"Bērns runāja par to, ka negrib dzīvot." Puisēna tēvu apsūdz pedofilijā. Apsūdzētā advokāts apšauba pārmetumus (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Kadrs no "Bez tabu" video

Vīrietis tiek apsūdzēts seksuālā vardarbībā pret savu deviņus gadus veco bērnu. Prokuratūra pārliecināta, ka savākti pietiekami pierādījumi par to, ka vīrietis ilgstošā laika periodā veicis seksuāla rakstura darbības nolūkā apmierināt savu dzimumtieksmi fiziskā saskarē ar bērnu, par ko apsūdzētajam draud mūža ieslodzījums, ziņo raidījums "Bez Tabu".

Tā kā tiesvedība notiek aiz slēgtām tiesas zāles durvīm un lai pasargātu iesaistītos, "Bez Tabu" saglabā iesaistīto anonimitāti. Pašlaik cietušajam bērnam ir deviņi gadi. Pirms vairākiem gadiem viņa vecāki šķīrās. Puisēns dzīvo pie mātes, bet vecāki vienojās, ka tēvs var tikties ar dēlu. Šobrīd tēvs nonācis uz apsūdzēto sola par pedofiliju. Prokuratūra apgalvo, ka ir pietiekami pierādījumi, ka laika posmā no 2018. gada līdz 2020. gadam nolūkā apmierināt savu dzimumtieksmi tēvs izdarīja seksuāla rakstura darbības fiziskā saskarē ar dēla ķermeni.

"Pēc tām tikšanās reizēm bija tā, ka dēls brauca mājās ar jaunu [spēļu] mašīnu.

Protams, ka bērns vienmēr ir priecīgs, saņemot kādu dāvanu, bet ar šo dāvanu bērns slēdzās savā istabā, bija neapmierināts, dusmīgs, ļoti skumjš, noslēdzies sevī. Runāja par to, ka negrib dzīvot.

Es nesapratu, kas notiek. Mēs pamanījām neizprotamas uzvedības izmaiņas. Bērna uzvedība bija seksualizēta, bet šādu interesi izrādīja tikai pret pieaugušiem vīriešiem," stāsta bērna māte. 

Bērna māte atminas situāciju kādā rītā, kad dēls ienācis istabā, kur gulējusi viņa ar pašreizējo dzīvesbiedru.

"No rīta pamodāmies. Svētdiena. Bērns ienāk istabā un saka: ”Es tevi palietošu! Tā saka tētis.” Ne no šā, ne no tā. Man vienkārši – zeme paveries!" saka bērna māte.

Māte stāsta, ka par bērna uzvedību cēlusi trauksmi, uzrunājot bāriņtiesu. Tās speciālisti bērna uzvedību "norakstīja" uz pārdzīvojumiem par vecāku šķiršanos, stāsta māte.

Laikam ejot, bērna uzvedība aizvien turpinājusi satraukt, līdz viņš mātei sāka stāstīt par piedzīvoto, tiekoties ar tēvu, stāsta puisēna māte.

"Bērns tiešām sāka stāstīt, sāka stāstīt detaļās, kas notiek. Tad psihologs deva savu atzinumu, bāriņtiesa vērsās policijā. Tika ierosināta krimināllieta, jo šie bērna fakti, ko stāstīja, bija graujoši. Sāp. Es domāju, tas ir stāsts, kas visu dzīvi mūs pavadīs," turpina bērna māte.

Sīkāk stāstīt par izmeklēšanā gūtajiem pierādījumiem un bērna stāstīto mātei ir liegts, ņemot vērā aktuālo tiesvedību. Tomēr pierādījumi pārliecinājuši tiesu bērna tēvam piemērot drošības līdzekli – apcietinājumu. Māte stāsta, ka ieslodzījumā bērna tēvs atradās pusgadu, līdz laikam, kad viņu aizstāvēt tiesvedībā uzņēmās advokāts Egons Rusanovs. Iemaksājot 15 tūkstošu eiro drošības naudu, viņš tika atbrīvots no apcietinājuma, tika piemērots cits drošības līdzeklis.

"Viņš tika izlaists par diezgan iespaidīgu drošības naudu, staigā pa pilsētu. Protams, var satikt mazo dēlu, izdarīt jebko, jebkā iespaidot gan mūs, gan bērnu. Es katru dienu vedu bērnu uz skolu un katru dienu paņemu no skolas. Man tik tiešām ir bail, kas ar viņu var notikt pa ceļam," atklāj bērna māte.

Tiesas komentārs:

Izmeklēšanas tiesnesis konstatēja, ka pastāv apstākļi, kas liecina par iespēju grozīt drošības līdzekli un piemērot drošības naudu, kuras piemērošanu lūdza kā apsūdzētais, tā arī viņa aizstāvis E.Rusanovs.[..] Tika noteikta drošības nauda, kas, pēc tiesneša ieskata, varēja nodrošināt Kriminālprocesa likuma 1. pantā noteikto mērķu sasniegšanu un būtu atbilstoša apsūdzētajam inkriminētā noziedzīgā nodarījuma raksturam, radītajam kaitējumam, apsūdzētā personībai, viņa mantiskajam stāvoklim. Vērtējot apsūdzētā personību, apcietinājumā pavadīto laiku, kas bija vairāk kā septiņi mēneši, un apcietinājumā pavadītā laika ietekmi uz apcietināto, izmeklēšanas tiesnesis atzina, ka apcietinājuma aizstāšana ar drošības naudu apsūdzēto atturētu no jebkādām prettiesiskām darbībām līdz galīgā nolēmuma pieņemšanai kriminālprocesā. Turklāt kriminālprocesa izmeklēšana jau bija pabeigta, lieta nodota iztiesāšanai un apsūdzētais kaut kādā veidā ietekmēt lietā esošos pierādījumus un traucēt izmeklēšanu vairs nevar.

Apsūdzētais arī atteicās no poligrāfa jeb melu detektora pārbaudes, par ko māte ir neizpratnē. Advokāts Egons Rusanovs, kurš ieteica atteikties no pārbaudes, raidījumam "Bez Tabu" norādīja, ka pārbaude ar melu detektoru ir viena no subjektīvākajām ekspertīzēm.

"Iejaukties aizstāvības taktikā un stratēģijā ir vienkārši smieklīgi. Lai gan viņš gribēja šo ekspertīzi, es teicu, ka nevajag to darīt.

Pateikšu tikai vienu piemēru. Manā praksē bijuši gadījumi, kad mani klienti tieši šādu cēlu nolūku dēļ bija piekrituši ekspertīzei, ekspertīze bija norādījusi, ka viņi melo, bet pēc tam tiesā atklājās, ka nav noziegumu izdarījuši.

Šī ir viena no subjektīvākajām ekspertīzēm," skaidro apsūdzētā advokāts Egons Rusanovs.

Bērna māte raidījumam atklāja, ka dēls par notikumiem runājis ar dažādiem speciālistiem 7 reizes (divi kursi vairāku nodarbību laikā psiholoģiskajai izpētei pie psihologa, saruna ar bāriņtiesas locekļiem, 2 nopratināšanas policijā, saruna ar tiesu medicīnas ekspertu medicīniskās ekspertīzes laikā un tiesu psiholoģiskās un psihiatriskās ekspertīzes ietvaros).

"Dēls pērnā gada nogalē ir izcietis visas šīs procesuālās darbības, pārcietis smagu nodarījumu, un vairākkārt par to runājis ar svešiem cilvēkiem – šo neskaitāmo iestāžu darbiniekiem.

Dēls pārcietis šos notikumus – gājis smagu ceļu uz psiholoģisko atveseļošanos un rehabilitācija ir sniegusi rezultātus," stāsta bērna māte.

Māte raidījumam stāsta, ka sarunas ar speciālistiem, kurās nācies atcerēties piedzīvoto, arī bijušas traumatiskas, bet rehabilitācija devusi rezultātus. Māte ir neizpratnē, kāpēc aptuveni gadu pēc pēdējās bērna tincināšanas, tiesa apmierinājusi prasību bērnam veikt jau kārtējo ekspertīzi, kas var izrādīties traumējoša. Tiesā lemj par bērna nopratināšanu tiesas sēdē. Lai izlemtu šo jautājumu, bērnam noteikta papildu ambulatorā kompleksā tiesu psihiatriskā un tiesu psiholoģiskā ekspertīze

"Visa klase applaudēja. Mēs abi raudājām, kad skolotāja pastāstīja, ka bērns lasa, lasa lieliski. Rezultāti uzlabojušies gan mācībās, gan uzvedībā, bērns ir atraisītāks. Diemžēl oktobrī ir nozīmēta astotā reize, kad bērns atkal svešām tantēm stāstīs, kas ar viņu noticis.

Es nezinu, kā pateikt puikam, ka tajā oktobra rītā viņu vedīs sveša tante uz Rīgu, uz ekspertīzi.

Es nezinu, kā to pateikt puikam. Es, kā mamma, dēlam teicu: "Dēls, es tevi pasargāšu! Vairs tev nekad nevajadzēs tajā visā atgriezties!" Katra diena bija policija, policija un vēlreiz policija, iestādes viena pēc otras.

Bērna māte neuzskata, ka atvase atkārtotā ekspertīzē un vēlāk iespējamā nopratināšanā tiesā varētu paust ko vairāk, gluži pretēji – laikam ejot, var ko aizmirst, kas varētu tikt traktēts kā liecību nesakritība, kas, savukārt, var nostrādāt par labu apsūdzētajam.

Kāpēc advokāts apšauba bērna mātes pārmetumus par seksuālo vardarbību, kā arī LR prokuratūras un VBTAI skaidrojumu skaties "Bez Tabu" sižetā:

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu