VIDEO "Esmu legāli apzagta!" Nokavētas soda naudas apmaksas dēļ autovadītājai bloķē bankas kontu (18)

Papildināts
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Tukšs naudas maks un monētas.
Tukšs naudas maks un monētas. Foto: MR.SUWAT RITTIRON/Shutterstock

Monta ir divdesmit gadus veca un ir auto īpašniece tikai īsu laika posmu, bet jau guvusi skaudru pieredzi. Nesamaksājot laikā soda naudu, trīs mēnešus pēc saņemtā Valsts policijas protokola, nokļuvusi tiesu izpldītāja redzeslokā un atstāta ar tukšu bankas kontu, vēsta raidījums "Bez Tabu". 

Montas automašīnu 16. jūnijā apstādināja Valsts policija. Auto vadījis un izmantojis Montas draugs, taču, izrādās, bez "Octa" polises.

Tā kā auto īpašniece ir Monta un viņai pārkāpumu neesot, policisti piemēroja vien pusi no soda naudas – 175 eiro. Gribējusi tos samaksāt, taču policistu izrakstītais dokuments pazudis. Zvanījusi uz Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldi, taču neviens neatbildējis.

Arī dienā, kad notiek filmēšana, Montai neizdodas sazvanīt Zemgales reģiona valsts policiju. Kad jūnijā, drīz pēc tam, kā sastādīts protokols, ielūkojusies e-csdd, lai uzzinātu rekvizītus, kur naudu jāpārskaita, sods neesot uzrādījies. Sazinājusies arī telefoniski ar Ceļu satiksmes drošības direkciju.

Tās pārstāvis sacījis, ka datu bāzē sods neuzrādoties. Meitene nodomājusi, ka policisti apžēlojusies un sodu anulējuši, tomēr Monta no valsts policijas saņēmusi paziņojumu, ka jūlijā sods ir piemērots jau pilnā apmērā, jo nav samaksāti 175 eiro. Sods 350 eiro ir bijis jāapmaksa mēneša laikā . Montai nebijis darba un ienākumu. Sodu samaksājusi ar nelielu nokavēšanos, kad dabūjusi naudu, proti, 30. augustā.

Liels bijis pārsteigums, kad septembrī secinājusi, bankas konts ir bloķēts un visa nauda no tā noskaitīta. Sazinoties ar banku noskaidrojusi, pret viņu vērsta parāda piedziņa.

Lai gan Monta 350 eiro lielo sodu jau bija samaksājusi, tiesu izpildītāja tos ieturējusi vēlreiz, turklāt jau par 30 eiro vairāk, plus 170 eiro – parāda piedziņas izdevumus. Tiesu izpildītājai Monta skaidrojusi, ka soda naudu jau samaksājusi, taču izrādās, bijis par vēlu, jo jau bija uzsākta parāda piedziņa, vēstī "Bez Tabu".

Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes priekšsēdētāja skaidro, ka tiesu izpildītāji parasti sūta ierakstītas brīdinājuma vēstules par parāda esamību uz deklarēto adresi. Tā tas bijis arī šoreiz. Monta gan teic, ka tiesu izpildītājas brīdinājuma vēstuli neesot saņēmusi, bet 350 eiro, kurus bija jau samaksājusi 30. augustā, gan ir pārskaitīti atpakaļ uz viņas kontu, taču pārējā nauda esot parāda piedziņas izdevumi un tie Montai ir jāsedz. Sanāk šķirties no 550 eiro, teikts "Bez Tabu" sižetā.

CSDD pārstāvis sacīja, ka viņi informāciju klientiem pa telefonu par soda esamību nesniedzot, tas ir jāskatās klientiem savā e-csdd. Datu bāzē ievieto informāciju par sodiem, kad to saņem no Valsts policijas.

LZTIP komentārs: Izskanējušie apgalvojumi neatbilst patiesībai

Portāls "Apollo.lv" saņēma komentāru no Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes (LZTIP) pārstāves Līnas Lontones, ka "Bez Tabu" sižetā izskanējušie apgalvojumi neatbilst patiesībai.

"Izpildu lieta tiesu izpildītāja lietvedībā tika reģistrēta 2021. gada 16. augustā un tajā pašā dienā uz personas deklarēto dzīvesvietas adresi ierakstītā pasta sūtījumā nosūtīts paziņojums par pienākumu izpildīt nolēmumu līdz 2021. gada 2. septembrim.

Parādniece uz šo paziņojumu nereaģēja – nekādi neinformēja tiesu izpildītāju un neveica arī soda naudas apmaksu, tāpēc 2021. gada 20. septembrī tika nosūtīts rīkojums kredītiestādei apķīlāt naudas līdzekļus parāda apmērā, saglabājot kontā naudas līdzekļus minimālās mēnešalga apmērā.

Tas ir, bankai tika dots rīkojums saglabāt naudas līdzekļus 500 eiro apmērā un tikai pie nosacījuma, ja kontā ienāk naudas līdzekļi virs noteiktā 500 eiro limita, veikt ieturējumus parāda dzēšanai," norāda Lontone.

"Tikai 2021. gada 23. septembrī tika saņemta informācija no parādnieces par naudas soda apmaksu. Parādniecei paskaidrots, ka naudas sods ir apmaksāts pēc lietas ievešanas, tāpēc saglabājas pienākums apmaksāt sprieduma izpildes izdevumus. Civilprocesa likuma 568. panta pirmā daļa paredz, ka pēc tam, kad izpildu dokuments iesniegts izpildei, sprieduma izpilde tieši piedzinējam neatbrīvo parādnieku no sprieduma izpildes izdevumu atlīdzināšanas."

Lontone skaidro, ka 2021. gada septembrī no konta tika ieturēti naudas līdzekļi apķīlātās summas apmērā. "Taču, tā kā naudas sods jau tika apmaksāts tieši piedzinējam, pārmaksātie naudas līdzekļi nekavējoties atgriezti personai un lietvedība pabeigta.

Līdz ar to persona sodu nav apmaksājusi divas reizes, tā kā tika ņemta vērā informācija par soda apmaksa tieši Valsts Policijai."

Video: Raidījuma "Bez Tabu" sižets

Komentāri (18)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu