Kontrabandas dēļ Latvija gadā neieņem ap 100 miljoniem eiro (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kontrabandas cigaretes. Ilustratīvs foto.
Kontrabandas cigaretes. Ilustratīvs foto. Foto: Valsts robežsardze/LETA

Kopumā kontrabandas dēļ Latvijas valsts gadā neieņem ap 100 miljoniem eiro. Katra piektā jeb 18% no patērētajām cigaretēm Latvijā ir nelegālas izcelsmes. Ievērojami kontrabandas un nelegālā tirgus apjomi vēl aizvien ir arī naftas produktiem un alkoholam, vēsta Latvijas Radio Ziņu dienests.

Lielākā daļa nelegālo preču Latvijā tiek ievestas, tomēr ir palielinājušies arī viltotu cigarešu nelegālās ražošanas apjomi iekšzemē, kas sasniedz 1,8% no kopējā Latvijā patērētā cigarešu apjoma.

Pētījumu aģentūras "Nielsen" veiktais faktiskā cigarešu patēriņa pētījums liecina, ka šā gada 2. ceturksnī turpat katra piektā jeb 18% no patērētajām cigaretēm bija nelegālas izcelsmes. Tiesa, tas ir nedaudz mazāk nekā pērn.

Vienlaikus ir palielinājušies viltotu cigarešu nelegālās ražošanas apjomi iekšzemē, kas sasniedz 1,8% no kopējā Latvijā patērētā cigarešu apjoma. Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu pārvaldes direktora vietniece Baiba Šmite-Roķe akcentēja, ka attiecībā uz nelegālo cigarešu patēriņu ir veikts pētījums, bet par citām nelegālām precēm pagaidām VID rīcībā ir ekspertu aplēses.

"Naftas produktiem nelegālais tirgus varētu būt ir 4%–7%, alkoholam – 10%–15%. Tādēļ, iespējams, neiekasētais akcīzes nodoklis varētu kopumā par šīm precēm veidot 100 miljonus eiro. Šāda summa valsts budžetam būtu ļoti noderīga jebkuros apstākļos.

Bet pilnībā samazināt kontrabandu nekad nevarēs. Valstis arī apzinās, ka 10% ekonomikā veido nelegālais tirgus. Vienkārši apzinās, ka līdz nullei nekad nesamazināsim," skaidroja Šmite-Roķe.

VID pārstāve sacīja, ka kontrabanda Latvijā ienāk pa dažādiem ceļiem, izmantojot visa veida transporta līdzekļus, un nelegālās preces tiek slēptas nereti pat pārsteidzošas vietās, kas liecina, ka nelegālajiem darboņiem iztēle ir plaša.

Viņa stāstīja: “Nāk gan no konteineriem – no Tālajiem Austrumime, Tuvajiem Austrumiem. Autotransports un dzelzceļš no Krievijas. Tas pats no Baltkrievijas. No Eiropas Savienības – mikroautobusi, arī vieglās automašīnas. Tas, kas iet uz ārpusi, – no Ventspils ostas uz Skandināvijas valstīm. Skaidrs, ka viss kontrabandas apjoms, kas ienāk Latvijas tirgū, tas nevar tikt “apēsts” Latvijas tirgū un tas iet uz Rietumeiropu. Ievešanas veidi mani nebeidz pārsteigt. Cigaretes tiek slēptas jūras konteineros, traukos, granulās, mēbelēs, caurulēs, dzelzceļa vagonos, celtniecības blokos, kokoglēs, šķeldā. Bet mani pārsteidza makaronos un iemūrētās betona blokos.”

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu