VIDEO Saspringta situācija uz Latvijas robežas ar Baltkrieviju. Vienai no Afganistānas ģimenēm atļauts iekļūt Latvijā (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: PradeepGaurs/Shutterstock.com

Situācija uz Latvijas robežas ar Baltkrieviju joprojām ir ļoti saspringta. Pašlaik ir vērojama jauna tendence - robežu cenšas šķērsot arī migranti no Afganistānas. Vienai no ģimenēm dota atļauja iekļūt Latvijā, vēsta TV3.

Kadars ar sievu un pieciem bērniem ir no Afganistānas, Kabulas, dzimteni pameta līdz ar Taliban ienākšanu. Ģimene esot pārdevusi visu, kas viņiem pieder, lai cilvēku kontrabandistiem samaksātu par ceļu uz Eiropu. 

"Visu kas mums bija, pārdevām. Pārgājām Tadžikistānas robežu, tur sagaidīja cilvēks, pavadonis. Ne tikai mūs, tur bija tūkstošiem cilvēku. Dienā no turienes izbrauc pa 200, 300 mašīnām uz dažādām valstīm. Tur ir desmitiem tūkstoši cilvēku," stāsta nelegālais imigrants.

Nonākot mežā starp Baltkrieviju un Latviju - afgāņi sapratuši, ka apmānīti. Ģimenes galva stāsta, ka centušies iet atpakaļ - bet priekšā jau bruņoti Baltkrievu armijnieki.

"Divas diennaktis gājām, maldījāmies, sapratām, ka esam apmānīti. Aizgājām atpakaļ uz to pašu pierobežas zonu, kur mūs izlaida un sākām meklēt. Pa neitrālo zonu mēs gājām - bērni izsalkuši, izlijuši, iekurinājām ugunskuru. Naktī bija bail - visādi trokšņi, dzīvnieki. Izskrēja robežsargi ar automātiem, stekiem - tie bija baltkrievi, viņi mums parādīja virzienu uz kreiso pusi, labajā pusē stāvēja baltkrievi, parādīja mums ceļu uz Latviju," stāsta nelegālais migrants.

"27 dienas mūs "mētāja" - balkrievi uz Latvijas pusi un otrādi. Prasījām baltkrieviem, lai ļauj iet atpakaļ. Vienalga uz Minsku, padoties, lūgt palīdzību. Viņi pateica: jums ceļš ir slēgts, mēs atpakaļ nevienu nelaidīsim, mums nav tādu tiesību. Neskaitāmas reizes šādi "mētāja". Kad trāpījāmies Latvijas pusē bija civilizēti, robežsargi nepielietoja spēku," saka afgānis.

Par situāciju uz Baltkrievijas robežas ar Baltijas valstīm un Lukašenko īstenoto hibrīdkaru viņi neesot zinājuši. Uzzinājuši tikai ierodoties šeit. Baltkrievu puse esot teikusi, ka Latvijai nav tiesību viņus neuzņemt.

Uz jautājumu par mērķiem nokļūt Eiropā, nelegālais migrants saka: "Mērķis bija vienalga kurā vietā, lai tikai talibi mūs neatrastu. Vienalga kur, lai tikai bērni būtu drošībā. Mēs gribam palikt, ja mums būs tāda iespēja, mēs gribam palikt."

Plašāk skaties "TV3 Ziņas" sižetā:

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu