"Viņa dzisa strauji." 19 gadus vecās ar Covid-19 mirušās jaunās māmiņas ģimene par notikušo nelaimi

Foto: STEKLO/Shutterstock.com
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

20. septembrī Latviju pāršalca ziņa, ka Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā (PSKUS) mirusi ar Covid-19 saslimusī 19 gadus vecā māmiņa, kura nebija vakcinējusies pret vīrusu. Ziņu portāla TVNET nacionālo ziņu nodaļas žurnāliste Evija Hauka intervēja Gerdas ģimenes locekļus, lai noskaidrotu, kāpēc cīņu ar Covid-19 zaudēja 19 gadus vecā māmiņa?

LTV raidījums "Panorāma" vēstīja, ka sieviete saslima pēdējā grūtniecības trimestrī un slimības gaita bija smaga. Jaunā māmiņa, par kuras dzīvību ārsti cīnījās gandrīz mēnesi, ir jaunākais Covid-19 upuris Latvijā.

Meitenes vectēvs Juris par priekpilnajām gaidām sacīja: "Kad viņa uzzināja, ka viņai būs mazulis, viņa bija sajūsmā. Bērniņa tēvs ļoti labs, darbīgs, abi bija dikti sadomājušies, kā veidos kopdzīvi."

Juris vēstīja, ka meitene ar bērniņa tēvu krājuši naudu, lai pēc mazuļa piedzimšanas apprecētos. Abi jau nopirkuši gredzenus. Ka mazmeita gaida mazuli, Juris uzzināja savā vārdadienā.

Viss sākās 22. augusta vakarā, kad šķita, ka viņai sākas dzemdības, tāpēc bērna tēvs viņu aizveda uz Rīgas Dzemdību namu.

Ģimenes izklāstā notikumu secība bija šāda: uzņemšanas nodaļā ģimene uzzināja, ka Covid-19 tests ir pozitīvs, bet topošā māmiņa jutās labi, tāpēc nesatraucās. 24. augustā viņu aizveda uz Stradiņa slimnīcu, kur ievietoja Plaušu slimību nodaļā. 

Vectēvs ir neizpratnē, kāpēc meiteni palaida mājās, ja viņai bija 38,2 grādu temperatūra, klepus un galvassāpes. Mājās meitenei labāk nepalika. Viņa cīnījās pēc elpas, nespēja ieēst, un 27. augusta vakarā ģimene izsauca neatliekamo medicīnisko palīdzību. 28. augustā sievieti sāka gatavot ķeizargriezienam, un vakarā pasaulē nāca puisītis.

"Viņa dzisa strauji. Reanimācija, tad atkal tiek pārvesta uz Plaušu slimību nodaļu, atrodas pie skābekļa aparāta. Mamma meitu nevar sazvanīt. Kad viņai iedot telefonu, vecāki viņai stāsta par mazuli un ved uz slimnīcu "piena pumpi", jo viņai sāp krūtis," sacīja viņas mamma.

Meitenes mamma turpina: "Šodien ir 7. septembris. Meita pieslēgta pie plaušu intubēšanas, ko arī uzzinām piezvanot. Lūdzu Dievu. Viņa ir ievadīta tādā kā komā, ar miegazālēm. Kaut kā tā. Es nesaprotu, kāpēc tā notiek, kas viņai jāpārcieš," sacīja meitenes mamma. 

Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā, pamatojoties uz Pacientu tiesību likumu, konkrēto gadījumu nekomentē.

Plaušu slimību un torakālās ķirurģijas centra vadītāja Dace Žentiņa apstiprināja – grūtniecēm, kuras slimnīcā nonākušas ar smagu slimības gaitu, vairumā gadījumu ir bijusi nepieciešama intensīvā terapija.

Jau vēstīts, ka 16. septembrī norisinājās tiešsaistes sarunu cikls, kurā eksperti atbildēja uz biežāk uzdotajiem jautājumiem par tēmu "Vakcinācija pret Covid-19 un topošās un jaunās māmiņas".

Vai ir nozīme, kāda Covid-19 vakcīna tiek potēta bērniņa plānošanas vai jau grūtniecības procesā?

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Sievietes un bērna veselības klīnikas vadītāja un ginekoloģe Maira Jansone norādīja, ka pētījumi joprojām turpinās, taču grūtniecēm pašlaik tiekot rekomendētas mRNS vakcīnas - "Pfizer"/"BioNTech", kā arī "Moderna". Tāpat notiekot pētījumi arī par citām vakcīnām un Jansone norāda, ka drīzumā arī citas vakcīnas varētu tikt atzītas par drošām.

"Uzreiz vēlos teikt, ka vakcīnas nesatur vīrusu, kas spēj vairoties. Līdz ar to nevajag baidīties, ka jums tiek ievadīta kāda Covid deva, tas ir absolūtu nepatiesi. Šīs vakcīnas ir drošas grūtniecēm," sacīja Jansone.

Vai Covid-19 vakcīna un vīruss var ietekmēt auglību?

"Man nav saprotams, kurā brīdī rodas šis mīts, ka vakcīnas ietekmē auglību. Šī iemesla dēļ liels skaits meitenīšu netiek potētas pret dzemdes kakla vēzi.

Nav nekādu pierādījumu, ka kāda no vakcīnām varētu ietekmēt auglību, taču infekciju slimības gan var to ietekmēt," skaidroja Rīgas Dzemdību nama Dzemdību centra vadītāja Anna Miskova.

Viņa norādīja, ja runa ir par Covid-19 un auglību, tad esot pierādījumi, ka vīruss var ietekmēt auglību, konkrētāk, tieši vīriešiem.

"Ir zināms, ka vīruss var dzīvot vīrieša dzimumorgānos, kā arī tas var radīt problēmas apaugļot sievieti," skaidroja Miskova.

Viņa arī piebilda, ka būtiski, ka ģimenē potējas tieši arī vīrieši, ne tikai sievietes.

Vai barošanas ar krūti procesā vakcinēta māte caur pienu var "nodot" kaut ko savam bērnam?

Rīgas Dzemdību nama galvenā neonatoloģe Inese Bļodniece norādīja, ka vakcinācijas procesā ir vairāki plusi - viens no tiem ir tas, ka pati grūtniece/jaunā māmiņa tiek pasargāta no vīrusa. Tāpat arī barošanas ar krūti procesā māte savam bērniņam nodod antivielas.

"Tas jau ir pierādījies un ir bijuši gadījumi, kad, bērniņam dzimstot, viņam jau ir izstrādājušās antivielas. Principā, sanāk tā, ka vakcinēta māte ar pienu aizsargā savu zīdaini," skaidroja neonatoloģe.

Tāpat viņa norādīja, ka nav nekādu pierādījumu tam, ka vakcinācija ietekmē mātes piena veidošanos (laktāciju) un nav pamata bažām.

Ar kuriem ārstiem būtu pareizi runāt par vakcināciju plānošanas vai bērniņa gaidīšanas procesā?

Jansone norādīja, ka, visticamāk, jākomunicē būs par ar ginekologu, vecmāti vai ģimenes ārstu. "Ļoti svarīgi ir tas, lai pacients ar ārstu runā "vienā valodā", lai viņam ir uzticība."

Situācija - sieviete pavisam nesen palikusi stāvoklī un ģimenes ārste saka, ka labāk vakcinēties ir pēc dzemdībām, savukārt ginekoloģe norāda, ka to labāk darīt grūtniecības laikā.

Miskova norādīja, ka vakcinēties pret Covid-19 sievietes drīkst jebkurā grūtniecības posmā. "Es pilnībā saprotu, ka sievietes var bažīties pirmajā trimestrī, taču pēc tam mēs ļoti gaidām vakcinēties."

Kā pārplānot dzīvi, lai jaundzimušais bērns neinficētos ar Covid-19?

Bļodniece norādīja, ka primārais, ko visi ģimenes pieaugušie zīdaiņa labā var darīt - potēties pret Covid-19.

"Runāju ar Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas kolēģiem (BKUS) un secinājām, ka lielākā problēma ir tāda, ka jaundzimušie ar Covid-19 var inficēties pēc dzimšanas.

BKUS ir bijuši vairāki gadījumi, kad zīdainis pirmajā dzīves mēnesī inficējas ar Covid-19 no kāda ģimenes locekļa," skaidroja Bļodniece.

Šie gadījumi ir bijuši arī smagā formā, taču Bļodniece norādīja, ka letālo gadījumu neesot bijis.

Tāpat viņa norādīja, ka nav ieteicams ar zīdaini doties uz lielveikaliem, kā arī rīkot privātos pasākumus, kuros piedalās vairāki pieaugušie.

Jau ziņots, ka 13. septembrī Latvijas Radio 1 raidījumā "Ģimenes studija" tika ziņots, ka grūtnieču vakcinācija pasargā ne tikai mammu, bet arī augošo bērnu, tomēr ļoti liels ir grūtnieču īpatsvars, kuras nav izmantojušas iespēju vakcinēties pret Covid-19, saskatot tajā riskus grūtniecībai.

Rīgas dzemdību nama valdes priekšsēdētāja un Imunizācijas Valsts padomes locekle Santa Markova, jautāta par grūtnieču vakcinācijas pret Covid-19 statistiku, sacīja, ka nav pilnvērtīga apkopojuma par vakcinētajām grūtniecēm, bet Rīgas dzemdību namā (tajā dzemdē trešā daļa Latvijas grūtnieču) līdz šim dzemdējušas 256 pacientes ar pilnu vakcinācijas kursu pret Covid-19, tas ir apmēram 12%.

Apvienotajā Karalistē ir 12,6% procenti vakcinētu grūtnieču. ASV – 25%, speciālisti norāda, ka balto sieviešu vidū ASV vakcinēšanās procents ir ievērojami augstāks, citām rasēm katra desmitā grūtniece vakcinējas.

Latvijas datus ārste neuzskata par ļoti kritiskiem, bet nepieciešama sabiedrības izglītošana. Pēc LTV sižeta par nevakcinēto mirušo māmiņu, kas izskanēja nedēļas nogalē, jau pirmdienā bija daudz vairāk zvanu un pieteikumu uz vakcīnu.

Ginekoloģe, dzemdību speciāliste, Latvijas Dzemdību speciālistu un ginekologu asociācijas prezidente Vija Veisa uzsver, ka sākotnēji nebija pietiekamas informācijas par vakcināciju pret Covid-19, tas radīja apmulsumu.

Ginekoloģe un Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Sievietes un bērna perinatālās aprūpes centra vadītāja Maira Jansone akcentē, ka līdzīgi bija ar vakcīnu pret gripu – grūtnieces baidījās vakcinēties, tagad tā vairs nav problēma. Tāpat līdzīga ir tendence ar vakcinēšanos pret Covid-19.

"Grūtnieces ir augstāka riska situācijā nekā sievietes līdzīgā vecumā, kuras nav grūtnieces. Šobrīd droši var apgalvot, ka grūtnieces, kuras ir vakcinētas, ir ieguvējas. Ja grūtniecei ir saslimšana ar Covid-19, sekas var būt nopietnas, pat saslimšana vieglā formā var būt nopietna mātei un bērnam. Ja mātei ir skābekļa bads, arī bērnam ir skābekļa bads.

Grūtniecēm ir paaugstināts risks inficēties ar Covid-19 un smagi slimot, salīdzinot ar citu jaunu cilvēku populāciju," pauž Maira Jansone.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu