VIDEO ⟩ Video fiksēts, kā karantīnas laikā bēgļu centrā "Mucenieki" notiek tirdzniecība, neievērojot epidemioloģiskās prasības (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Patvēruma meklētāju izmitināšanas centrs "Mucenieki".
Patvēruma meklētāju izmitināšanas centrs "Mucenieki". Foto: Paula Čurkste/LETA

Uzņēmējs uzskata, ka bēgļu centrā Mucenieki pieļauti konkurences pārkāpumi pārtikas piegādēs, vēsta TV3 raidījums "Nekā Personīga".

Aculiecinieku video fiksēts kā karantīnas laikā bēgļu centrā Mucenieki notikusi tirdzniecība, neievērojot epidemioloģiskās prasības.

PMLP sola pārskatīt kārtību kā bēgļu centrā Mucenieki karantīnas apstākļos notiek preču piegāde to iemītniekiem.

Patvēruma meklētāju centrā "Mucenieki" vispārējā karantīna atcelta. Joprojām ar Covid-19 slimo 5, karantīnā atrodas 25 iemītnieki

Līdz novembra vidum Latvijas pierobežā ar Baltkrieviju joprojām ir spēkā ārkārtas situācija. Saspringta un nokaitēta gaisotne valda arī Pierīgā bēgļu centrā Muceniekos. Tur Covid dēļ ieviesa karantīnu un tās laikā atklājās, ka iekšlietu ministrijas iestāde nav bijusi gatava tam kā darbs jāorganizē ārkārtas apstākļos. Centra vadītājs un vietnieks drīz pēc bēgļu sarīkotā dumpja saslima. Šobrīd uz laiku tur iecelts jauns priekšnieks.

Augustā un septembra sākumā patvērumu meklētāju centrā Mucenieki, kas spēj uzņemt līdz 450 cilvēku, ik dienu no Baltkrievijas pierobežas tika ievesti vairāki desmiti jauni iemītnieki. Pēc bēgļu testēšanām atklājas, ka daudzi ir saslimuši ar Covid-19. Tika ieviesta karantīna. Ja līdz tam ikviens no patvērumu centra varēja pats doties iepirkties uz blakus esošajiem veikaliem, kopš 7. septembra iestādes vārti tika aizslēgti. Iemītnieki paziņoja, ka viņi policijai dod dažas stundas karantīnu atcelt, pretējā gadījumā draudēja izgāzt žogu un aizmukt.

Sadumpojušies iemītnieki tiek nomierināti. Izdodas arī atrast pagaidu risinājumu kā viņiem nogādāt preces no vietējiem veikaliem, kurus apmeklēt viņiem uz nenoteiktu laiku ir aizliegts. Kā sarunā ar "Nekā personīga" stāsta vietējā veikala "Alea" pārstāve, viņus sazvanījis bēgļu centra vadītājs un vietnieks un izskaidrojis kāda būs jaunā kārtība.

Ievērojot epidemioloģiskos noteikumus, šos pasūtījumus nogādājām centrā pāri sētai. Pēc tam mēs saņēmām zvanu no patvēruma meklētāju centra vadītāja vietnieka, ka šādi pasūtījumus nedrīkst nodot, jo netiek ievēroti epidemioloģiskie noteikumi. Atkārtotā saziņā ar centra vadību vienojāmies, ka mēs šos pārtikas produktus varam nodot, ievedot centrā ar mašīnu un arī ievērojot visus noteikumus, nodod personām. Mēs atkal saņēmām informāciju, ka arī šādi mēs nedrīkstam nodot tālāk pasūtījumus, ka pasūtījumi tiek piegādāti tikai no otra pārtikas veikala Muceniekos, komentē Veikala ALEA īpašnieka z/s Lejasmudurgas pārstāve Saulcerīte Pugača.

Sarunā ar Nekā personīga Salaspils policijas priekšnieks šādu iespēju, ka viņa darbinieku ieteikumu dēļ patvērumu meklētāju centrā vienam uzņēmējam aizliegta tirdzniecība, noliedza. Līdzīgi mums apgalvo arī Valsts Policijas preses centrā Rīgā.

Abi konkurējošie veikali atrodas pārdesmit metru attālumā no patvērumu centra. Veikals ALEA, kuram tirgošanās karantīnas laikā tika liegta, te ienācis tikai janvārī. Otrs strādā jau 20 gadus.

Veikala Mucenieki īpašnieks noliedz, ka viņam bijusi kāda īpaša pretimnākšana no centra vadības puses. Noliedz, ka viņu izlobējuši kādi Salaspils policijas darbinieki. Saņēmis telefona zvanu, ka var braukt tirgoties un to darījis. Viņš apgalvo, ka pirmajās karantīnas dienās teritorijā varējuši braukt abi veikali, bet tikai katrs savā laikā. Pēc tam kārtība mainīta un braucis viņš viens. Kāpēc - tas neesot zināms.

No paša sākuma saņēmām piedāvājumu, ka uz bēgļu centru ir jāorganizē izbraukuma tirdzniecība. Man piedāvāja. Es neatteicos, komentē veikala "Mucenieki" īpašnieks Aleksandrs Zbenovičs.

Nekā personīga rīcībā nonākuši patvēruma meklētāju centra iemītnieku filmēti video. Tajos redzams kā preču piegādi centra teritorijā veicis veikals "Mucenieki". Tā īpašnieks un vairāki patvēruma iestādes iedzīvotāji karantīnas laikā nelieto sejas maskas. Netiek ievēroti distancēšanās noteikumi. Tur pat līdzās uz notiekošo noraugās vairāki Valsts policijas darbinieki.

Otra vaikala ALEA īpašnieki, uzskatot, ka pārkāptas viņu tiesības brīvi tirgoties, vērsušies pēc palīdzības Latvijas Neatkarīgo Tirgotāju Kooperācijā, kas pārrauga mazos reģionu veikalus.

Jā, pamatbūtība varbūt tāda arī ir, ka šis bija pirmais gadījums, ka mēs kaut ko tādu pieļāvām. Šis ir pirmais gadījums, un, protams, mēs izvērtēsim šo situāciju un, kā saka, uz nākotni mums nav kāds plāns, kā šajā gadījumā arī ar šo darīt, jo mums ir plāns par epidemioloģisko situāciju par daudzām citām lietām, bet par tieši izbraukuma tirdzniecību mums nebija plāna - teikšu godīgi, informē Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes priekšniece Maira Roze. 

No ceturtdienas Mucenieku centrā vispārējā karantīna ir atcelta. Bet tā jebkurā brīdī atkal var tikt atjaunota, ka saslimušo skaits strauji pieaugs. Pēc pēdējām ziņām piektdien Muceniekos atradās 272 patvēruma meklētāji. No tiem karantīnā joprojām ir 25, pieci slimi ar Covid-19. Jūrmalā Dzintaros papildus izmitināti 47.

Vairāk skaties "Nekā personīga" sižetā:

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu