Zināms, cik cilvēkiem Latvijā būtu nepieciešama papildu vakcinācija pret Covid-19 (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Sagatavošanās vakcinācijai Daugavpilī
Sagatavošanās vakcinācijai Daugavpilī Foto: Ivars Soikāns / LETA

Papilddeva pret Covid-19 Latvijā varētu būt vajadzīga aptuveni 10 000 cilvēku ar būtiski novājinātu imūno sistēmu, trešdien, 15. septembrī, norādīja Nacionālā veselības dienesta (NVD) vadošā eksperte veselības aprūpes jautājumos Līga Gaigala.

Viņa skaidroja, ka NVD apkopo datus par iedzīvotājiem, kuriem veselības stāvokļa dēļ varētu būt nepieciešama papildu vakcīnas deva. Pašlaik šādu cilvēku skaits tuvojas 10 000, taču, ņemot vērā, ka lēmumu attiecībā uz papildu devu var pieņemt ģimenes ārsts un ārstējošais ārsts, šis skaits varētu mainīties.

Iedzīvotāji ar būtiski novājinātu imūno sistēmu par papildu vakcīnas devas saņemšanu aicināti sazināties ar savu ģimenes ārstu. Arī NVD, izmantojot īsziņas un e-pastu, plāno informēt šādus pacientus par iespēju saņemt papildu devu.

Plānots, ka papildu vakcināciju nodrošinās ģimenes ārsti, klīniskās universitātes slimnīcas un lielākās slimnīcas reģionos, stāstīja Gaigala.

Papildu deva var saņemt 28 dienas pēc tam, kad saņemta otrā vakcīnas deva vai viena "Johnson&Johnson" deva. Papildu devai var tikt izvēlēta jebkura no Latvijā pieejamām vakcīnām pret Covid-19.

NVD Vakcinācijas projekta nodaļā informēja, ka Ministru kabinets 7.septembrī lēma, ka Latvijā, līdzīgi kā citviet Eiropā un pasaulē sāks trešo vakcīnu devu pret Covid-19 administrēšana. Kā pirmie primārās vakcinācijas kursā papildu vakcīnu devas pret Covid-19 saņems iedzīvotāji ar būtiski novājinātu imūno sistēmu, kuriem primārā vakcinācijas kursā nav izveidojusies pietiekama aizsardzība.

Saskaņā ar zinātniskos pierādījumos balstītu informāciju, Eiropas Slimību kontroles centra, Eiropas Zāļu aģentūras un Imunizācijas valsts padomes rekomendācijām, šobrīd papildu vakcīnas deva vajadzīga cilvēkiem, kuriem ir ievērojami samazināta organisma imūnās sistēmas funkcionēšana, lai nostiprinātu standarta vakcinācijas kursa efektivitāti.

Šāda nepieciešamība varētu būt, piemēram, cilvēkiem pēc orgānu transplantācijas, pacientiem, kuri ilgstoši saņem dialīzes procedūras, HIV pacientiem ar asinsrades sistēmas slimībām.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu