Viedokļi dalās, vai "neattaisnoti nevakcinētajiem" Covid-19 pacientiem ārstēšanās izdevumus vajadzētu segt pašiem (7)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Slimnīcas palāta. Ilustratīvs foto
Slimnīcas palāta. Ilustratīvs foto Foto: Paula Čurkste/LETA

Pirmdien plašas diskusijas izraisīja portālā "Manabalss.lv" iesniegtā iedzīvotāju iniciatīva, lai "neattaisnoti nevakcinētie" Covid-19 pacienti ārstēšanās izdevumus segtu paši. Parakstījušies jau vairāk nekā astoņi tūkstoši cilvēku. Publisku "nē" šādai idejai izteikuši vairāki mediķi. Arī Veselības ministrijā (VM) norādīja, ka šāds jautājums pat netiek apspriests, vēstī raidījums "Panorāma".

Iniciatīvu iesniedzis Sandis Kravalis, kurš norāda, ka slimnīcās ar SARS-CoV2 infekcijas vidēji smagu un smagu gaitu tiek stacionēti arvien vairāk pret Covid-19 nevakcinēti pacienti. Nokļūšana slimnīcā ar Covid-19, it īpaši intensīvās terapijas vai reanimācijas nodaļās, rada valstij milzīgus izdevumus.

Līdzīgas diskusijas par to vai, uzņemoties risku veselībai, pašam būtu arī jāmaksā par sekām, periodiski pavīd visā pasaulē, biežāk Amerikas Savienotajās Valstīs, krietni mazāk Eiropā, min Latvijas Universitātes (LU) asociētā profesore Signe Mežinska.

"Eiropā mēs esam vienojušies, ka situācijās, kurās cilvēks ir nonācis nelaimē, viņš ir saslimis, mēs kopīgi sedzam viņa veselības aprūpes izdevumus. Tā būtu tāda kā sodīšana.

Vai mums vajag sodīt cilvēku, kurš ir nonācis nelaimē," šaubas pauda LU Medicīnas fakultātes asociētā profesore.

"Pie visām bīstamajām infekcijas slimībām – un Covid-19 ir tikai viena no tām – valsts ir uzņēmusies apmaksāt ārstēšanu, tai skaitā arī pacientu iemaksu līmenī, līdz ar to šis nav risinājums, kas būtu īstenojams no sabiedrības veselības viedokļa," skaidroja Veselības ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu