nāves cēloni, tomēr pirmie vērtējumi liecinot par to, ka arī mirušajiem bijušas ļoti nopietnas blakus slimības, kuras saasinājušās.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu