VIDEO ⟩ Ziemeļvidzemē mājas pagalmā viesojas divi visai droši lāči. Dzīvniekus plāno likvidēt (23)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Sociālajos tīklos aizvien biežāk parādās dažās liecības par divu lāču gaitām Ziemeļvidzemē, Igaunijas pierobežā. Tos manījuši gan sēņotāji, gan meža strādnieki. Dzīvnieki kļuvuši pavisam droši, ka viesojušies Valkas novada "Aņņu" māju pagalmā un baudīja saimnieku plūmes. Tos nebaidīja gaisā raidītie šāvieni. Dabas aizsardzības pārvaldē pašlaik tiek apsvērts jautājums, kā rīkoties, jo lāču uzvedība liecina, ka viņiem nav dabīgā instinkta – baidīties no cilvēka, vēstī Latvijas Radio.

Satikšanos atceroties, mājas saimnieks saka, ka, protams, bija bailes visai ģimenei. Lāči apciemojuši netālu esošo plūmi, kurā viens no tiem bija uzrāpies.

"Viņi apstaigāja manu sētu visriņķī, tad aizgāja pie kaimiņienes, atrada plūmītes,"

stāsta Andrejs Kalniņš. Tie pavadījuši ilgāku laiku mielojoties līdz atbrauca mednieki. Viņi secināja, ka nedrīkst lāčus aiztikt, tāpēc aizbrauca pēc šaujamieroča. 

Lāči nav sabijušies no gaisā raidītā signāla. "Es ar medniekiem runāju. Viņiem nav šīs pieredzes, viņi netiek medīti, viņi ir divgadīgi. Un es pēc tam paskatījos krievu video par lāčiem, tad viņi par meža saimniekiem kļūst trešajā gadā.

Nu, tad mēs šobrīd domājam, kas būs tajā trešajā gadā, jo viņi reāli pie cilvēkiem nāk. Viņi ir pieraduši, viņi nereaģē uz trokšņiem, jo bija viņi aizgājuši pāri tiltam uz mājām "Dzirnavkalni" un tur pa ābeļdārzu saimniekoja.

Tur dauzīja ar kastroļiem un pannām, ko tie krievi ieteica, bet tas viņiem neko neizteica. Viņi paskatās un viss, un turpina savas darbības,"

klāstīja saimnieks.

Lāči sētā iegriezušies vēl vienu reizi, izrevidējot atkritumu tvertni. Saimniekam Kalniņam notikušais ir radījis pamatīgu uztraukumu par to, kā būs tālāk, kā rīkoties. Kalniņa dzīvesbiedre Dagnija visvairāk ir uztraukta par dēlu, kuram pa meža ceļu nākas doties uz skolas autobusu.

Ziņas par diviem Igaunijas pierobežas jeb Vijciema lāčiem ir arī Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) speciālistiem. Pusaugu lācēnu pārdrošā uzvedība raisa pamatotas bažas, kā situācija var attīstīties tālāk.

DAP Dabas aizsardzības departamenta direktore Gita Strode pieļauj, ka lāči nākuši no kāda patversmes Igaunijas pusē un tāpēc ir tik droši.

Ja neizdosies rast risinājumu ar Igaunijas pusi, tad, kā vērtē Strode, būs jāpieņem lēmums par izņēmuma gadījumu un dzīvnieki jālikvidē.

Komentāri (23)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu