Pēta Covid-19 antivielas mediķiem, lai lemtu par papildu potes nepieciešamību (7)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Paula Čurkste/LETA

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) ir sākta aizvadītā gada beigās un šī gada sākumā pret Covid-19 potēto mediķu testēšana, lai pārbaudītu viņu antivielu līmeni, kā arī tiek veikta anketēšana par vakcināciju un revakcināciju - ja rezultāti uzrādīs, ka mediķiem būtu nepieciešama papildu pote, tad slimnīcas vadība ar šo priekšlikumu vērsīsies Veselības ministrijā, raksta "Latvijas Avīze".

RAKUS valdes loceklis un galvenais speciālists ķirurģijā Haralds Plaudis pastāstīja, ka pērn decembra pēdējās dienās un arī šī gada janvārī pret Covid-19 sapotējās daudzi ārsti un medicīnas māsas, un kopš tā laika jau aizritējuši vairāk nekā deviņi mēneši.

"Mēs izlēmām, ka pirmajiem 200 vakcinētajiem, kuri nav atkārtoti slimojuši ar Covid-19, tiks veikts antivielu tests, lai varētu pārliecināties, vai pēc ilgāka laika ir saglabājies pietiekami augsts antivielu līmenis," stāstījis Plaudis.

RAKUS bijusi arī iekšējā aptauja, kurā piedalījās 500 darbinieku. Pēc anketu un antivielu datu apkopošanas slimnīcai būs savs viedoklis, ko tā paudīs Veselības ministrijai, sacīja Plaudis, kurš uzskata, ka mediķiem noteikti vajadzētu būt tajā grupā, kuri no Covid-19 jāpasargā ar trešo vakcīnas devu.

Ne mazāk aktuāls jautājums ir vakcinācija pret gripu. "Pastāv diezgan lielas bažas par to, ka Latvijā paralēli Covid-19 var izplatīties arī gripa, un tad gan medicīniskās aprūpes sniegšana būs pamatīgi apgrūtināta," piebildis Plaudis.

Par mediķu revakcināciju spriež arī Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā. Infekciju slimību un hospitālās epidemioloģijas konsultatīvā dienesta vadītājs Uga Dumpis pastāstīja, ka daļa vakcinēto mediķu Covid-19 pārslimojot vieglā formā - dažas dienas turoties temperatūra, iesnas, pasāpot kakls, bet komplikāciju neesot.

"Interese ir, bet nav tā, ka tas tiek uzskatīts par svarīgu un neatliekamu jautājumu. Neesmu manījis tādu noskaņojumu," sacīja Dumpis un piebilda, ka mediķi galvenokārt vakcinēti ar "Pfizer/ BioNTech" un "Moderna" vakcīnām, bet, ja būtu potēti ar "Janssen", tad gan pēc pusgada būtu nepieciešama otrā vakcīnas deva. Nesen esot pabeigti pētījumi, kas to apliecina, tāpēc lēmuma pieņemšana par to, ka tiem, kas saņēmuši "Janssen" vakcīnu, būs nepieciešama revakcinācija, esot tikai dažu nedēļu jautājums.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu