Pētījums: Antivielas mātes pienā saglabājas 10 mēnešus pēc inficēšanās ar Covid-19

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Shutterstock

Dati liecina, ka ar krūti bērnu barojošas sievietes, kuras bijušas inficētas ar Covid-19, turpina izdalīt vīrusu neitralizējošas antivielas pienā līdz pat 10 mēnešiem, vēsta portāls "The Guardian".

Papildus tam, ka tiek uzsvērta zīdīšanas iespējamā nozīme zīdaiņu aizsardzībā pret slimību, pētnieki uzskata, ka šādas antivielas var izmantot, lai ārstētu cilvēkus ar smagu Covid-19 saslimšanu, novēršot viņu stāvokļa pasliktināšanos.

Lai gan maziem bērniem ir mazāks risks ar Covid-19 saslimt smagi, nekā vecākiem cilvēkiem vai tiem, kam ir kādas hroniskas saslimšanas, aptuveni vienam no 10 zīdaiņiem līdz viena gada vecumam, ja viņi inficējas, būs nepieciešama ievērojama aprūpe slimnīcā.

"Šī ir populācija, kas baro bērnu ar krūti, tāpēc ir ļoti svarīgi zināt, vai pienā ir antivielas, cik ilgi tās tur uzglabāsies, vai kura vakcīna nodrošinās jūsu mazulim vislabāko antivielu aizsardzību," sacīja Ņujorkas slimnīcas pētniece Rebeka Pauela Sinaja.

Antivielas mātes pienā nedaudz atšķiras no imūnglobulīna G (IgG) antivielām, kas dominē asinīs, un kuras izraisa vakcinācija - lai gan dažas no tām izdalās arī mātes pienā. Galvenā antiviela ir sekretoro imūnglobulīnu A (IgA), kas pielīp zīdaiņu elpceļu un zarnu traktam, palīdzot bloķēt vīrusu un baktēriju iekļūšanu viņu ķermenī.

Lai gan pētnieki iepriekš atklājuši antivielas pret Sars-CoV-2 mātes pienā, nebija skaidrs, vai tās var neitralizēt vīrusu, un cik ilgi sievietes turpina tās ražot, saskaroties ar koronavīrusu.

Lai veiktu izmeklēšanu, Pauela ar kolēģiem paņēma mātes piena paraugus no 75 sievietēm, kuras bija atveseļojušās no Covid-19, un atklāja, ka 88% satur IgA antivielas. Vairumā gadījumu tie spēja neitralizēt Sars-CoV-2, kas nozīmē, ka tie var bloķēt infekciju.

Turpmākie mērījumi atklāja, ka sievietes turpināja izdalīt šīs antivielas līdz pat 10 mēnešiem. "Tas nozīmē, ka, turpinot barot bērnu ar krūti, jūs joprojām nododat šīs antivielas caur pienu," sacīja Pauela, kura ar pētījuma rezultātiem Pasaules zīdīšanas simpozijā iepazīstināja 21. septembrī.

Viņa uzskata, ka IgA antivielas, kas iegūtas no mātes piena, varētu būt noderīgas arī pieaugušajiem ar smagu Covid-19 saslimšanu. "Tā varētu būt neticama terapija, jo IgA ir paredzēts atrasties šajās gļotādas zonās, un tās tur izdzīvo un darbojas ļoti labi," sacīja pētniece.

Viņas komanda arī pētīja koronavīrusam specifisku antivielu pārnešanu mātes pienā 50 sievietēm pēc vakcinācijas ar "Pfizer", "Moderna" vai "Johnson & Johnson" (J&J) potēm.

Visām sievietēm, kurām injicēta "Moderna" vakcīna, un 87% "Pfizer" vakcīnas saņēmušo sieviešu pienā bija koronavīrusam specifiskas IgG antivielas, savukārt 71% un 51% bija vīrusam specifiskas IgA antivielas. "J&J" vakcīnas gadījumā tikai 38% sieviešu pienā bija IgG antivielas un 23% - IgA antivielas pret koronavīrusu.

Pauela sacīja: "Mēs zinām, ka RNS vakcīnu radīto antivielu līmenis ir ārkārtīgi augsts salīdzinājumā ar citām vakcīnām. Nav obligāti nepieciešams tik daudz antivielu, lai pasargātos no infekcijas, bet piena efekts patiešām ir atkarīgs no tā, vai asinīs ir daudz antivielu, kas attiecīgi nonāk jūsu pienā. Tā kā "J&J" vakcīna stimulē zemāku līmeni organismā, iespējams, tāpēc pienā ir ļoti maz šo antivielu."

Tagad komanda pēta antivielu reakciju mātes pienā, ko izraisa "AstraZeneca" vakcīna.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu