Savāc nepieciešamos 10 000 parakstu par iniciatīvu piešķirt papildu finansējumu vēža ārstēšanai (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Photographee.eu/Shutterstock.com

Portālā "Manabalss.lv" savākti 10 000 parakstu par lielāku finansējumu onkoloģisko slimību ārstēšanai.

Šāds parakstu skaits ļauj iniciatīvu iesniegt izskatīšanai Saeimā.

Kā iniciatīvas pārstāve norādīta pacientu biedrības "Dzīvības koks" vadītāja Gunita Berķe. Viņa uzsvēra, ka nepietiekama finansējuma dēļ onkoloģisko slimību pacienti Latvijā saņem zemākas kvalitātes ārstēšanu nekā lielākajā daļā Eiropas Savienības valstu. Tāpat pacientiem pieejams ievērojami mazāk mūsdienīgu un efektīvu medikamentu.

"Ārstu un pacientu palīgā saucieni līdz šim nav guvuši pienācīgu atsaucību, tāpēc uzlabojumi onkoloģisko slimību ārstēšanā Latvijā ir ļoti gausi. Lai saņemtu mūsdienīgus medikamentus, pacientiem joprojām bieži ir jālūdz ziedojumi. Tas nav nepieļaujami!" akcentēja Berķe.

Iniciatīvā pausts, ka cīņa pret vēzi ir pasludināta par vienu no Eiropas Savienības prioritātēm. Šim piemēram ir jāseko arī Latvijai, tāpēc iniciatīvā pausts aicinājums atbalstīt lielāka finansējuma piešķiršanu efektīviem medikamentiem un onkoloģisko slimību ārstēšanas uzlabošanai. Saeima tiek aicināta 2022.gada veselības aprūpes budžetā papildus piešķirt 28 miljonus eiro mūsdienīgiem un efektīviem medikamentiem onkoloģisko slimību pacientu ārstēšanai. Šo summu ir nosaukusi Veselības ministrija, veicot aprēķinus par 2022.gadā nepieciešamajiem papildu līdzekļiem, piebilda iniciatīvas autore.

Berķe skaidroja, ka saslimstība ar onkoloģiskajām slimībām pieaug, un tas ir viens no galvenajiem pāragras mirstības cēloņiem Latvijā. Viņasprāt, lielāka finansējuma piešķiršana mūsdienīgu un efektīvu medikamentu nodrošināšanai vēža pacientiem novērsīs daudzas priekšlaicīgas nāves, uzlabos šo cilvēku dzīves kvalitāti un dos viņiem iespēju pilnvērtīgi dzīvot un strādāt, dodot pienesumu arī Latvijas ekonomikai.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu