Latvijas Bankas prezidents: Latvijas ekonomika atrodas jauna un kāpjoša cikla sākumā (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Naudas maks ar santīmu monētām.
Naudas maks ar santīmu monētām. Foto: Evija Trifanova/LETA

Uzņēmējiem pašlaik ir jābūt drosmīgiem un nevajadzētu baidīties investēt, uzskata Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks.

Latvijas Bankas ekonomikas vērtējuma un jaunākās prognozes prezentācijā Kazāks atzīmēja, ka, neskatoties uz faktu, ka ar Covid-19 pandēmiju saistītie riski arvien ir pastāvoši, Latvijas ekonomika atrodas jauna un kāpjoša cikla sākumā, kas nozīmēs strauju izaugsmi.

Latvijas Bankas prezidents atzīmēja, ka pašlaik novērojama valstu ekonomiku atveseļošanās, kas nozīmē - cilvēki palielinās savus tēriņus, un tā ir iespēja atpelnīt savus ieguldījumus.

"Latvija nevar atļauties neinvestēt. Tas attiecas uz visiem - uz privātpersonām, jo īpaši uz uzņēmumiem. Uzņēmējiem jābūt tālredzīgākiem, jo šis ir jauns cikls, jauns kāpums. Covid-19 ir aizejošs risks," sacīja Kazāks.

Vienlaikus viņš atzīmēja, ka investīcijām ir jābūt apdomīgām, un, piemēram, būvniecības nozarē, kurā ir pārkaršanas riski, investīcijas drīzāk būtu jāveic nevis "dzelžos", bet gan zināšanās.

Kā ziņots, Latvijas Banka paaugstinājusi iekšzemes kopprodukta (IKP) pieauguma prognozi šim gadam no iepriekš lēstajiem 3,3% līdz 5,3%, savukārt gada vidējās inflācijas prognozi 2021.gadam no iepriekš lēstajiem 2% Latvijas Banka paaugstinājusi līdz 2,8%, bet nākamajam gadam gada vidējās inflācijas prognoze palielināta no 2,9% līdz 4%.

Latvijas Banka uzsvēra, ka Pasaules tautsaimniecības atveseļošanos balsta Covid-19 vakcīnu pieejamība un augošais vakcinācijas līmenis. Arī eiro zonas tautsaimniecība turpina pārliecinoši atgūties un tuvoties līmenim, kāds bija pirms pandēmijas. Centrālās bankas norāda, ka augošā pieprasījuma un piedāvājuma ierobežojumu izraisītais inflācijas kāpums ir pārejošs.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu