Covid-19 izslimojusi sieviete negrasās vakcinēties, jo ir "augsts" antivielu līmenis. Eksperte kliedē mītus (16)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Kadrs no "Bez tabu" video

Kāda Covid-19 izslimojusi sieviete ir neizpratnē, kāpēc viņai ir jāvakcinējas, ja viņai ir augsts antivielu līmenis asinīs. TV3 raidījums "Bez tabu" centās atrisināt šo "mīklu".

"Pagājušā gada augustā mana ģimene izslimoja un līdz ar to arī es izslimoju [Covid-19]. Un, tā kā tajā laikā nebija nekādu vakcīnu, nekas tamlīdzīgs, es par to nedomāju. Man radās jautājums, cik liels, cik augsts man tas antivielu līmenis ir asinīs, tāpēc izdomāju, ka vajadzētu aiziet pārbaudīt," raidījumam stāsta Laila.

Laboratorijā veiktais antivielu tests pēc darbinieces sacītā esot reti labs.

"Ja man šis antivielu līmenis asinīs ir augsts, man principā vakcinēšanās šobrīd nav vajadzīga," tā uzskata "Bez Tabu" skatītāja.

Laila nosūta raidījumam arī analīžu rezultātus. Lai viestu skaidrību, vai tiešām Laila ir "superiedzīvotāja", kura var nevakcinēties, pamatojoties uz antivielu daudzumu organismā, "Bez tabu" vērsās pie virusoloģijas ekspertes.

Profesore, Rīgas Stradiņa universitātes Bioloģijas un mikrobioloģijas katedras vadītāja Juta Kroiča, aplūkojot analīžu rezultātus un arī konsultējoties ar vēl trim Latvijā vadošiem ekspertiem, konstatēja pretrunas. Proti, analīzēs fiksētās antivielas atbilst cilvēkam, kurš ir saņēmis vakcīnu, nevis izslimojis Covid-19. Tam, protams, Laila kategoriski nepiekrīt un paliek pie sava.

Tomēr profesorei ir zināms gadījums Latvijā, kad organismā ir izveidojies tūkstošiem augsts antivielu līmenis.

Lailas gadījumā ir vairāki simti. Līdz ar to tas nav uzskatāms par ievērības cienīgu rezultātu.

Skaitlis pēc references lielumiem ir augsts, bet nekur nav pateikts, nevienā informatīvajā materiālā, – cik daudz ir jābūt antivielām, lai tās pasargātu. Šis ir skaitlis, abstrakts skaitlis. Vai tas pasargās? Otrs jautājums, cik ilgi pasargās šīs antivielas.

"Es ieteiktu nenodarboties ar pašdarbību. Ja ir noteikts, ka ir šādi intervāli, kad ir jāiet vakcinēties, cik ilgi antivielas saglabājas vidē pēc pārslimošanas.

Un tas ir zināms, tās ir 180 dienas, kad vairāk vai mazāk cilvēki ir pasargāti. Un cilvēki tad iet un saņem šo vakcīnas devu. Ja negrib cilvēks iet vakcinēties, tā ir viņa brīva izvēle, bet cerēt, ka šīs antivielas pasargās, – nevar," saka eksperte.

Raidījums norāda, ka Laila gan nezina, kāda situācija būs vēlāk rudenī, kādi būs ierobežojumi un cik svarīgs būs Covid-19 sertifikāts. "Šobrīd es neredzu iemeslu vakcinēties, tajā pašā laikā es vakcinācijas sertifikātu nevaru iegūt."

Plašāku situācijas skaidrojumu skaties "Bez tabu" sižetā:

Komentāri (16)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu