Amerikāņu kalniņi un cerības uz "play-off" - pirmie iespaidi no Rīgas "Dinamo" jaunās sezonas (2)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Rīgas "Dinamo" hokejisti
Rīgas "Dinamo" hokejisti Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīgas "Dinamo" jaunajā Kontinentālās hokeja līgas (KHL) sezonā aizvadījusi pirmo izbraukuma un mājas spēļu sēriju, tāpēc ir pienācis laiks atskatīties uz labo un slikto no komandas sniegumā sezonas ievadā.

Rīgas "Dinamo" jaunās sezonas ievads atgādināja slavenos amerikāņu kalniņus. Vispirms divi ļoti solīdi mači pret grandiem Maskavas CSKA un Jaroslavļas "Lokomotiv", kam sekoja arī sezonas pirmā uzvara pret Pekinas "Kuņluņ Red Star". 

Cik solīdi rīdzinieki izskatījās pirmajās trīs spēlēs, tik smagus spērienus pa pēcpusi nācās saņemt sezonas pirmajās divās mājas spēlēs pret Čeļabinskas "Traktor" un jau pieminēto "Lokomotiv".

Savukārt pēdējos divos mačos redzēts visai saturīgs sniegums, protams, šajās spēlēs bija arī ne tik spīdoši nogriežņi, kā piemēram, trešais periods mačā pret Ņižņijnovgorodas "Torpedo". Bet, kurš gan ir ideāls? Galvenais, ka izdevās izcīnīt divus punktus.

"Sausā" statistika liecina, ka rīdzinieki šobrīd Rietumu konferencē (pirms svētdienas mača pret Maskavas "Spartak") atrodas "play-off" zonā. Protams, sezonas sākums, bet, kad vēl pēdējo reizi izdevies redzēt šādu skatu... Ja runājam par spēli nevienādos sastāvos šogad, vismaz statistikas ailēs, atkal stāsts par diviem pretpoliem. Vairākumā 6. vieta līgā ar 30,4% realizētu vairākumu, bet mazākumā 22. vieta un 70% neitralizētu mazākumu. Bet par šo nedaudz plašāk turpinājumā.

Labais

Vairākums

Spēle ar viena vīra pārsvaru rīdziniekiem vismaz adekvātā līmenī bija arī vēsturiski sliktajā 2020./2021. gada sezonā. Pagaidām izskatās, ka uzņemts kurss pretim labiem rezultātiem arī šogad.

Tomēr šogad vairāk prieks skatīties pašu vairākuma izspēli (protams, arī rezultāti ir neslikti). Ievērojami vairāk tiek iesaistīti aizsargi un arī tiek izdarīti metieni/šķīlieni no zilās līnijas. Tāpat aizsargi mēdz arī aktīvi pieslēgties uzbrukumam, kas priecē. Šeit gan pārsteigumam laikam nevajadzētu būt, zinot, kurā pozīcijā savulaik spēlēja rīdzinieku galvenais treneris Sergejs Zubovs.

Tāpat brīžiem šķiet, ka izspēle tiek veidota, nevis tikai no malas uz malu, ko Latvijas hokeja fani droši vien jau ir atskatījušies, bet gan arī tiek veidotas izspēles uz zonas centru, mēģinot tur atrast brīvo ledu, no kurienes izdarīt metienu.

Protams bija arī tādi mači kā pret "Torpedo", kur piecu minūšu vairākumā neizdevās pat jēdzīgi nostāties zonā. Bet kopumā redzētās iezīmes liek domāt, ka šosezon rīdzinieku vairākumam ir visas iespējas būt labā līmenī.

Vārtsargs un leģionāri

Sāksim ar leģionāriem. Šeit gan koks ar diviem galiem. No vienas puses, prieks, ka beidzot ir vairāk par vienu vai diviem ārzemju uzvārdiem, kas spēj taisīt rezultātu. No otras puses - rezultātu pagaidām taisa tikai ārzemnieki, jo uzbrukuma līnijā jau pašā pamatā ar latviešiem bija ļoti plāni. Dārziņš ir iedzīvojies savainojumā, Karsums līdz šim uz ledus izskatījies, maigi izsakoties, blāvs, bet pārējie pašmāju bāliņi lielākoties ir tā dēvētie enerģijas spēlētāji. Izņemot Nikolaju Jeļisejevu, kurš šogad tiešām pārsteidz pozitīvi un, šķiet, ir arī izkarojis trenera Zubova uzticību.

Bet atgriežamies pie leģionāriem. Ņemot vērā, ka leģionāru, it sevišķi uzbrukumā, šogad ir ļoti daudz, ne visi no viņiem līdz šim ir spīdējuši. "Betsafe" bukmeikeri norāda, ka sezonas turpinājumā vairāk vajadzētu gaidīt no Sebastiana Vanstrēma un Lukaša Radila.

"Sevi tā pa īstam nav pieteikuši atsevišķi leģionāri, no kuriem bija gaidīts rezultatīvāks sniegums, kā, piemēram, pagājušās sezonas labākais Somijas līgas vārtu guvējs Sebastians Vanstrēms un ierasti rezultatīvais čehu uzbrucējs Lukašs Radils. Protams, jāņem vērā tas, ka ir tikai sezonas sākums un komanda starpsezonā ir praktiski uzbūvēta no jauna, tāpēc gan trenerim Zubovam, gan pašai komandai ir nepieciešams laiks, lai ieskrietos un demonstrētu savu labāko sniegumu," uzsver "Betsafe".

"Gribas redzēt nedaudz vairāk" kategorijai vēlētos piemest arī savus piecus centus Petera Tīvolas personā, bet, kā jau minēts, sezona vēl ir jauna un viss var mainīties.

Tomēr netrūkst leģionāru, kuri sevi parādījuši no labākās puses. Jāsāk ar Rūdolfu Červeniju, kurš sāk izskatīties pēc reāla "Dinamo" vilcējspēka. Ļoti redzams spēlētājs ar lieliski nostādītu plaukstas metienu. Tāpat ļoti priecē "reaktīvais" Emīls Puarjē, kurš, neskatoties uz jau tā trīs precīzajiem metieniem, ir spējis sev izkārtot vēl vairākas lieliskas iespējas, kuras gan neizdevās īstenot.

Tāpat ļoti redzams ir arī Hanters Šinkaruks. Arī viņam šobrīd ir četri rezultativitātes punkti (1+3) un līdz šim redzētais liek domāt, ka arī nākotnē viņa uzvārds punktu ailēs būs redzams. Par Jeri Kerjalainenu pagaidām vēl grūti spriest, bet sākums, it sevišķi mačs pret "Torpedo", izskatījās daudzsološi.

Un tad ir Juhans Matsons. Šobrīd atliek tikai cerēt, ka neiekodīs nejaukais savainojumu mošķis, jo visādi citādi varam tikai priecāties, ka rīdziniekiem pirmo reizi, atļaušos teikt, trīs sezonu laikā ir kārtīgs pirmais numurs, kurš aiz sevis var pavilkt komandu.

Arī komentētāji Toms Prāmnieks un Edgars Masaļskis pirms vienas no pārraidēm nopriecājās par statistikas skaitļiem, kuri bija redzami pie Matsona vārda, norādot, ka pagājis labs laiks kopš kādam no rīdzinieku vārtu vīriem atvairīto metienu procents ir virs deviņdesmit.

Atceroties mūžseno teicienu, ka vārtsargs ir vismaz 50% no komandas, šogad tiešām rodas sajūta, ka rīdzinieku vārtos ir vīrs, kurš komandu spējīgs pavilkt grūtās situācijās. Runājot par grūtām situācijām...

Sliktais

Pāreja uzbrukumā un disciplīna

Iepriekš slavēju aizsargus par spēli vairākumā. Bet tagad nāksies rīdzinieku pirmspēdējā bastiona virzienā raidīt arī zināmu kritiku.

Jau no pirmās spēles varēja redzēt, ka uzbrukuma ievadīšanā bija daudz brāķu, ja "Loko" spēlētāji būtu izmantojuši kaut pusi no iespējām, kuras rīdzinieki viņiem uzdāvināja, rezultāts būtu bijis ne visai solīds. 

Tad seko spēle pret "Kuņluņ Red Star". Pirmais rīdzinieku mēģinājums ievadīt uzbrukumu - mājinieki viduszonā atņem ripu, aizskrien pretuzbrukumā, un Matsons jau 30. sekundē ķeksē ripu ārā no vārtiem.

Par maču pret "Traktor" laikam piebilst kaut ko būtu lieki - arī šajā spēlē rīdzinieki sev bedri vairākkārt izraka paši. Tad bija jau pieminētais mačs pret "Torpedo", kur piespēlēs brāķis virs brāķa bija abām komandām. Izskatījās, ka "Arēnas Rīga" ledus atkal bija vienkārši d... Kā to reiz raksturoja Miks Indrašis?

Ja runājam par aizsardzību, tad var piemetināt arī rīdzinieku vājo vairākumu, bet pēdējos mačos procents jau ir gājis uz pareizo pusi, jo lielākie grēki šajā spēles elementā tika sastrādāti tieši pirmajos mačos.

Šeit gan vairāk ir jautājums par spēles disciplīnu, jo rīdzinieki ar 30 noraidījumiem ieņem dalītu 22. vietu visā līgā. Vairāk ir noraidījušies tikai Habarovskas "Amur" un Vladivostokas "Admiral", kur līderis ne tikai rezultativitātes punktos, bet arī noraidījumos (četri noraidījumi) ir Rihards Bukarts.

Ja komandā trūkst meistarīgu spēlētāju, tad iztrūks rezultativitāte un tur neko nevarēs padarīt. Ja nebūs laba vārtsarga, ripas vārtos lidos neizbēgami. Bet spēles disciplīna ir aspekts, kuru var un vajag sakārtot. Disciplīna un komandas noskaņošana tieši pirms mačiem sezonas turpinājumā, iespējams, būs galvenie aspekti, ko trenerim Zubovam jāuzlabo.

Labs vārtsargs, solīdi leģionāri, kompetents vairākums ar izlabojamiem negatīvajiem aspektiem. Vai varam pasapņot par "play-off"? Laiks rādīs, bet šogad pēc pirmajām septiņām spēlēm noskaņojums ir daudz labāks nekā pagājušogad.

Raksts tapis sadarbībā ar "Betsafe".

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu