Raidījums: "Sapotēti desmit 121 gadu veci seniori" - kāpēc vakcinācijas datos pieļautas kļūdas? (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
''Moderna'' vakcīna. Ilustratīvs foto.
''Moderna'' vakcīna. Ilustratīvs foto. Foto: EPA/Scanpix

Pret Covid-19 potēti desmit ilgdzīvotāji 121 gada vecumā, daļa no kuriem aizvien turpina aktīvas darba gaitas – šādu ainu uzrāda publiski pieejamais vakcinācijas pārskats, lai gan iedzīvotāju reģistrā neviena šāda vecuma seniora Latvijā nav. Vakcinācijas pārskatā atrodami arī vairāki simti gados jaunāku pāragri nobriedušu iedzīvotāju, kuri ieskaitīti 60 plus vecuma grupā, vēsta Latvijas Televīzija. 

Katru veikto poti vakcinētāji reģistrē "e-veselības" sistēmā. Balstoties uz šiem datiem, tiek veidots Covid-19 vakcinācijas pārskats, kas ir publiski pieejams. Tajā kopumā jau ir vairāk nekā miljons ierakstu. Te var uzzināt faktus par katru izlietoto vakcīnas devu, kā arī tās saņēmēja vecumu, dzimumu un pamatojumu potes saņemšanai.

Tomēr sarakstā atrodamas arī vairākas neloģiskas kļūdas un neatbilstības. Dažas no tām pieļāvusi arī Leontija Moroza vadītā ārstniecības iestāde "Working Day Clinic", uzrādot nepareizu vakcinācijas datumu vai neatbilstošu cilvēka vecumu.

Morozs sacīja: "Reģistratori arī ir cilvēki. Un par katru pacientu jāaizpilda viena un ta pati informācija, un, ja pacientu skaits dienā ir liels, tad var gadīties tā, ka reģistrators tīri tehniski tur izvēlējās, piemēram, citu datumu."

No saraksta, piemēram, secināms, ka valstī vakcinēti desmit 121 gadu veci seniori, lai gan Iedzīvotāju reģistrs neuzrāda nevienu šāda vecuma ilgdzīvotāju Latvijā. Gadās, ka tiek uzrādīti arī neeksistējoši vakcīnas sērijas numuri.

Vairāk nekā 300 vakcinācijas ierakstos gados jaunāki cilvēki pieskaitīti vairāk nekā 60 gadu veciem senioriem. Tas piesaista uzmanību: jo, piemēram, ģimenes ārstu prakse, potējot cilvēku virs 60 gadiem, saņem paaugstinātu atlīdzību – 12,6 eiro, kas ir gandrīz par pieciem eiro vairāk, nekā vakcinējot citus.

Vakcinācijā iesaistītie gan šādu iespēju noraida. Lai saņemtu atlīdzību par sniegto pakalpojumu, nepietiek ar potes reģistrāciju "e-veselībā". Norēķini balstās citos datos. Praksē daļai ārstu tas nozīmē, ka ar roku jāaizpilda vēl arī īpašs talons.

Nacionālais veselības dienests (NVD) skaidroja, ka abas informācijas sistēmas sadaļas tiek salīdzinātas un uzieto kļūdu labošanai ārstniecības iestādēm dots mēnesis. Vakcinācijas pārskats rāda, ka daļa no kļūdām patiešām izlabo, tomēr citas saglabājas ilgstoši.

Ārstniecības iestādes par sniegto datu kvalitātes uzlabošanu līdz šim saņēmušas ieteikumus un norādes.

NVD vadošā eksperte veselības aprūpes jautājumos Līga Gaigala pauda: "Šobrīd mēs tuvojamies pirmajām sankcijām, jo mēs esam devuši gan tos periodus labošanai, gan atkārtoti – novēršanai. Jo mūsu galvenais princips ir, ka datiem ir jābūt korektiem un precīziem."

Ja vakcinācijas dati ir kļūdaini, cilvēkam var rasties problēmas, veidojot vakcinācijas sertifikātu. Tādā gadījumā jāvēršas ārstniecības iestādē, kur saņemta pote, lai informāciju precizētu. Uzticamiem datiem būtiska loma ir arī kopējā procesa analīzē un pārrraudzībā.

Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūta vadītājs Latvijā Andris Grafs sacīja: "Ja mēs gribam, lai raiti visi dati tiek uzskaitīti un mēs izmantojam šos datus, tad arī sistēmām jābūt tādām, kas ir drošticamas un attiecīgi var šos datus ģenerēt."

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu