Slavenais latviešu kinorežisors, gleznotājs un rakstnieks Jānis Streičs 26. septembrī atzīmēja savu 85. jubileju, ko ģimenes lokā pavadīja savos Lietuvas laukos. Viņš stāsta, ka lielas svinības nebija, jo neesot apaļa jubileja.

Jānis Streičs dzīvo skaistā un gleznainā vietā Vejsejā, kas atrodas blakus kūrortpislētai Druskininki. Te atrodas Streiča ģimenes māja un atrodas arī viņa galdniecības darbnīca.

"Mēs tikai ne tikai pa vasaru dzīvojam, bet lielākoties. Jau vairāk kā 40 gadus, līdzko ir brīvs laiks, tā dzīvojam šeit. Un manu filmu pēdējie scenāriji, sākot no "Limuzīns Jāņu nakts krāsā", ir uzrakstīti tieši šeit – Lietuvā.

Nu šoreiz jau nav tāda apaļā un vai kāda darba izdarītā jubileja. Bez nekādām filozofiskām pārdomām. Man nepatīk, ka manis dēļ citiem ir klapatas," ļoti pieticīgi par jubileju izsakās kinorežisors.

Kā zināms, Jānis Streičs ir Goda pilsonis Lietuvā, kur arī kā gleznotājs veicina Lietuvas un Latvijas mākslinieku sadarbību.

"Man tepat Lietuvā ir darba pilnas rokas, kur patlaban norisinās plenērs, kur ņemu līdzdalību Lietuvas mākslinieku savienībā. Manā dzimšanas dienā tieši bija plenēra noslēgums. Šajā starptautiskajā plenērā jau piedalos 15 gadus. Uz šo plenēru esmu vedis Latvijas pazīstamus kokgriezējus un metālkalējus.

Šogad, tiesa gan, no Latvijas esmu viens, bet kopumā ir 25 cilvēki – gan metālkalēji, gan grafiķi, gam gleznotāji un kokgriezēji. Tas ir liels notikums Vejsejas pilsētiņai un lieli svētki.

Šīs mazās pilsētiņas valdība ir ļoti inteliģenta, kas labi pārzina mākslu, dzeju un kultūru," stāsta kinorežisors.

Viņš priecājas, ka mazajā Lietuvas pilsētiņā ir ļoti radoša gaisotne. "Pirms pāris dienām piedalījos nearastā dzejas vakarā. Tas bija tik aizkustinoši, ka mūsdienās tā var aizrauties ar dzeju un lasīt to bez snobisma un mietpilsonības.

Fantastisks dzejas vakars izvērtās. Es arī paspīdēju. Lasīju Raiņa "Mana jaunu dienu zeme" latgaliešu valodā, par ko saņēmu komplimenetus, ka tas līdzinājies lietuviešu valodai," viņš pastāsta.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp