"Mākslu atstāsim ārpus mācību iestādēm." Vecāki sašutuši par ierobežojumiem, izvēloties sejas masku dizainu. Komentē etiķetes eksperte un Izglītības ministrija (17)

Foto: pexels.com
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Pagājis nepilns mēnesis kopš sācies jaunais mācību gads, bet skolēnu vecāku vidū jau valda neizpratne par sejas maskām. Sociālajos tīklos vecāki izvērsuši diskusijas, lai precizētu, kādas sejas maskas ir atļautas, bet kādas labāk neizvēlēties, apmeklējot izglītības iestādi. Lai skaidrotu šo jautājumu, "Apollo.lv" vērsās pēc padoma pie etiķetes speciālistes Aijas Strautmanes, kā arī Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).

Vietnē "Facebook" kāda māmiņa dalījusies ar attēlu, kurā redzama viņas bērna sejas maska. Uz tās uzzīmēti briesmoņa zobi, tādēļ skolēnam ieteikts uz skolu šo masku nevilkt, jo tā esot biedējoša. Māmiņa norāda, ka tieši šīs maskas materiāls viņas atvasei ir vispiemērotākais visas dienas garumā, savukārt skolās izsniegtās maskas viņas atvasei esot par mazu un radot kņudinošu sajūtu. Sieviete ir "neizpratnē, kas tieši šajā sejas maskā ir tik "biedējošs", jo stāsts ir par 4. klases skolēniem."

"Brektes murālis ir OK, bet šī maska ir biedējoša," retoriski pauž skolēna mamma un norāda, ka šajā pandēmijas laikā sejas maskas jauniešiem ir kļuvušas par stila atribūtu.

Par skolēnu masku dizainu

Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītājs Jānis Aizpors sarunā ar portālu "Apollo.lv" skaidro, ka skolēni var izmantot gan savas maskas, gan arī tās, ko nodrošina valsts.

"Vairākas reizes lietojamās maskas pēc to lietošanas jāmazgā 60 grādu temperatūrā. Vienas sejas maskas maksimālais lietošanas ilgums ir 4 stundas. Sejas maska jāmaina, ja tā lietošanas laikā kļūst mitra vai netīra.

Tādēļ skolēniem, dodoties uz skolu, būtu nepieciešamas vairākas maskas, kuras var mainīt.

Attiecībā uz masku dizainu. Atceramies, ka mēs esam sabiedrības daļa. Mēs skolā un klasē neesam vieni paši. Nevajadzētu izvēlēties maskas, kas citiem var likties biedējošas vai aizskarošas.

Protams, katrs var individualizēt savu masku, padarīt to atšķirīgu no citiem, bet jāatceras, ka mēs masku redzam tikai spogulī, bet apkārtējie redzēs mūs visu laiku."

Divdomīgi attēli un rupji saukļi nav stilīgi un pieklājīgi

Etiķete speciāliste Aija Strautmane skaidro, ka etiķete nenosaka, vai valkāt, vai nevalkāt sejas maskas. Viņa atgādina, ka sejas masku lietošanu šobrīd nosaka mediķi un citi speciālisti.

"Ja skolēnam ir pietiekami turīgi vecāki, vai arī ģimenē tiek šūtas sejas maskas, vai varbūt vecāki ir mākslinieki, tad pilnīgi normāli, ka katrs var izvēlēties tādu masku, kādu vēlas. Protams, šajā gadījumā ir arī jāpadomā, kāda tā maska izskatās.

Šad tad mēs uz sejas maskām redzam diezgan divdomīgus un bieži vien pat dažādus rupjus saukļus, ko tāpat arī redzam uz t-krekliem. Tādas maskas, protams, nevar atļauties, jo tas nav nekas stilīgs, moderns, pieklājīgs, ne arī pieļaujams mācību iestādēs, vēl jo mazāk skolniekam.

Ja mēs skatāmies virzienā, ko mēs šodien saucam par moderno mākslu, tad arī tas nebūtu piemēroti skolēnu sejas maskām. Māksla var būt viss, tikai jautājums, vai konkrēts mākslinieks un viņa radītā māksla ir pieņemama konkrētai personai. Ir svarīgi, kurā vietā un kurā laikā mēs šo mākslu pielietojam. Ja sarīkojam izstādi gan sejas maskām, gan arī mākslas darbiem, tad cilvēki nāk to aplūkot un viņiem patīk šī māksla.

Savukārt, runājot par mākslas darbu uz 40. vidusskolas sienas, šis mākslas darbs ir uzspiests nevietā. Mums noteikti Rīgā ir ļoti daudz vietu, kur to varētu arī izvietot. Māksla paliek māksla! Vienkārši skolas siena nav tā īstā vieta.

Par biedējoša stila mākslas darbiem uz sejas maskām - noteikti nē. Tāpēc, ka tā ir mācību iestāde. Tādēļ, ka mācību iestādēs mācās līdz 18 gadiem. Un šo mākslu atstāsim ārpus mācību iestādes un būtu vēlams pēc 18 gadiem.

Ir skolas, kurās mācās arī 1. klases skolēni un maziem bērniem darbojas fantāzija. Katram vecumam ir savas psiholoģiskās īpatnības.

Citi savukārt smejas, bet par mākslas darbu smieties nevajag, vai tas ir uz maskas, vai sienas. Tā ir māksla...un katrs savu mākslu piedāvā otram. Tikai jautājums, kad, kur un kāpēc mēs to izmantojam. Tieši tas pats attiecās uz sejas maskām," komentē Aija Strautmane.

Covid-19 laikā iesaka izmantot higiēniskās sejas maskas

Patērētāju tiesību aizsardzības centra mājas lapā atrodama plašāka informācija par sejas maskām. Šobrīd tirgū piedāvājumā ir trīs veidu sejas maskas: medicīnas maskas, respiratori un higiēnas sejas maskas. Lai nodrošinātu epidemioloģisko drošību, Covid-19 izplatības laikā, iedzīvotāji var izmantot higiēnas sejas maskas.

Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) apsekojumi liecina, ka tirgū ir pieejams plašs klāsts ar higiēnas sejas maskām, kas izgatavotas no visdažādākajiem materiāliem, tomēr ļoti svarīga ir atbilstošas higiēnas sejas maskas izvēle. PTAC iesaka izvēlēties Eiropas Standartizācijas iestādes (CEN) vadlīnijām vai citiem atzītiem standartiem atbilstošas higiēnas maskas.

Elpošanas ceļu aizsardzības līdzekļus iedala trīs grupās:

  • respiratoros,
  • medicīniskajās maskās,
  • kā arī higiēnas sejas maskās.

Respirators paredzēts, lai aizsargātu lietotāju no pilienu un sīko daļiņu ieelpošanas, savukārt medicīniskās maskas, tiek izmantotas, lai ierobežotu maskas lietotāja infekcijas izraisītāju pārnešanu citiem cilvēkiem un galvenokārt paredzētas, lai sargātu pacientus.

PTAC regulāri veic sejas masku monitoringu, pēc kura secināms, ka respiratoru un medicīnas masku piedāvājums ir ierobežots, bet higiēnisko sejas masku piedāvājums ir gana plašs un patērētājiem tiek piedāvātas gan vienreizējās, gan vairākkārt lietojamās sejas maskas. Ņemot vērā higiēnisko masku izgatavošanas metodi, materiālu, dizainu, lietošanas biežumu, cenu diapazons svārstās no 50 centiem līdz pat vairāk nekā 10 eiro par masku.

Monitoringa laikā arī konstatēts, ka higiēnisko masku tehniskais izpildījums un patērētājiem sniegtā informācija ir ļoti dažāda, tādēļ ir svarīgi, ka tās ražotas, izmantojot Eiropas Standartizācijas iestādes (CEN) Vadlīnijas, kur noteikti kritēriji masku īpašībām (filtrācijas efektivitāte, gaisa caurlaidība, kopšanai un patērētājiem sniedzamā informācija) vai CEN dalībvalstu standartus.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu