Valsts policija izsola dienestam nederīgu un agresīvu suni (9)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Altino Dantas/Unsplash

Kāds cilvēks vērsies pie Latvijas Televīzijas (LTV) raidījuma "4. studija", jo novērojis, ka Valsts policijas (VP) izsolē cilvēkiem piedāvā iegādāties agresīvu suni. Skatītājam radušās bažas, vai suns kādam kaut ko nenodarīs un vai tomēr labāk to nebūtu iemidzināt.

Valsts policijas mājaslapā redzama izsole, kurā piedāvā suni, kas dienestam nav atbilstošs, jo ir agresīvs ne tikai pret mājdzīvniekiem, bet arī pret cilvēkiem.

VP mājaslapā par robežas sargu, beļģu aitu sugas suni Grants vēstīts:

"Sunim ir nekontrolējamas sociālas agresijas izpausmes pret cilvēku, kas izpaužas uzbrukuma veidā, ar mērķi kost. 

Uzbudinājuma brīdi nav kontrolējams. Nepieciešami mierīgi turēšanas apstākļi bez kairinātājiem."

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Veterināro objektu uzraudzības daļas vadītāja Mairita Riekstiņa skaidro, ka lai arī ir minēts par suņa agresivitāti, to par bīstamu var uzskatīt tikai, ja ir Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) lēmums:

"Sludinājumā izsoles rīkotāji ir objektīvi norādījuši, kāds ir šī dzīvnieka raksturs."

Tāpat neviens normatīvais akts neliedz suni atsavināt vai eitanizēt.

Šobrīd dienestā ir 33 suņi, tomēr Granta pārlieku lielā vēlme aizstāvēt savu kinoloģi, nepatika pret citiem cilvēkiem un dienesta suņiem neesot bijusi apvienojama ar darbu policijā.

"Tagad ļoti populāri rudenī – sēņotāji pazūd mežā, un tad mēs braucam meklēt, kur tie cilvēki ir pazuduši. Un tad tam sunim ir jāmeklē cilvēks.

Diemžēl tādu suni mēs nevaram laist meklēt pazudušu personu, jo viņš to personu, visticamāk, sakodīs,"

norādīja Valsts policijas Kinologu nodaļas vecākā inspektore Ilze Fogele. Kopumā policija šogad nodevusi atsavināšanai trīs suņus, kuri vecuma vai saslimšanu dēļ vairs nav spējuši turpināt dienestu.

Domu – eitanizēt dzīvniekus – neviens pat nepieļauj, jo – kolēģus nenogalina, skaidroja policijā.

Grants dosies pie savas kinoloģes uz mājām, jo viņa pirmā paspēja pieteikties uz suni VP mājaslapā, tomēr suns varēja nonākt arī citviet, piemēram, ģimenē ar bērniem.

Kinologi Valsts policijā ir spiesti tērēt savu laiku, lai uzmanītu internetā izsoli, tai pieteiktos un atpirktu valsts īpašumu – suni, kuru paši apmācījuši un kurš jau dzīvo viņu mājās. Ar jautājumu, kāpēc līdz šim neviens nav runājis, piemēram, par pirmpirkuma tiesībām kinologiem, nav ierosinājis mainīt likumdošanu, kas saistīta ar valsts īpašuma atsavināšanu, raidījums "4. studija" vērsās Iekšlietu ministrijā.

Iekšlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieks, Juridiskā departamenta direktors Vilnis Vītoliņš norāda, ka iepriekš Iekšlietu ministrijas dienaskārtībā šāds jautājums nav nonācis.

Kā uzsvēra raidījuma aptaujātās dzīvnieku patversmes, savs suns nav jāmeklē Valsts policijas mājaslapā. Dienesta suņiem ir kā savs rūdījums, tā arī emocionālas un fiziskas dienesta laikā gūtas traumas. Ar viņiem spēj strādāt un sadzīvot tikai apmācīti cilvēki. Dzīvnieku patversmēs visā Latvijā savu īsto saimnieku gaida vairāki tūkstoši suņu.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu