Eiropas Savienība apsūdz Krieviju par līdzdalību kiberuzbrukumā (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Minerva Studio/shutterstock.com

Krievijas valsts ir līdzatbildīga par kiberuzbrukumu kampaņu "Ghostwriter", kas izvērsta pret vairākām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, teikts piektdien izplatītājā 27 ES dalībvalstu kopīgajā paziņojumā.

Ļaunprātīgās aktivitātes ES dalībvalstīs izvērstas pret parlamentu deputātiem, valdību amatpersonām, politiķiem, žurnālistiem, pilsoniskās sabiedrības redzamiem pārstāvjiem, teikts paziņojumā.

Hakeri darbojušies, "piekļūstot datorsistēmām un privātiem kontiem un zogot datus", norāda ES, raksturojot to kā draudu drošībai, demokrātiskajām vērtībām un sabiedrības pamatfunkcijām.

Bloks aicināja Maskavu "pieturēties pie normām, kas ir saistošas atbildīgai valsts uzvedībai kibertelpā , brīdinot, ka diskutēs par šo jautājumu nākamajās sanāksmēs un "izvērtēs tālāku soļu speršanu".

Vācijas ģenerālprokurors šomēnes uzsāka izmeklēšanu par vairākiem neseniem kiberuzbrukumiem Vācijas politiķiem. Pastāv aizdomas par Krievijas izlūkdienestu iesaisti šajos kiberuzbrukumos.

Krievijas Ārlietu ministrija Berlīnes pārmetumus noraidījusi.

Vācijas ģenerālprokurors Pēters Franks "veic izmeklēšanu par vērienīgu Krievijas kiberuzbrukumu kampaņu pirms Bundestāga vēlēšanām", žurnālam "Der Spiegel" apliecināja prokuratūras pārstāvis.

Runa ir par hakeru grupējumu "Ghostwriter", kas vairāku mēnešu garumā, izsūtot pikšķerēšanas vēstules, cenšas piekļūt Bundestāga un landtāgu deputātu privātajiem e-pastiem.

"Vācijas tiesībsargājošās struktūras uzskata, ka aiz šiem uzbrukumiem stāv Krievijas militārais izlūkdienests GRU," vēsta "Der Spiegel".

Hakeru uzbrukumi pamatā vērsti pret divu lielo partiju - kristīgo demokrātu un sociāldemokrātu - politiķiem.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu