Apmaksās slimnīcu rēķinus par pagājušajā gadā veiktajām investīcijām Covid-19 pacientu ārstēšanai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Slimnīcas gaitenis. Ilustratīvs attēls.
Slimnīcas gaitenis. Ilustratīvs attēls. Foto: Paula Čurkste/LETA

Veselības ministrija (VM) gatavojas apmaksāt ārstniecības iestādēm rēķinus par pagājušajā gadā veiktajām investīcijām Covid-19 pacientu ārstēšanai, otrdien valdības sēdē sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

VM valsts sekretāre Indra Dreika, atbildot uz finanšu ministra Jāņa Reira (JV) jautājumu par ministrijas parādiem slimnīcām saistībā ar sniegtajiem pakalpojumiem, apgalvoja, ka par veikto vakcināciju pret Covid-19 un rutīnas pakalpojumiem tiek maksāts regulāri.

"Bet ir dažādi specifiski pakalpojumi, tāpēc mēs katru reizi ejam ar ziņojumiem par līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, kas ir saistīti ar Covid-19, un ir nepieciešamas papildu pārbaudes un dati,"

skaidroja VM pārstāve, piebilstot, ka ir rēķini, kuru apmaksas termiņš ir trīs mēneši, bet atsevišķos gadījumos rēķinu apmaksā pat avansā.

Savukārt Pavļuts stāstīja, ka visvecākie nesamaksātie rēķini ir par pagājušā gada veiktajām iegādēm.

"Ministru kabineta lēmums pēc ilgstošas saskaņošanas ar Finanšu ministriju bija pēc šo iegāžu veikšanas. Šo visu vērtējot, Finanšu ministrija atteica apmaksāt šos rēķinus, un mēs rodam citus avotus. Mēs gatavojamies samaksāt šos rēķinus," solīja politiķis.

Pēc viņa paustā, apzināta arī summa, kas no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem nepieciešama slimnīcu jūnija un jūlija rēķinu apmaksai, taču otrdienas valdības sēdē šo jautājumu VM nepaguva iekļaut. Plānots, ka šis pieprasījums tiks skatīts nākamajā sēdē.

Jau ziņots, pagājušajā nedēļā Latvijas Slimnīcu biedrības priekšsēdētājs Jevgēņijs Kalējs TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja, ka reģionālo un trešā līmeņa slimnīcu darbu joprojām apgrūtina no valsts nesaņemtais finansējums par iepriekš veiktajām investīcijām Covid-19 pacientu ārstēšanai.

Viņš norādīja, ka minētais valsts parāds slimnīcām ir samērā liels - vienai reģionālajai slimnīcai tas pārsniedz miljonu eiro. Finansējums nav saņemts par investīcijām, ko slimnīcas veica, lai nodrošinātu Covid-19 pacientu ārstēšanu. "No valsts bija solījums, ka šī nauda tiks kompensēta, bet diemžēl patlaban tas solījums vēl nav izpildīts," norādīja Kalējs.

Vaicāts, kādas ir indikācijas par to, kad visi ieguldītie finanšu līdzekļi varētu tikt atmaksāti, Slimnīcu biedrības vadītājs atbildēja, ka pagaidām tas nav skaidrs. Slimnīcas esot prasījušas Veselības ministrijai (VM) un Nacionālajam veselības dienestam (NVD) vismaz sniegt informāciju par grafiku, kādā līdzekļus plānots atmaksāt, bet arī tas neesot saņemts.

"Daļai slimnīcu kaut kas tiek samaksāts, bet daļai vēl joprojām saglabājas diezgan lieli neatmaksātie investīciju parādi. Tas nozīmē, ka šie līdzekļi ir jāatrauj no citām pakalpojumu vietām, ir jādomā, kā kompensēt šos zaudējumus," skaidroja Kalējs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu