FOTO ⟩ Militāro lidlauku "Lielvārde" varēs izmantot jebkuros laikapstākļos

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Sabiedroto gaisa kuģu pārlidojumi Nacionālo bruņoto spēku Aviācijas bāzē, kur notiek militārā lidlauka "Lielvārde" Instrumentālo lidojumu noteikumu operacionālās spējas atklāšanas ceremonija.
Sabiedroto gaisa kuģu pārlidojumi Nacionālo bruņoto spēku Aviācijas bāzē, kur notiek militārā lidlauka "Lielvārde" Instrumentālo lidojumu noteikumu operacionālās spējas atklāšanas ceremonija. Foto: Edijs Pālens/LETA

Nacionālo bruņoto spēku Aviācijas bāzē piektdien notika militārā lidlauka "Lielvārde" Instrumentālo lidojumu noteikumu operacionālās spējas atklāšanas ceremonija, kurā piedalījās aizsardzības ministrs Artis Pabriks, Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš un Gaisa spēku komandieris Viesturs Masulis, informēja Aizsardzības ministrija.

Pasākumu apmeklēja arī ASV vēstnieks Latvijā Džons Kārvails, ASV Armijas Eiropā komandiera vietnieks Džozefs Džerards un Mičiganas Nacionālās gvardes komandieris Pols Rodžers.

"Instrumentālo lidojumu sertifikāta iegūšana militārajam lidlaukam "Lielvārde" ir nozīmīgs solis Latvijas Gaisa spēku kaujas spēju stiprināšanā, kas vienlaikus sekmēs sadarbību ar mūsu sabiedrotajiem, dodot iespēju uzņemt gaisa kuģus jebkuros laikapstākļos un diennakts laikā un piedalīties plaša mēroga NATO mācībās ar sabiedroto gaisa kuģu iesaisti," uzsvera aizsardzības ministrs.

2020.gada jūlijā militārais lidlauks "Lielvārde" saņēma sertifikātu vizuālo lidojumu veikšanai, kas apliecināja, ka lidlauks ir gatavs uzņemt gaisa kuģus, un darbojas visi nepieciešamie dienesti.

Lidlauka sertifikācija atbilstoši instrumentālo lidojumu noteikumiem ir nākamais solis, kad lidojumus var nodrošināt arī pie pazeminātas horizontālās redzamības - sliktu laikapstākļu, piemēram, biezas miglas gadījumā un diennakts tumšajā laikā.

Lai lidlauks iegūtu instrumentālo lidojumu sertifikātu, jāpanāk aeronavigācijas jomas personāla un procedūru atbilstība Eiropas Aviācijas drošības aģentūras prasībām, kā arī lidlauka dienestiem jānodrošina atbilstība īpašām aizsardzības ministra noteiktajām prasībām.

Militārā lidlauka "Lielvārde" attīstības projektā nozīmīga loma ir Nacionālo bruņoto spēku Militārās aviācijas administrācijai, kas uzrauga militārās aviācijas pareizu ekspluatāciju un atbilstību militāro lidlauku standartiem. Tāpat projektā piedalījās daudzi civilie dienesti, tostarp, VAS "Latvijas Gaisa satiksme", valsts aģentūra "Civilās aviācijas aģentūra" un Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūra.

Savukārt ASV Armija Eiropā un Mičiganas Nacionālā gvarde sniedza atbalstu gan personāla sagatavošanā, gan, piemēram, aeronavigācijas un gaisa kuģu bremzēšanas sistēmu jomās, sekmējot militārā lidlauka "Lielvārde" instrumentālo lidojumu sertifikāta iegūšanu.

Sadarbība starp Latviju un Mičiganas Nacionālo gvardi ASV Valstu partnerības ietvaros veiksmīgi turpinās jau vairāk nekā 25 gadus, un tā ir sniegusi būtisku ieguldījumu Nacionālo bruņoto spēku Aviācijas bāzes attīstībā, palīdzot attīstīt un testēt lidlauka spējas gaisa kuģu uzņemšanā, kā arī apmācot speciālistus.

Militārā lidlauka "Lielvārde" Instrumentālo lidojumu noteikumu operacionālās spējas atklāšanas ceremonijā apmeklēja arī Lietuvas, Igaunijas, Polijas, Norvēģijas, Somijas un Zviedrijas Gaisa spēku komandieri, kuri 23. un 24.septembrī tiekas Nacionālo bruņoto spēku Aviācijas bāzē, lai pārrunātu valstu Gaisa spēku turpmāko sadarbību.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu