VIDEO ⟩ Grēta Tūnberga neglaimo valdošajai kliķei un publiski izsmej Džonsonu (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Grēta Tunberga.
Grēta Tunberga. Foto: Reuters/ScanPix

Milānas konferencē zviedru klimata aktīviste Grēta Tūnberga izcēlusies ar neglaimojošiem izteicieniem valdošajai politiķu kliķei, tai skaitā arī britu premjeram Borisam Džonsonam.

Tūnberga savā konferences runā iepina Džonsona bieži lietotos izteicienus "building back better" un "expensive bunny hugging", norādot, ka pasaules vadošo politiķu dienas kārtībā iekļaujas tikai "tukši vārdi un solījumi".

Ar "bunny hugging" jeb burtiskā nozīmē "trusīšu skaušanu" Džonsons norāda uz klimata aktīvistu skaļām darbībām, kas tiešā un praktiskā veidā nemaina cilvēku dzīvi, piemēram, radot vai zaudējot darba vietas vai, piemēram, izraisot būtiskas, cilvēkam jūtamas sekas, kas liktu mainīt dzīvesveidu politiskā un ekonomiskā līmenī. Taču Tūnberga pēc šī teiciena "nākšanas dzīvē" savā "Twitter" profilā jau ierakstījusi, ka pati ir "bunny hugger".

Savukārt ANO iniciēto "Building Back Better" (BBB) stratēģiju izmanto visā pasaulē kā "lietussarga terminu" ilgtspējīgai rīcībai globālās sasilšanas risku un dažādu dabas vai cilvēku izraisītu katastrofu seku mazināšanā.

Aktīviste aicina cilvēkus nezaudēt cerību cīņā par veselīgu planētu globālās sasilšanas ēnā.

"Izmaiņas [mūsu rīcībā] ir ne vien iespējamas, bet arī obligātas," saka Tūnberga.

Vairums Eiropas valstu jau norādījušas uz ambicioziem mērķiem gāzu emisiju samazināšanas jautājumā.

Analītiķi norāda, ka, piemēram, Ķīna apņēmusies nebūvēt jaunas spēkstacijas, kas darbotos ar oglēm, tādējādi, iespējams, samazinot metāna emisijas par 30% līdz 2030. gadam. Lielbritānija emisijas sola samazināt par 78% līdz 2035. gadam. Diemžēl reālā aina nerādās spīdoša. Pašreizējie britu valdības plāni piedāvā mazāk nekā ceturtdaļu no mērķa sasniegšanai nepieciešamajiem samazinājumiem. Džonsons gan sola, ka viņš ierosinās aktīvu darbību novembrī gaidāmajā Glāzgovas “COP26” klimata samitā.

Tūnbergai jau iepriekš bijušas dažādas saķeršanās ar politiskajiem līderiem, kuru iniciatīvas, Grētasprāt, neveicina tik vajadzīgo klimata pārmaiņu novēršanu.

Donalds Tramps savā tviterī par viņu savulaik teica šādi: "Grētai jāpiestrādā pie dusmu menedžmenta un jāaiziet uz kādu veco labo filmu kopā ar draugu. Mieru, Grēta, mieru!"

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu