"Vizuālā māksla ir neatņemama daļa no pilsētu kvalitātes." Līdz novembra beigām apskatāms projekts "Latvijas Mākslas akadēmija Rīgas pilsētvidē"

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas Mākslas akadēmijas studenta Andreja Ratkēviča veidotais tēlniecības vides objekts "Saules pielūdzēji" laikmetīgās mākslas izstādē Brīvības alejā.
Latvijas Mākslas akadēmijas studenta Andreja Ratkēviča veidotais tēlniecības vides objekts "Saules pielūdzēji" laikmetīgās mākslas izstādē Brīvības alejā. Foto: Paula Čurkste/LETA

Projekta "Latvijas Mākslas akadēmija Rīgas pilsētvidē" mērķis ir aktualizēt Latvijas jauno mākslinieku darbību, veicinot viņu profesionālo attīstību un atpazīstamību Rīga pilsētvidē, radot iespējas jaunajiem māksliniekiem veidot komunikāciju ar Rīgas pilsētas iedzīvotājiem un pilsētas viesiem. 

Ar publisko pasākumu palīdzību radīt labvēlīgus apstākļus diskusijām par laikmetīgās mākslas nozīmi pilsētvidē. Māksla kā valoda, turpina meklēt formu un dialogu ar skatītāju, meklējot veidus kā sevi interpretēt, uzlūkot vai - par ko kļūt, nonākot ar skatītāju individuālās attiecībās.

"Modernas pilsētas ir interesantas un daudzslāņainas, un vizuālā māksla ir neatņemama daļa no pilsētu kvalitātes. Tāpat mākslinieciskas izpausmes piešķir pilsētai dinamiku, ar interesantām domām un nozīmīgiem atklājumiem bagātinot citkārt ierasto vidi un virzot vizuālos akcentus.

Apzinoties gan radošā procesa, gan pašu mākslas darbu vērtību, projekts piedāvā unikālu iespēju rīdziniekiem un viesiem ar Latvijas Mākslas akadēmijas studentu un profesoru palīdzību piedalīties darbu veidošanas procesā un izbaudīt Brīvības pieminekļa aleju kā telpu mākslai pašā Rīgas centrā," Rīgas pilsētas arhitekts Gvido Princis.

"Es Brīvības alejas nozīmi saskatu franču dziesminieka Džo Desēna dziesmas "Les Champs-Elysées" vārdos"Il y a tout ce que vous voulez aux Champs-Elysées"", tulkojot – "viss ko tu vēlies, ir Elizejas laukos", līdzībās redzot šo vietu Rīgā, Brīvības alejā,” LMA rektors Kristaps Zariņš.

Brīvības alejas ekspozīcija iedalās divās daļās "Tēlniecības ekspozīcija" un "Glezniecības performance". Ekspozīcija ir Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) un Rīgas pašvaldības sadarbības projekts, kura mērķis ir aktivizēt Brīvības alejas lomu Rīgas pilsētvidē un iepazīstināt plašāku sabiedrību ar Latvijas jauno mākslinieku darbību. Projekts notiek Rīgas pilsētas pašvaldības kultūras programmas "Rīgas vasara 2021" ietvaros.

Izstāde aplūkojama līdz šā gada 22. novembrim.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu