Terorists Šakālis tiesā mēģinās panākt viena mūža ieslodzījuma samazināšanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Karloss Šakālis.
Karloss Šakālis. Foto: Reuters/ScanPix

Venecuēliešu izcelsmes terorists Karloss Šakālis tiesā Parīzē mēģinās panākt, ka tiek samazināts viens no trim viņam piespriestajiem mūža ieslodzījumiem.

71 gadu vecais terorists, kura īstais vārds ir Karloss Iļjičs Ramiress Sančess, tika aizturēts 1994. gadā Hartūmā. Viņu arestēja Francijas slepenā dienesta aģenti, kuriem atbalstu sniedza Sudānas valdība. Pēc aresta viņš tika nogādāts Francijā, kur kopš tā laika atrodas ieslodzījumā.

"Es esmu profesionāls revolucionārs; revolūcija ir mans darbs,"

2018. gadā apelācijas tiesā Francijā uzstāja Karloss Šakālis.

2017.gadā Francijas tiesa viņam piesprieda trešo mūža ieslodzījumu par 1974.gada teroraktu Parīzes iepirkšanās centrā, kur dzīvību zaudēja divi cilvēki un 34 tika ievainoti.

Pirms tam viņam jau piespriesti divi mūža ieslodzījumi par divu policistu nogalināšanu 1975. gadā Parīzē un par policijas informatora noslepkavošanu, kā arī sprādzieniem Parīzē un Marseļā 1982. gadā un 1983. gadā. Šajos teroraktos dzīvību zaudēja 11 cilvēki un vairāki desmiti tika ievainoti.

2019. gadā Francijas augstākā apelācijas tiesa paturēja spēkā Karlosam Šakālim piespriesto notiesājošo spriedumu lietā par teroraktu Parīzes iepirkšanās centrā, bet deva rīkojumu sākt jaunu prāvu, lai izvērtētu viņam piespriesto sodu. Tiesa norādīja, ka viņu nedrīkstēja notiesāt gan par granātas glabāšanu, gan par izmantošanu, jo tas nozīmē, ka viņš divreiz notiesāts par vienu un to pašu noziegumu. Plānots, ka tiesa ilgst trīs dienas.

Karloss Šakālis vienmēr ir noliedzis atbildību par sprādzienu Parīzes iepirkšanās centrā.

Pēc sprādziena veikalā netika atrasti nedz viņa pirksta nospiedumi, nedz DNS pēdas. Taču viņa bijušais biedrs liecināja, ka Karloss bijis saistīts ar šo teroraktu, kura mērķis, kā uzskata izmeklētāji, bija piespiest Franciju atbrīvot kādu ieslodzītu japāņu kaujinieku.

Starptautisku ievērību Karloss Šakālis ieguva, kad viņa vadītā teroristu grupa 1975. gadā ielauzās Vīnē notiekošās naftas eksportētājvalstu organizācijas OPEC konferences telpās, sagrābjot par ķīlniekiem 11 ministrus. Terorakts, kurā dzīvību zaudēja trīs cilvēki, tika pastrādāts palestīniešu neatkarības cīņas vārdā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu