Dzeloņstiepli žogam uz Latvijas-Baltkrievijas robežas gatavi piegādāt četri uzņēmumi (8)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Baltkrievijas robežai paredzētā, bet tā arī neuzstādītā žoga un dzeloņdrāšu fragments.
Baltkrievijas robežai paredzētā, bet tā arī neuzstādītā žoga un dzeloņdrāšu fragments. Foto: Zane Bitere/LETA

Dzeloņstiepli pagaidu žogam uz Latvijas-Baltkrievijas robežas ir gatavi piegādāt četri uzņēmumi, vēstīja raidījums "TV3 ziņas".

Minētā cenu aptauja noslēgusies pirmdienas pēcpusdienā, un tajā esot četri pretendenti, tostarp uzņēmumi, kas palika aiz svītras pirmajā piegājienā, kā arī tie, kas paši izrādīja interesi. Starp pretendentiem esot arī SIA "Žogu fabrika". Nodrošinājuma valsts aģentūra (NVA) tagad rūpīgāk izvērtējusi, kuriem ļaut piedalīties cenu aptaujā.

"Tika nosūtīti sākotnējai pārbaudei iekšlietu struktūru sadraudzības iestādēm, lai mēs būtu pilnīgi pārliecināti par komersantu spēju pildīt savas saistības un risku neesamību sadarbībā ar šādiem komersantiem. Tikai tādi tika uzaicināti cenu aptaujā," norādīja NVA direktore Ramona Innusa.

Apzinoties, ka neviens no Latvijā esošajiem uzņēmumiem nespēj divu nedēļu laikā piegādāt 37 kilometrus dzeloņstiepļu, tagad NVA kā termiņu noteikusi vienu mēnesi, proti, dzeloņstieple būs jāpiegādā līdz novembrim. " Žogu fabrika" gan uzskata, ka arī šis termiņš ir pārāk īss.

"Paaugstinātās drošības dzeloņstieple nav tas pieprasītākais produkts, tāpēc noliktavā neviens ražotājs to īpaši netur. Kādu daļu var noteikti saražot mēneša laikā. Nevis visu, bet daļu. Izejvielas mums ir pietiekamā daudzumā, lai saražotu visu pieprasīto apjomu. Ja "Žogu fabrika" tiktu sākotnēji izvēlēta, noteikti mēs jau būtu gatavi drīzumā atdot pirmo daļu," raidījumam stāstīja SIA "Žogu fabrika" tirdzniecības direktors Antons Vaļums.

NVA direktore atzina, ka tieši "Žogu fabrika" sākotnēji piedāvājusi piegādāt dzeloņstiepli par zemāko cenu.

Uzņēmums, kas piegādās dzeloņstieples, tiks noteiks šīs nedēļas laikā, tikmēr pirmdien citā iepirkumā noskaidrots komersants, kurš sagatavos robežjoslu pagaidu žoga uzlikšanai, attīrot teritoriju no krūmiem, saknēm, latvāņiem, uzstādot mietiņus un atsaites.

Savukārt SIA "Brief", kas nespēja izpildīt uzņemtās saistības, būs jāmaksā līgumsods - 48 000 eiro, vēstīja "TV3 ziņas".

LETA jau ziņoja, ka NVA aizvadītajā piektdienā paziņoja, ka nolēmusi neturpināt sadarbību ar uzņēmumu "Brief" par dzeloņstiepļu žoga Latvijas-Baltkrievijas robežas aizsardzībai piegādi, tāpēc aģentūra noorganizējusi atkārtotu iepirkumu, kuru plānots pabeigt šonedēļ.

Uzņēmuma pienākums saskaņā ar līgumu bija piegādāt ne mazāk kā 30 kilometrus no kopējā apjoma 20.septembrī, ko 10.septembrī, parakstot līgumu, "Brief" apņēmās.

20.septembrī neviena piegāde nav notikusi, tā vietā uzņēmuma pārstāvji jau trīs darbadienas pēc līguma noslēgšanas sāka būtiski mainīt gan piegādājamās preces tehniskos parametrus, gan sniedza pretrunīgu informāciju par dažādu citu līgumā neatrunātu un cenu aptaujā neapstiprinātu ražotāju iespējamiem piegāžu variantiem un laikiem.

Pilnai līguma izpildei bija jānotiek 24.septembrī, kad Latvijas-Baltkrievijas robežas joslas noliktavās jābūt piegādātiem visiem 111 kilometriem noteikta tipa un tehniskās specifikācijas dzeloņstieples. Saskaņā ar 22.septembrī saņemtu uzņēmēja vēstuli, 27.septembrī tiek solīta 12 kilometru no līgumā noteiktās atšķirīgas un cita ražotāja dzeloņstieples piegāde, visu līgumā noteikto apjomu solot nodrošināt līdz šī gada 15.novembrim.

Ņemot vērā visu minēto, kā arī faktu, ka "Brief" izraudzīts cenu aptaujā starp vairākiem citiem uzņēmumiem, kas piedalījušies aptaujā ar vienādiem nosacījumiem, un kā vienīgais garantēja noteikto piegādes termiņu nodrošināšanu, NVA uzskata, ka, būdama atbildīga valsts pārvades iestāde, kas rīkojas atbilstoši Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likumā noteiktajam, tā nav tiesīga turpināt sadarbību ar konkrēto uzņēmumu.

Apzinoties NVA uzdotā uzdevuma nozīmi un steidzamību, tomēr ievērojot publisko līdzekļu izlietošanas kārtību, NVA ar 21.septembra Ministru kabineta atļauju, izsludināja atkārtotu cenu aptauju par dzeloņstiepļu iegādi robežas pagaidu dzeloņstiepļu žoga izbūvei.

Tikmēr aizvadītajā piektdienā "Brief" aģentūrai LETA paziņoja, ka valsts pasūtījumu joprojām spēj izpildīt, lai arī žoga ierīkošana uz Latvijas-Baltkrievijas robežas varētu aizkavēties.

Uz Latvijas un Baltkrievijas robežas plānots būvēt aptuveni 37 kilometrus garu dzeloņstiepļu žogu. Dzeloņstiepļu žogs nosegs kritiskākās robežas vietas. Piecus kilometrus no plānotā apjoma pirmdien sāka izvietot armija, jo Latvija saņēma žogu dāvinājumā no Slovēnijas Aizsardzības ministrijas.

Latvijas-Baltkrievijas robežas pastāvīgā žoga nodošanu ekspluatācijā plānota ne vēlāk kā līdz 2024.gadam. Iekšlietu ministre iepriekš uzsvērusi, ka nodošana ekspluatācijā prasa laiku, taču pats žogs jau būs uzbūvēts ātrāk.

Valdība, ņemot vērā konstatēto Latvijas-Baltkrievijas robežas nelikumīgās šķērsošanas gadījumu skaitu un tā straujo pieaugumu, iepriekš nolēma izsludināt ārkārtējo situāciju no 11.augusta līdz 10.novembrim Ludzas, Krāslavas, Augšdaugavas novados, kā arī Daugavpilī.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu