ASV regulators atbalstījis papildu potes pret Covid-19 tikai senioriem (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Ivars Soikāns/LETA

ASV medikamentu regulators ir apstiprināja "Pfizer" papildu potes pret Covid-19 tikai tiem iedzīvotājiem, kas ir vecāki par 65 gadiem, un augstu riska grupu pārstāvjiem, informē Imunizācijas valsts padome (IVP).

Kā atzīmējusi IVP priekšsēdētāja Dace Zavadska, ASV Pārtikas un zāļu pārvalde (FDA) šo lēmumu pieņēmusi, vērtējot par "Pfizer" vakcīnu pret Covid-19 pasaulē pieejamos zinātniskos datus un ražotāja iesniegtos rezultātus.

Pagājušajā nedēļā IVP jau izplatīja ziņojumu, kurā pauda nostāju, ka šobrīd valstiski svarīgākais uzdevums ir palielināt vispārējo vakcinācijas pret Covid-19 aptveri, nevis steigties ar balstvakcinācijas ieviešanu plašām sabiedrības grupām. Padome norādīja, ka gan no zinātniskā, gan juridiskā aspekta lēmumu par to, vai un kurām sabiedrības grupām papildu devas būs nepieciešamas, var pieņemt tikai tad, kad būs pieejami atbilstoša pierādījumu līmeņa pētījumu dati un precīzi epidemioloģiskie dati, kā arī regulatora Eiropas Zāļu aģentūras atzinums, tostarp par trešās devas drošības aspektiem.

Padome atzīmē, ka arī ASV Pārtikas un zāļu pārvaldes zinātniskās padomes komitejas sanāksmē, kas ilga astoņas stundas, tika nolemts balstvakcināciju ar "Pfizer/BioNTech" noteikt vecuma grupai 65+, kā arī augstas riska grupas cilvēkiem, vienlaikus nobalsojot pret nepieciešamību balstvakcināciju piemērot visiem, kas ir vecāki par 16 gadiem.

"Daudzi no ekspertu grupas neatkarīgajiem ekspertiem, tostarp infektologi, šajā ASV medikamentu regulatora sanāksmē uzsvēra: zinātniskie dati šobrīd liecina, ka plaša vakcīnu ieviešana nav pamatota," komentēja Zavadska. Speciālisti akcentējuši, ka balstvakcinācijas ieviešana, visticamāk, būtiski neietekmēšot pandēmijas gaitu.

Tāpat eksperti uzsvēruši, ka vērtīgāk būtu vakcīnas, kas paredzētas trešajām devām, izplatīt tajās pasaules daļās, kur daudzi cilvēki vēl arvien nav saņēmuši nedz pirmo, nedz otro devu vakcīnas pret Covid-19 devu.

"Jo pastāv augsts risks, ka tieši no tām pasaules vietām, kur vakcinācijas pret Covid-19 aptvere ir niecīga, iespējama jaunu vīrusa variantu izveidošanās, kas atkal ietekmētu situāciju pasaulē," piebilda Zavadska.

Savukārt balstvakcinācijas aizstāvji sanāksmē norādījuši uz datiem, kas parāda, ka "Pfizer" vakcīnas efektivitāte pret Covid-19 simptomātisku norisi pēc četriem mēnešiem samazinās no 96% līdz 84%, savukārt trešā "Pfizer" deva efektivitāti palielinātu līdz 95%, tostarp pret delta variantu. Tāpat balstvakcinācijas aizstāvji izteicās: ja sabiedrībā nebūs pietiekams vakcinēto īpatsvars un pandēmija turpināsies, būs nepieciešama imunitātes uzlabošana.

"Tomēr ir būtiski atzīmēt un saprast, ka vairākums reģistrēto vakcīnu pret Covid-19 joprojām nodrošina aizsardzību pret smagu slimības gaitu un hospitalizāciju ar efektivitāti 90%, dažviet pat augstāku,"

uzskata Zavadska.

Arī Latvijā pēdējās nedēļās norit viedokļu apmaiņa, vai visiem valsts iedzīvotājiem piedāvāt iespēju vakcinēties pret Covid-19 ar papildu devu, lai nostiprinātu imunitāti pret šo slimību. Medicīnas eksperti pašlaik šādu rīcību nerekomendē, savukārt politiķu vidū iecerei ir atbalsts, tostarp ņemot vērā faktu, ka Latvijai noliktavās stāv liels daudzums neizmantotu vakcīnu pret Covid-19, kuras varētu izmantot šim mērķim.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu