KNAB piemēro sodu LDz padomes locekļiem par kompensācijām bijušajai valdei (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens/LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) piemērojis 200 eiro sodu "Latvijas dzelzceļa" padomes locekļiem, kas lēma izmaksāt apjomīgās kompensācijas bijušajiem uzņēmuma vadītājiem Edvīnam Bērziņam un Aivaram Strakšas, vēsta LTV Ziņu dienests.

Līdz ar uzņēmuma pamešanu bijušais "Latvijas dzelzceļa" valdes priekšsēdētājs Edvīns Bērziņš un valdes loceklis Aivars Strakšas 2019. gadā saņēma ievērojamas kompensācijas. Summas ir konfidenciālas, taču, vērtējot amatpersonu deklarācijas, var secināt, ka Bērziņš varētu būt saņēmis līdz 250 000 eiro, savukārt Strakšas – līdz 200 000 eiro. Lielāko daļu veido atlīdzība par konkurences ierobežojumu, jo abiem bija liegts divus gadus strādāt pie "Latvijas dzelzceļa" konkurentiem.

Galvenais iemesls lielajām kompensācijām ir tas, ka abiem dzelzceļā bija divi amati. Bērziņš bija arī uzņēmuma prezidents, savukārt Strakšas – viceprezidents.

KNAB secinājis, ka "Latvijas dzelzceļa" padome naudas izmaksā pieļāvusi pārkāpumus.

"Atlīdzība izmaksāta nevis tādā kārtībā, kā tas noteikts Darba likumā, proti, tikai pēc darba tiesisko attiecību izbeigšanas un ikmēneša maksājuma veidā, bet gan vienā maksājumā, personām vēl esot darba tiesiskajās attiecībās ar valsts AS "Latvijas dzelzceļš"," skaidroja KNAB pārstāve Agita Antonāne.

Četriem uzņēmuma padomes locekļiem katram birojs piemērojis 200 eiro sodu. Padomes priekšsēdētājs Jānis Lange, kurš šobrīd ir arī Rīgas pašvaldības izpilddirektors, pārkāpumu atzina. Viņš paļāvies uz uzņēmuma juristiem un nav zinājis, ka nauda par konkurences ierobežošanu jāizmaksā pakāpeniski, nevis uzreiz.

Lange sacīja: "Es respektēju KNAB lēmumu. Šo lēmumu es nepārsūdzēšu. Es šo sodu esmu samaksājis, un es ceru, ka šis lēmums veicinās to, ka nākotnē šādi nejauši pārkāpumi nebūs iespējami."

Pēc darba "Latvijas dzelzceļā" Bērziņš kādu brīdi strādāja dzlezceļa uzņēmumā Ukrainā, tomēr Lange norādīja, ka vienošanos par konkurences ierobežošanu Bērziņš pārkāpis neesot.

KNAB lietvedībā ir arī kriminālprocess par Prezidentu padomes izveidošanu "Latvijas dzelzceļā". Prokuratūra pagājušā gada sākumā norādīja, ka uzņēmuma vadītāju dubultie amati deviņu gadu laikā, iespējams, radījuši "Latvijas dzelzceļam" zaudējumus tuvu miljonam eiro. KNAB norādīja, ka izmeklēšana turpinās un nekādas detaļas par kriminālprocesu, tajā skaitā iesaistītajām personām, sniegt nevar. Šobrīd Prezidentu padome "Latvijas dzelzceļā" ir likvidēta.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu